Vesti
Drugi pišu

Srbi jure četvrtinu mandata

Lideri partija kosovskih Srba postigli su dogovor o zajedničkom nastupu na centralnim izborima - pod nazivom „Srpska lista“, saznaju Novosti.
Srbi jure četvrtinu mandata
Skupština Kosova (Foto KIM)

Srpske stranke sa Kosova postigle su juče načelni dogovor o zajedničkom nastupu na predstojećim parlamentarnim izborima, a konačna lista kandidata za poslanike biće skrojena i predata do petka.

Kako saznaju Novosti, stranke će nastupati pod imenom „Srpska lista“ i na njoj će biti mesta i za predstavnike raseljenih.

Vladeta Kostić, lider GI „Srpska“, potvrdio je za Novosti da je napravljen načelni dogovor ove stranke sa SLS i GI SDP Olivera Ivanovića, a ovom bloku trebalo bi da se pridruži i NDS koju predvodi Goran Bogdanović i još nekoliko manjih stranaka, koje uglavnom lokalno deluju.

“Dogovor je postignut, i sada idemo u pregovore o personalnim rešenjima”, kazao je Kostić.

Ksenija Božović, zamenik predsednika GI SDP, kaže da su u toku i razgovori hoće li pritvoreni lider ove stranke, Oliver Ivanović, biti kandidat za poslanika na zajedničkoj listi. Vladeta Kostić sa druge strane kaže nema ništa protiv kandidature svakog ko može da doprinese što većem broju osvojenih glasova, pa ni Ivanovića.

I NDS je, prema rečima Bogdanovića, spremna da se uključi u stvaranje što šireg srpskog fronta. “Velika zastupljenost srpskih stranaka u kosovskom parlamentu je najbolji način da se zastupaju interesi naših građana i države u pokrajini”, kaže Bogdanović.

Prema nekim analizama, moguće je da srpske stranke osvoje čak 35 mandata, od ukupno 120 poslaničkih mesta, koliko ima kosovska skupština.


Listić bez simbola Kosova?

Član CIK-a Nenad Rikalo kaže da će sve srpske stranke imati pravo da imaju svoje predstavnike u opštinskim izbornim komisijama, a u toku su dogovori o izgledu glasačkih listića. Kako nam je rekao Rikalo, Srbi insistiraju da na njima, kao i u slučaju lokalnih izbora, bude samo logo Centralne izborne komisije, bez državnih obeležja Kosova.

Što se tiče broja mesta u parlamentu, prema procenama Rikala, moguće ih je osvojiti uz pomoć značajnog biračkog rezervoara iz centralne Srbije, odnosno glasova raseljenih.

“Ukoliko Srbi na parlamentarnim izborima na Kosovu budu imali oko 70.000 glasova, mogu da se nadaju da će imati 20 ili više poslanika. Kada se na to doda broj raseljenih na teritoriji Srbije, maksimum koji bismo mogli da osvojimo je 35 mesta”, rekao je Rikalo.

On je istakao i da rok za prijavu raseljenih Srba ističe 19. maja, i da građani što pre treba da se upišu u birački spisak. Procene su da u centralnoj Srbiji živi oko 200.000 Srba sa Kosova sa pravom glasa.

Rikalo kaže da je dogovoreno da pravila upisa u birački spisak i procedura glasanja budu kao i za nedavno održane lokalne izbore. To unači da će raseljeni moći da glasaju putem pošte, a ostaje da se vidi da li će se njihovi glasovi slivati u dva centra u Srbiji, Kraljevo i Niš, ili će biti slati direktno na Kosovo.Ostale vesti

Mirno je dok crkva gori

Jedna lažna vest objavljena na javnom servisu RTK zauvek je promenila život i nasleđe KiM. Devetnaest ubijenih, uništeno 39 crkava i manastira, 4.000 proteranih Srba, Roma, Aškalija…

  • 18.03.2023
ARD: Zapadne firme finansiraju antizapadne medije u Srbiji
Mnogi srpski mediji neumorno šire rusku verziju o ratu u Ukrajini i huškaju protiv Evropske unije i Zapada, a upravo zapadna preduzeća u Srbiji, među kojima su i nemačka, finansiraju takve medije milionima evra kroz oglašavanje, ocenjuje nemačka javna televizija ARD.
  • 15.03.2023
Nedovoljan broj notara u opštinama na Kosovu

Broj javnih beležnika na Kosovu je nedovoljan pokazuju podaci Ministarstva pravde Kosova a sa tim se slažu i oni koji obavljaju ovaj posao, ali o tome nisu želeli da govore zvanično. U čak šesnaest opština javni beležnici ne postoje, pokazuju podaci ministarstva.

  • 10.03.2023
Nemačka štampa: Srbija se faktički pomirila sa postojanjem Kosova
Štampa na nemačkom jeziku mahom vidi načelni dogovor Beograda i Prištine kao faktičko priznanje nezavisnosti Kosova, ali i navodi da još nije sigurno da će Vučić stvar sprovesti do kraja, prenosi Dojče vele.
  • 01.03.2023
Dobro došli u slobodno pozorište
Razgovaralo se te davne 2010. u restoranu „Ćao” nadomak Prištine. Sastala su se dva direktora jednog pozorišta – jedan u gradu, drugi u getu, jedan izbeglica sa radnim knjižicama u kutiji cipela, drugi u zgradi u centru Prištine,  jedan igra u srušenim domovima kulture i traži publiku, drugi urban sa rešenim statusom. U razgovoru se dogodila eksplozija razumevanja, a Jeton Neziraj, mladi reditelj, pisac i direktor rodom iz Кačanika, otvorio je široka vrata na srpskim pozorištima i javnom životu.
  • 26.02.2023
Na šta mislimo kada kažemo Zajednica srpskih opština?

Definisana kao obaveza iz Briselskog sporazuma, Zajednica srpskih opština na Kosovu još uvek nije formirana, a zvanični Beograd kaže da je „uslov svih uslova“ za dalje pregovore sa Prištinom. Druga strana, pak, poručuje da ovakva asocijacija nije u skladu sa Ustavom Kosova, naziva je „novom Republikom Srpskom“ i tvrdi da se ovo pitanje može rešiti tek konačnim sporazumom koji bi podrazumevao međusobno priznanje. Šta o zajednici, čiji je i naziv predmet rasprava, zaista piše u dokumentima koji su Beograd i Priština već potpisali, a šta u predlozima trećih strana?

  • 25.02.2023