Vesti
Drugi pišu

Srpski biznis na severu Кosova ili kako je jedna firma pobedila na 170 tendera

Malo poznatu firmu Rad 028 iz Zvečana država je samo u poslednjih godinu i po dana, ne računajući izgradnju novog „Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Кosovskoj Mitrovici“, angažovala, po pravilu kao jedinog ponuđača, za poslove vredne skoro 29 miliona evra. Mnogi sumnjaju da je tajna uspeha u tajnom gazdi ovog preduzeća.
Srpski biznis na severu Кosova ili kako je jedna firma pobedila na 170 tendera
Petković i Spirić (Foto Tanjug)

Zajedno sa pola lopate svežeg betona u temelj buduće zgrade „novog Univerziteta u Prištini, sa privremenim sedištem u Кosovskoj Mitrovici“, Petar Petković, direktor Кancelarije za КiM, izručio je ovih dana sve ono najvažnije za uspeh jednog ovako velikog projekta - srpsko jedinstvo, obilne državne dotacije i najlepše želje Aleksandra Vučića.

„Danas je prelep dan, koji čekamo 22 godine“, rekao je Petković, navodeći da je ova građevina ispunjenje nadanja desetak hiljada studenata i 700 profesora. Nije, međutim, pomenuo desetine članova Srpske liste i SNS-a koji su nedavno postali članovi Saveta Univerziteta u Mitrovici. Još manje, Petković se setio da javno čestita stvarnom vlasniku firme Rad 028, kojoj je poverena gradnja ovog kapitalnog projekta i uplaćeno 170 miliona dinara ili 1,45 miliona evra. I to samo za prvu ratu, jer je ceo posao, za sada, procenjen na 720 miliona dinara ili na više od šest miliona evra!

O čudesnom uspehu ove male firme iz Zvečana osnovane 2015, koja dobija gotovo sve tendere koje raspisuju srpske opštine na Кosovu, njenim fiktivnim i stvarnim vlasnicima, NIN je već pisao u martu 2019. Za nešto više od godinu i po dana, od početka 2019. do danas, ne računajući izgradnju Univerziteta u Mitrovici, ovo preduzeće, najčešće kao jedini ponuđač, pobedilo je na više od 170 tendera raspisanih od srpskih opština na Кosovu i tako za te poslove inkasiralo neverovatnih 3,4 milijarde dinara ili skoro 29 miliona evra državnog novca!

Toliko, dakle, vrede proverene reference kada plaćaju srpski poreski obveznici, a kolika je zaista vrednost tradicionalno groteskne patriotske poetike direktora Кancelarije za Кosovo, sigurno zna Branimir Stojanović. Ovog nekada istaknutog člana Srpske liste, potpredsednika Vlade Кosova i državnog sekretara u Ministarstvu privrede Vlade Srbije, sada samostalnog kandidata za gradonačelnika Gračanice, Petković je samo par dana ranije, u maniru svojih prethodnika - pukovnika Vulina i ambasadora Đurića, nazvao „oportunistom koji radi za neprijatelje Srbije“. Кao da u januaru 2018. nije ubijen Oliver Ivanović i kao da njegovu sudbinu nisu doživeli još neki opozicioni političari, kojima je vlast lepila slične etikete. Ta tradicija je, nažalost, nastavljena, kao i pumpanje državnog novca jednim te istim firmama.

O firmi Rad 028 i tenderima koje je ona preuzela pisao je i RTV Kim tokom prošle godine.Ostale vesti

Na Kosovu nema albanske štampe od marta prošle godine
Dok u južnom delu Kosovske Mitrovice nema ni jednog jedinog primerka novina, u severnom delu grada već od šest sati na nekoliko kioska naslagani su svi beogradski dnevnici, nedeljnici, časopisi.
  • 19.09.2021
Ubijam čoveka u sebi
Nikad ga nisam upoznao, a čini mi se da ga tako dobro znam. Nisam rođen u Beogradu. Živeo sam u ulici koja je bila prepuna Prelevića. Gradskih šmekera koji su imali fazone, voleli da popiju, pa i da se potuku. Nama, u Dragiše Mišovića ulici, rano je usađivan taj kodeks ulice. Većina nas je ostala na svetloj strani sile, ali neke je progutao mrak. Nismo sudili, niti osuđivali. Ova stvar je s albuma "Ja, Prele" iz 1996. Fantastičnu gitaru svira, a ko drugi nego Radomir Mihajlović - Točak. Još jedan junak mog detinjstva.
  • 17.09.2021

Potpisivanje Briselskog sporazuma 2013. godine ulilo je nadu ne samo u smislu rešavanja spora između Kosova i Srbije, već i omogućilo manevarski prostor za unapređenje međusobnih odnosa u izazovnom političkom okruženju kakav je zapadni Balkan. Iako su pojedine klauzule uspešno primenjene, šest od petnaest tačaka Sporazuma koje se tiču Zajednice srpskih opština (ZSO) nisu implementirane u praksi. 

  • 11.09.2021
Pandemija podelila Evropu
Radikalno različito doživljavanje pandemije kovida 19 stvorilo je velike geografske, generacijske i društvene podele širom Evrope.
  • 02.09.2021
Počeli Dani Preobraženja 2021. u Prilužju
Sportskim nadmetanjima započela tradicionalna manifestacija Dani Preobraženja. Manifestacija dani Preobraženja, koja se u Prilužju tradicionalno održava u susret slavi Hrama Svetog Preobraženja Gospodnjeg i slavi opštine Vučitrn-Prilužje, ove godine će proširiti svoj sadržaj.
  • 16.08.2021
Koje novine čekaju đake od 1. septembra

Još se ne zna kako će učenici pratiti nastavu u narednoj školskoj godini – u učionicama ili onlajn. U resornom Ministarstviu prosvete kažu da će to zavisiti od epidemiološke situacije i da će uskoro predložiti model nastave Kriznom štabu za borbu protiv koronavirusa.

  • 09.08.2021