Vesti
Drugi pišu

Srbi u kosovskim institucijama na obeležavanju Dana sećanja

Poslanici liste „Srpska“ kao i srpski ministri iz kosovske Vlade pridružiće se Vladi Srbije i Republike Srpske 4. avgusta na obeležavanju Dana sećanja, koje će biti održano u Sremskoj Rači, saznaje Sputnjik.
Srbi u kosovskim institucijama na obeležavanju Dana sećanja
Predstavnici

U isto vreme, albanski deo vlade, biće u Zagrebu na proslavi Dana državnosti.

Dan sećanja na stradanja i progon Srba u akciji „Oluja“ biće obeležen 4. avgusta velikim skupom ispred Sremske Rače i nizom prigodnih manifestacija 5. avgusta, koji će bit proglašen danom žalosti na teritorijama Srbije i Republike Srpske.

Ovo je inače zajednička inicijativa vlada Srbije i Republike Srpske, koje su odlučile da 5. avgust bude Dan sećanja na sve prognane i stradale Srbe. Iz Organizacionog odbora, poručuju da će taj dan biti obeležen velikim skupom 4. avgusta ispred Sremske Rače u opštini Sremska Mitrovica, kao i 5. avgusta, nizom prigodnih manifestacija.

U akciju obeležavanja uključila se i Srpska pravoslavna crkva.Ostale vesti

Štampa na nemačkom o severu Kosova: Popuštati je pogrešno
Neredi na severu Kosova idu na ruku predsedniku Vučiću, ocenjuje minhenski Zidojče cajtung. A švajcarski Noje Cirher cajtung piše da su se „protesti na Kosovu mogli predvideti“, ali i da „Kurtijeva igra nosi rizike“.
  • 31.05.2023
’’Nikog on ne sili na miting, ali kad te pogleda u oči...’’
Vladajuća stranka organizuje u petak u Beogradu „najveći skup ikada“. Opozicija tvrdi da se ljudi prisiljavaju da idu na taj miting, aktivisti SNS-a prave spiskove za odlazak autobusima, a neki su tamo krenuli i pešice.
  • 24.05.2023
Vorgučić: Ne verujem da su kapitalni projekti prioritet za aktuelna rukovodstva na severu
“Institucije Kosova, umesto da rade na poboljšanju standarda, više se trenutno bave pokazivanjem mišića na dominantno srpskom severu, čime pokušavaju da podignu nizak rejting”, rekao je izvršni direktor Radija Kim Isak Vorgučić za BUKA magazin.
  • 15.05.2023
Živ je Prizren, živo je srce naše

Kažu neki nema Srba u Prizrenu, nema pravoslavnih u Prizrenu – kako nema?! Tamo gde se služi Sveta liturgija, gde god se okupljamo, gde je evharistija, gde je episkop sa sveštenicima i narodom – tu je cela crkva, ne samo prizrenska crkva, nego crkva božija, rekao je u besedi iguman Sava.

  • 08.05.2023
Izbori na severu Kosova: Bojkot, kontejneri i duge cevi
U nedelju će verovatno tek šačica birača glasati na lokalnim izborima na severu Kosova, s obzirom da srpskih kandidata praktično i nema.
  • 22.04.2023
Ko će žrtvama platiti odštetu koju od Kosova traži Specijalni sud u Hagu?
Vlada Kosova, čini se, nema konkretan plan za eventualnu odštetu žrtvama u slučaju Saljiha Mustafe, bivšeg komandanta Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), kojeg je Specijalni sud u Hagu osudio za ratne zločine.
  • 19.04.2023