Vesti
Drugi pišu

Srpski i kosovski sportisti na postolju: Šta će se desiti?

Najava predsednika Olimpijskog komiteta Srbije Božidara Maljkovića da srpski sportisti neće smeti da napuste pobedničko postolje ukoliko se na njemu nađu sa sportistima sa Kosova, uprkos preporuci Vlade, odjeknula je u javnosti, ali i izazvala "zid ćutanja" u Ministarstvu sporta.
Srpski i kosovski sportisti na postolju: Šta će se desiti?
Srpski vaterpoliti nakon osvajanja bronyane medalje (Foto waterpoloserbija.org)

Maljković je istakao i da od tog stava neće odstupiti, ni po cenu da ga smene, te da je uveren da je svima jasno da ostanak naših sportista na postolju ne znači i priznanje Kosova.

Problem zapravo nije ni postolje, ni primanje medalja, već – himna. To znači da bi u slučaju da, na primer, srpski sportista osvoji zlatnu medalju, a kosovski srebro ili bronzu, organizator takmičenja bi pustio "Bože pravde" i ne bi bilo ni potrebe da se napušta postolje.

Ako bi se, međutim, desilo da sportista sa Kosova osvoji zlato – svirala bi se himna teritorije koju država Srbija ne priznaje kao državu, i onda bi odlazak sa postolja bio izvestan...

Ministar Vanja Udovičić, i sam bivši vrhunski sportista, trenutno ne želi da se oglašava tim povodom. On je, međutim, prošle godine tokom Olimpijskih igara u Riju izjavio da je preporuka Vlade sportistima i svim savezima da se u slučaju da se srpski sportista nađe na postolju sa kolegom sa Kosova postolje napusti, ali da je u pitanju samo preporuka i da sportista, ukoliko se to desi, sam odlučuje kako će postupiti.

Kako je tada naveo, ni sam ne zna da li bi silaskom sa postolja ugrozio nešto za šta se spremao najmanje četiri godine, ali, dodao je, isto tako je jasno da Kosovo ne može da se prizna "kroz sportske rezultate".

U slučaju da sportista napusti postolje i on i naš savez preuzimaju rizik i izvesnu kaznu, verovatno i dužu suspenziju, poput diskvalifikacije Milorada Čavića zbog majice "Kosovo je Srbija", a s obzirom na to da je Kosovo punopravni član svih relevantnijih međunarodnih sportskih organizacija, uključujući i Međunarodni olimpijski komitet (MOK), kao najviše i najvažnije sportsko telo.

Kako prenosi Tanjug "sreća u nesreći" je što su srpski sportisti uglavnom na višem takmičarskom nivou od kolega sa Kosova i za sada nema realne mogućnosti za ovakvu situaciju, osim u džudou, gde je Majlinda Keljmendi najbolja na svetu i olimpijska pobednica iz Rija. Ipak, dodaje se, pitanje je dana ili meseca kad će se ovo zaista i desiti i zato je važno da srpski sportisti spremno dočekaju taj trenutak.Ostale vesti

’’Možemo očekivati još napetih situacija’’
Možemo očekivati još napetih situacija, rekao je stručnjak za međunarodne odnose i rektor Univerziteta Vern u Zagrebu Vlatko Cvrtila u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" govoreći o stanju na Kosovu nakon nedavnih sukoba i nemira.
  • 15.10.2021
Lokalni izbori na Kosovu: Bitka za Prištinu i ostale političke utakmice
Izbori za lokalne organe vlasti prvi su veliki izborni test za ubedljivog pobednika prethodnih parlamentarnih izbora, stranku Samoopredeljenje Aljbina Kurtija.
  • 15.10.2021
Stiker preko života
Prazni, beli, komadić papira s brojem u dnu. Njega lepite preko grba i imena zemlje dok ste na Kosovu, potom ga odlepljujete i bacate čim kročite u užu Srbiju, a ako, recimo, nekoliko puta pređete čuke na Jarinju, Brnjaku ili Merdaru, isto toliko puta morate uzimati, odlepljivati i lepiti beli stiker, piše za Politiku Živojin Rakočević.
  • 11.10.2021
’’Kurti i Vučić kao pelivani u cirkusu’’
Gde smo bili? Nigde! Šta smo radili? Ništa! Ali važno je da smo pobedili! Ovako nekako obratili su se Vučić i Kurti svojim biračima posle deblokade Jarinja. Ali, trebalo je da javnosti objasne još ponešto, piše Nedžat Beljulji u autorskom tekstu.
  • 04.10.2021
Zajednica srpskih opština je na Кosovu zabranjen termin

„Ti si baksuz, ovo ič ne mrda”, kaže svom poznaniku Albancu Srbin u ogromnoj koloni automobila na prelazu Кončulj kod Bujanovca. Izgleda kao da, ni s jedne ni s druge strane, u kanjonu Binačke Morave niko ne prolazi. Helikopter Кfora leti između brda i svi gledaju u njega, u nebo.

  • 26.09.2021
Kosovo press: Kriminalne grupe Radoičića i Veselinovića organizuju blokade na severu
"Uvođenje mera reciprociteta sa Srbijom na registarske tablice nije bilo dobrodošlo za dvojicu srpskih kriminalaca sa severa, Zvonka Veselinovića i Milana Radojčića, koji koriste ovaj deo Kosova za obavljanje svojih kriminalnih aktivnosti", piše Kosovo pres.
  • 21.09.2021