Vesti
Drugi pišu

Srpski ministri i dalje u kosovskoj vladi

Nakon hapšenja Marka Đurića i grubog ophođenja kosovskih specijalaca nad prisutnim Srbima u Mitrovačkom dvoru, Srpska lista saopštila je da napušta Vladu Kosova. Međutim, ministri iz redova Srba i dalje su deo kabineta kosovskog premijera ali, kako tvrde, samo u "tehničkom mandatu".
Srpski ministri i dalje u kosovskoj vladi
Todosijević, Jevtić, Rikalo

Ipak, poslednjih dana spekuliše se da Srbi ipak ostaju u Vladi Kosova, a portparolka Donjeta Gaši rekla je da "za sada ničeg nema zvanično o njihovom konačnom napuštanju vlade".

Blic je postavio pitanje da li su predstavnici Srpske liste, koji su krajem marta saopštili da napuštaju kabinet Ramuša Haradinaja, i dalje članovi kosovske vlade ili ne?

“Mi smo samo ministri u tehničkom mandatu. Ne idemo u Vladu”, odgovara Ivan Todosijević, ministar za lokalnu samoupravu.

Međutim, na sajtu njegovog ministarstva mogu da se vide fotografije sa jednog skupa u Tirani od 21. aprila, na kojem je Todosijević bio kao ministar.

“Da, da, bio sam tamo, ali samo u tehničkom mandate” kaže Todosijević za "Blic".

"Tehnički mandat do izbora"

Slično je i sa Daliborom Jevtićem, ministrom za zajednice i povratak. I na sajtu njegovog ministarstva mogu se pročitati izveštaji o njegovim sastancima sa stranim zvaničnicima i ambasadorima.

Tako je, na primer, Jevtić 6. aprila primio Metju Palmera, v. d. zamenika državnog sekretara SAD-a za evropska i evroazijska pitanja.

U njegovom kabinetu kažu da je Jevtić i dalje ministar, ali u tehničkom mandatu. Na pitanje šta to znači i koliko će biti u tom statusu, rečeno je "dok se ne raspišu izbori, a kada će to biti, ne zavisi od njega".

"Ministar sam dok ne usvoje naše ostavke"

I Nenad Rikalo navodi da obavlja posao ministra u tehničkom mandatu, odnosno u ostavci. Šta to konkretno znači?

“Ne učestvujemo na sednicama Vlade, ne donosimo političke odluke “, kaže Rikalo za "Blic".

On je kao ministar nedavno imao sastanak sa Gregom Delavijem, američkim ambasadorom u Prištini. Sa Delavijem i Laslom Markuzom obilazio je poljoprivrednike u opštini Junik.

 Ostale vesti

Kosovski mediji ponovo o Karačevu i srpskoj žandarmeriji
Od sinoć mediji u Prištini prenose informacije o navodnom ulasku srpske žandarmerije u Karačevo, a danas se ovoj temi priključio i kosovski premijer Avdulah Hoti, kojeg je Aljbin Kurti ranije optužio da je planirao specijalnu policijsku akciju u Karačevu i Zubinom Potoku, a što on tada nije odobrio. Istovremeno, Kosovska policija saopštava da srpske specijalce nije tamo zatekla.
  • 08.08.2020
Lečenje korone u srpskim sredinama: Bolnice uglavnom ćute, a i građani
Novinari koji izveštaju iz srpskih sredina na Kosovu sve teže dolaze do informacija o stanju u zdravstvu, u vreme pandemije.
  • 07.08.2020
Pol Polanski stradanje srpskog naroda na Kosovu pretočio u knjige
"Na Kosovo sam došao u junu 1999. zajedno sa NATO trupama. I kao Amerikanac koji se o Kosovu informisao iz američkih medija, bio sam proalbanski orijentisan. Kao i većina nas koji smo bili tamo. Nedugo potom, doživeo sam da mi američki vojnici prilaze sa suzama u očima govoreći: "Podržali smo pogrešnu stranu!" Mogao sam to čuti skoro svakodnevno...", priča Pol Polanski za "Novosti".
  • 02.08.2020
Milioni evra za odbranu Tačija i Veseljija
Institucije u Prištini izdvojile su milione evra za pomoć bivšim vođama Oslobodilačke vojske Kosova kojima će se eventualno suditi u Hagu, ali zvaničnici ne iznose detalje kako se novac troši. Do sada, Hašima Tačija u Hagu zastupali su Pjer Ričard Prosper i Džefri Najs.
  • 25.07.2020
Kosovo: Užurbana preraspodela moći
„Aurea prima sata est aetas, kuae vindice nullo, sponte sua, sine lege fidem rectumkue colebat“. Bez zakona i sudija, govorio je Ovidije, tokom zlatnog doba „prevladala je spontana ispravnost u srcu“. Sada čak ni zakoni i sudije možda nisu dovoljni, navodi u autorskom tekstu Andrea Kapusela, nekadašnji šef Ekonomske jedinice u Međunarodnoj civilnoj kancelariji na Kosovu.
  • 07.07.2020
Radost i tuga Vidovdana
Bilo je mnogo stradanja, seoba i bekstava, mnogo muka i nevolja, ali naš narod se vraćao. Vraćao se spaljenim domovima i hramovima, mnogo puta ih obnavljao i započinjao iznova svoj život, piše za Politiku Živojin Rakočević.
  • 29.06.2020