Vesti
Drugi pišu

Srbi zabrinuti zbog pretnji ANA

Srbi na Kosovu i Metohiji zabrinuti su zbog poslednjih pretnji pripadnika tzv. Albanske nacionalne armije, pišu Večernje novosti, prenosi B92.

Srbi zabrinuti zbog pretnji ANA
Albanska nacionalna armija(Foto novosti.rs)

Smotra pripadnika tzv. Albanske nacionalne armije naoružanih do zuba koji pozivaju na mobilizaciju svojih članova u borbu za, kako je rekao jedan od "komandanata" ove terorističke formacije, "zaštitu nacionalnih interesa" zabrinula je Srbe u pokrajini.

Reagujući na okupljanje naoružanih Albanaca, Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM, u izjavi Večernjim novostima  rekao je da Kfor i međunarodna zajednica moraju da pruže garancije da takvih pojava u našoj južnoj pokrajini neće biti.

"Razgovaraćemo sa predstavnicima međunarodne zajednice pre svega predstavnicima Kfora jer je pojava ovakvih naoružanih grupacija nedopustiva", rekao je Đurić.

Posle nekoliko meseci, kada su se, prema tvrdnjama medija na albanskom jeziku, pojavljivali na deonicama puta Priština - Podujevo i Priština - Kosovska Mitrovica, naoružani članovi tzv. Albanske nacinalne armije okupili su se pre nekoliko dana u rejonu Mitrovice, pri čemu je anonimni "komandant" ove ilegalne organizacije optužio "srpske paralelne strukture" u Mitrovici da muče Albance i da im ne dopuštaju da se vrate svojim kućama.

Srbe je posebno uznemirila i izjava jednog od "lidera" koji je rekao da su pripadnici tzv. ANA organizovani i dobro obučeni tako da "mogu brzo i da se mobilišu.

I dok predstavnici ove terorističke organizacije ističu da imaju podršku NATO, predstavnici Srba iz pokrajine ističu da je nedopustivo da naoružane grupacije Albanaca deluju na KiM.

"Međunarodna zajednica, koja je nadležna za bezbednost na KiM, mora pod hitno da reaguje i stane na put ovakvom zveckanju oružja i pretnjama naoružanih Albanaca. Zato pozivam međunarodnu zajednicu, pre svega Kfor, koji je odgovoran za bezbednost na KiM, da više ne zatvara oči pred očiglednim pretnjama Albanaca i ne toleriše njihovo naoružavanje i organizovanje sa ciljem da izazovu nemire", ističe Goran Rakić, gradonačelnik severne Mitrovice.

I dok opominje da je smotra naoružanih Albanaca dokaz da na Kosovu i dalje postoje velike količine ilegalnog oružja, Rakić ističe dodatnu zabrinutost zbog poziva pripadnika ove ilegalne organizacije na mobilizaciju što, kako ističe, može izazvati nestabilnost i eskalaciju nasiljaOstale vesti

Nova Balkanska ruta – preko Jarinja
Balkanska ruta je ove godine nešto drugačija nego prethodnih, ali Srbija se i dalje nalazi na njoj. Reporterka Dojče velea pronašla je migrante iz Avganistana i Sirije na pruzi Mitrovica - Raška.
  • 10.11.2021
Prištinski sud osudio Zlatana Krstića, porodica tvrdi da u vreme zločina nije ni bio na Kosovu
Zlatan Krstić, uhapšen je 2019. godine u Uroševcu. Kosovski sud osudio ga je prvostepeno na 14 i po godina zatvora za ubistvo četvoro Albanaca, iako je u vreme kada je zločin počinjen živeo u Kragujevcu. Porodica Krstić pokušava da se izbori za pravdu i istinu, ali sud njihove dokaze ne uzima u obzir.
  • 07.11.2021
Ministarski autogol
Ako već nije izazvao zadovoljstvo („e nek’ si im reko!“) raznih usijanih glava zbog bujice pakosnih provokacija, onda u našoj javnosti svakako nije ni naročito komentarisan nastup ministra spoljnih poslova Srbije na sednici SB, piše Srđan Milošević za Peščanik.net.
  • 03.11.2021
RSE: Vlada Kosova protiv Unmika
"Unmik je ovde jer Ujedinjene nacije odbijaju da suspenduju njegov mandat, iako je Unmik od proglašenja nezavisnosti Kosova nepotreban i nema izvršna ovlašćenja", saopšteno je iz Vlade Kosova za Radio Slobodna Evropa.
  • 22.10.2021
’’Možemo očekivati još napetih situacija’’
Možemo očekivati još napetih situacija, rekao je stručnjak za međunarodne odnose i rektor Univerziteta Vern u Zagrebu Vlatko Cvrtila u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" govoreći o stanju na Kosovu nakon nedavnih sukoba i nemira.
  • 15.10.2021
Lokalni izbori na Kosovu: Bitka za Prištinu i ostale političke utakmice
Izbori za lokalne organe vlasti prvi su veliki izborni test za ubedljivog pobednika prethodnih parlamentarnih izbora, stranku Samoopredeljenje Aljbina Kurtija.
  • 15.10.2021