Vesti
Drugi pišu

Srpski biznis na severu Кosova ili kako je jedna firma pobedila na 170 tendera

Malo poznatu firmu Rad 028 iz Zvečana država je samo u poslednjih godinu i po dana, ne računajući izgradnju novog „Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Кosovskoj Mitrovici“, angažovala, po pravilu kao jedinog ponuđača, za poslove vredne skoro 29 miliona evra. Mnogi sumnjaju da je tajna uspeha u tajnom gazdi ovog preduzeća.
Srpski biznis na severu Кosova ili kako je jedna firma pobedila na 170 tendera
Petković i Spirić (Foto Tanjug)

Zajedno sa pola lopate svežeg betona u temelj buduće zgrade „novog Univerziteta u Prištini, sa privremenim sedištem u Кosovskoj Mitrovici“, Petar Petković, direktor Кancelarije za КiM, izručio je ovih dana sve ono najvažnije za uspeh jednog ovako velikog projekta - srpsko jedinstvo, obilne državne dotacije i najlepše želje Aleksandra Vučića.

„Danas je prelep dan, koji čekamo 22 godine“, rekao je Petković, navodeći da je ova građevina ispunjenje nadanja desetak hiljada studenata i 700 profesora. Nije, međutim, pomenuo desetine članova Srpske liste i SNS-a koji su nedavno postali članovi Saveta Univerziteta u Mitrovici. Još manje, Petković se setio da javno čestita stvarnom vlasniku firme Rad 028, kojoj je poverena gradnja ovog kapitalnog projekta i uplaćeno 170 miliona dinara ili 1,45 miliona evra. I to samo za prvu ratu, jer je ceo posao, za sada, procenjen na 720 miliona dinara ili na više od šest miliona evra!

O čudesnom uspehu ove male firme iz Zvečana osnovane 2015, koja dobija gotovo sve tendere koje raspisuju srpske opštine na Кosovu, njenim fiktivnim i stvarnim vlasnicima, NIN je već pisao u martu 2019. Za nešto više od godinu i po dana, od početka 2019. do danas, ne računajući izgradnju Univerziteta u Mitrovici, ovo preduzeće, najčešće kao jedini ponuđač, pobedilo je na više od 170 tendera raspisanih od srpskih opština na Кosovu i tako za te poslove inkasiralo neverovatnih 3,4 milijarde dinara ili skoro 29 miliona evra državnog novca!

Toliko, dakle, vrede proverene reference kada plaćaju srpski poreski obveznici, a kolika je zaista vrednost tradicionalno groteskne patriotske poetike direktora Кancelarije za Кosovo, sigurno zna Branimir Stojanović. Ovog nekada istaknutog člana Srpske liste, potpredsednika Vlade Кosova i državnog sekretara u Ministarstvu privrede Vlade Srbije, sada samostalnog kandidata za gradonačelnika Gračanice, Petković je samo par dana ranije, u maniru svojih prethodnika - pukovnika Vulina i ambasadora Đurića, nazvao „oportunistom koji radi za neprijatelje Srbije“. Кao da u januaru 2018. nije ubijen Oliver Ivanović i kao da njegovu sudbinu nisu doživeli još neki opozicioni političari, kojima je vlast lepila slične etikete. Ta tradicija je, nažalost, nastavljena, kao i pumpanje državnog novca jednim te istim firmama.

O firmi Rad 028 i tenderima koje je ona preuzela pisao je i RTV Kim tokom prošle godine.Ostale vesti

“Školica sporta”- idealno rešenje za savladavanje prvih sportskih koraka
Dete nije mali čovek, već ima svoje specifične potrebe. Među njima je i mnogo više vremena provedenog u kretanju, što je jedan od najvažnijih faktora zdravlja. Kroz fizičku aktivnost deca razvijaju telesne i psihičke veštine. Većina njih tu svoju potrebu zadovoljava kroz igru, ali je sve više mladih koji se rano usmere na određenu vrstu sporta i počnu intenzivan trening, a sve radi takmičenja.
  • 26.01.2022
Predistražni postupak za ubistvo Ivanovića: Strogo poverljiva istina
Prema slovu zakona odrednica "strogo poverljivo" postavlja se radi sprečavanja nastanka teške štete po interese Republike Srbije. Nije li upravo nepopravljiva šteta već nastala Ivanovićevim ubistvom, piše u najnovijem broju NIN-a novinar Milan Radonjić.
  • 25.01.2022
Agencija za borbu protiv korupcije Kosova pokrenula postupke protiv funkcionera Srpske liste
Agencija za borbu protiv korupcije Kosova je pokrenula istražni postupak protiv funkcionera iz redova Srpske liste, vodeće partije kosovskih Srba, koja ima podršku zvaničnog Beograda.
  • 24.01.2022
Da li je beskrupulozno izveštavanje o samoubistvu tvoja novinarska misija?
Obraćam se tebi, dragi/a kolega/koleginice, u nadi da mi nećeš zameriti što ti ne persiram. Nije to odsustvo kućnog vaspitanja - ne persiram ti jer te doživljavam kao člana svojevrsne proširene porodice sa kojom već četvrt veka delim ovaj grki novinarski hleb. Obraćam ti se u nadi da ćeš konačno razumeti zašto uporno pokušavam da doprem do tebe ne bi li konačno zaista shvatio/la koliku odgovornost imaš kao delatnik koji bi trebalo da štiti interes javnosti, posebno kada izveštavaš o tako ozbiljnim i osetljivim temama kao što je fenomen samoubistva.
  • 21.01.2022
Nevolje sa udžbenicima
Mada između ova dva entiteta postoji ogroman politički i društveni jaz, kada je reč o udžbenicima istorije đaci u Srbiji i na Kosovu izloženi su sličnim oblicima dezinformisanja o sukobima 1998 – 1999.
  • 20.01.2022
Kako nam nedostaje Oliver
Kosovska Mitrovica na današnji dan pre četiri godine – grad bez osmeha, s ljudima koji plaču na ulici. Komadić grada u koji je Ivanović ugradio svoj život izgledao je prazno i zaleđeno.
  • 16.01.2022