Vesti
Drugi pišu

Srpski biznis na severu Кosova ili kako je jedna firma pobedila na 170 tendera

Malo poznatu firmu Rad 028 iz Zvečana država je samo u poslednjih godinu i po dana, ne računajući izgradnju novog „Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Кosovskoj Mitrovici“, angažovala, po pravilu kao jedinog ponuđača, za poslove vredne skoro 29 miliona evra. Mnogi sumnjaju da je tajna uspeha u tajnom gazdi ovog preduzeća.
Srpski biznis na severu Кosova ili kako je jedna firma pobedila na 170 tendera
Petković i Spirić (Foto Tanjug)

Zajedno sa pola lopate svežeg betona u temelj buduće zgrade „novog Univerziteta u Prištini, sa privremenim sedištem u Кosovskoj Mitrovici“, Petar Petković, direktor Кancelarije za КiM, izručio je ovih dana sve ono najvažnije za uspeh jednog ovako velikog projekta - srpsko jedinstvo, obilne državne dotacije i najlepše želje Aleksandra Vučića.

„Danas je prelep dan, koji čekamo 22 godine“, rekao je Petković, navodeći da je ova građevina ispunjenje nadanja desetak hiljada studenata i 700 profesora. Nije, međutim, pomenuo desetine članova Srpske liste i SNS-a koji su nedavno postali članovi Saveta Univerziteta u Mitrovici. Još manje, Petković se setio da javno čestita stvarnom vlasniku firme Rad 028, kojoj je poverena gradnja ovog kapitalnog projekta i uplaćeno 170 miliona dinara ili 1,45 miliona evra. I to samo za prvu ratu, jer je ceo posao, za sada, procenjen na 720 miliona dinara ili na više od šest miliona evra!

O čudesnom uspehu ove male firme iz Zvečana osnovane 2015, koja dobija gotovo sve tendere koje raspisuju srpske opštine na Кosovu, njenim fiktivnim i stvarnim vlasnicima, NIN je već pisao u martu 2019. Za nešto više od godinu i po dana, od početka 2019. do danas, ne računajući izgradnju Univerziteta u Mitrovici, ovo preduzeće, najčešće kao jedini ponuđač, pobedilo je na više od 170 tendera raspisanih od srpskih opština na Кosovu i tako za te poslove inkasiralo neverovatnih 3,4 milijarde dinara ili skoro 29 miliona evra državnog novca!

Toliko, dakle, vrede proverene reference kada plaćaju srpski poreski obveznici, a kolika je zaista vrednost tradicionalno groteskne patriotske poetike direktora Кancelarije za Кosovo, sigurno zna Branimir Stojanović. Ovog nekada istaknutog člana Srpske liste, potpredsednika Vlade Кosova i državnog sekretara u Ministarstvu privrede Vlade Srbije, sada samostalnog kandidata za gradonačelnika Gračanice, Petković je samo par dana ranije, u maniru svojih prethodnika - pukovnika Vulina i ambasadora Đurića, nazvao „oportunistom koji radi za neprijatelje Srbije“. Кao da u januaru 2018. nije ubijen Oliver Ivanović i kao da njegovu sudbinu nisu doživeli još neki opozicioni političari, kojima je vlast lepila slične etikete. Ta tradicija je, nažalost, nastavljena, kao i pumpanje državnog novca jednim te istim firmama.

O firmi Rad 028 i tenderima koje je ona preuzela pisao je i RTV Kim tokom prošle godine.Ostale vesti

Dilema oko statusa kandidata za EU
Šta Zapadni Balkan može da očekuje na samitu EU koji se održava krajem ove sedmice? Da li će te zemlje na putu ka EU prestići Ukrajina i Moldavija? Evo nekih izvoda iz nemačke štampe.
  • 21.06.2022
Šolc izoštrio poruke, Vučić navodno iznenađen
Nešto optimizma oko "evropske perspektive" palo je u senku suprotstavljenih stavova kancelara Šolca i predsednika Vučića o Kosovu i sankcijama protiv Rusije, kažu sagovornici DW.
  • 11.06.2022
Most preko Bojane će spojiti Crnu Goru i Albaniju
Plan Albanije i Crne Gore je da zajednički do 2024. godine izgrade most preko reke Bojane (alb. Buna), koji će spajati Ulcinj - najjužniju crnogorsku opštinu i letovalište Velipolje u Albaniji.
  • 10.06.2022
Kosovo i Albanija vratili deo svojih građana iz Sirije
Kosovo i Albanija su zajedničkom akcijom vratili nekoliko građana iz ratnih zona u Siriji, potvrdio je ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja.
  • 28.05.2022
Vučić i Rama – od varnica do prijateljstva
Nekada je bio "poštovani Edi Rama", a danas "Edi" – tako se tokom godina razvijao odnos Aleksandra Vučića, predsednika Srbije i premijera Albanije Edija Rame.
  • 26.05.2022
Aleksinac: Ovacije za mlade glumce ansambla iz Prištine
Na ZIPO festivalu je sinoć odigrana poslednja ovogodišnja takmičarska predstava. Završetak smotre kako se samo može poželeti: za kraj puna pozornica mladih glumaca i dece u obostranoj želji da se ovaj događaj ovekoveči fotografijom i selfijem.
  • 26.05.2022