Vesti
Drugi pišu

Sputnjik: “Veliki brat“ odlučio, dve vlade OVK na Balkanu

Ljubav" između SAD i OVK učvrstio je zajednički interes, pa se posle 18 godina može reći da je ušla u zrelu fazu, piše Sputnjik.
Sputnjik: “Veliki brat“ odlučio, dve vlade OVK na Balkanu
Ilustracija (Foto thinkstock)

Ta saradnja na pomolu je da iznedri dve OVK vlade na Balkanu. Novi premijer Makedonije Zoran Zaev odabrao je svoj kabinet i u njemu i pripadnike takozvane Oslobodilačke vojske Kosova i Oslobodilačke narodne armije (ONA), koja je poznatija kao makedonska OVK.

Sputnjik podseća da je Zaev tu gde jeste zahvaljujući dalekovidosti premijera Albanije Edija Rame i "tiranskoj platformi" koju su dogovorile albanske partije i njime uslovile podršku budućem premijeru Makedonije.

Tako će Hazbija Lici, bivši komandant OVK za područje Tetova, u novoj vladi biti potpredsednik za politički sistem, a Sadulah Duraku, koji je bio deo komandne strukture ONA, zadužen je za Ministarstvo za zaštitu životne sredine.

Na čelu Sobranja se već nalazi nekadašnji komandant ONA Taljat Džaferi.

Kada je reč o vladi u Prištini, na čelu prethodne bio je sadašnji predsednik samoproglašene Republike Kosovo Hašim Tači, bivši komandant i politički lider terorističke organizacije OVK.

Buduću će nakon predstojećih vanrednih parlamentarnih izbora, po svim prognozama, najverovatnije predvoditi Ramuš Haradinaj, bivši vođa OVK, koji je od 2004. do 2005. već bio kosovski premijer. Kakvu poruku šalju dve vlade na Balkanu u kojima sede pripadnici OVK, pita Sputnjik.

Makedonski novinar Milenko Nedelkovski za Sputnjik kaže da se u svetu sve potpuno promenilo, od moralnih normi do toga da međunarodna zajednica praktično više ne postoji.

U takvoj situaciji sve je moguće, uključujući i to da najgori teroristi, oni koji su činili najzverskija dela budu legitimna vlast na Kosovu i Metohiji i u Makedoniji, navodi Nedelkovski.

"Tako sada i imamo situaciju da jedan od komandanata OVK, popularno nazvan Komandant Ventili, jer je u vreme konflikta u Makedoniji 2001. godine zatvorio ventile na Lipkovskom jezeru i kompletno Kumanovo ostavio dva meseca bez vode, sada bude ministar za ekologiju. Kakva parodija", ističe makedonski novinar.

Tu su, dodaje Nedelkovski, i drugi komandanti iz ratnog perioda koji su došli sa Kosova i Metohije, odnosno iz Bondstila, tumači on.

"Oni imaju više od osam ministarstva, što samo pokazuje da su ključni deo ove nove vlade. Svi oni su bili da utvrde ’tiransku platformu‘ u kabinetu Edija Rame u Tirani koji je držao taj sastanak sa kartom ’Velike Albanije‘ na zidu, koja ide skoro do Niša, zauzima veliki deo Makedonije, Crne Gore i deo Grčke koji oni zovu Čemerija", kaže Nedelkovski.

Na pitanje kako se došlo do takve situacije, on ističe da je to posledica nepostojanja međunarodne zajednice. Postoji interesna grupa ljudi koja deluje mimo svih mogućih zakona i rezolucija.

"Ako je neko pogođen nepoštovanjem rezolucije UN u vezi sa Kosovom onda je to Srbija, apsolutno se ništa ne poštuje. Ni ta rezolucija, ni Dejtonski sporazum za BiH, ni Ohridski sporazum za Makedoniju — ništa. Postoji Veliki brat koji to kontroliše i kaže ko sme a ko ne sme da vodi državu", ocenio je Nedelkovski.

I sada će Makedonija imati vladu u kojoj su članovi OVK, koja je činila najteže zločine, pa su političkim konsenzusom zločinci amnestirani, a na kraju će sudski odgovarati Makedonci, običan narod, koji je 27. aprila ušao u parlament da proba da zaštiti svoju državu, svoj jezik, nasleđe, istoriju, zaključuje makedonski novinar.

Po mišljenju Milovana Drecuna, predsednika Odbora za Kosovo i Metohiju u Skupštini Srbije, sve ovo ukazuje da će region u narednom periodu biti destabilizovan.

"Radi se o očiglednom jačanju albanskog nacionalizma, čak, rekao bih, velikoalbanskog nacionalizma, što se najbolje reflektuje preko političkih stranaka čiji su lideri bivši pripadnici tih terorističkih organizacija koje su izazvale rat i na Kosmetu i na jugu centralne Srbije i u Makedoniji. Oni su, istovremeno i predvodnici organizovanih kriminalnih grupa, tako da vidimo jednu užasavajuću spregu organizovanog kriminala, terorizma i političkih struktura", kaže Drecun.

Na pitanje šta je omogućilo takvu situaciju, on kaže da je izuzetno visok prag tolerancije koji je pokazao Zapad prema strukturama terorističke OVK i onih koji su proistekle iz te formacije svakako imao za posledicu da te stranke ojačaju.

"Neprocesiranje tih političkih lidera, ne samo za ratne zločine već i za organizovani kriminal, omogućilo im je da budu slobodni ljudi, da mogu da se kandiduju na izborima, da poseduju mnogo novca od tih kriminalnih aktivnosti, da imaju mogućnost zastrašivanja, da imaju kontrolu prostora gde žive Albanci. Onda je potpuno jasno zbog čega su oni tako prisutni u političkom životu", kaže Drecun.Ostale vesti

Kud se dede Metohija?
Kako piše Petrit Imami u knjizi „Srbi i Albanci kroz vekove“, tokom Drugog svetskog rata, postojao je sukob između Albanaca kvislinga-nacionalista i antifašista. Fadilj Hodža kao odgovor na zloupotrebu Prizrenske lige iz 1878, u listu KPJ Sloboda (1943) najavljuje: „Narodi Kosova i Metohije, organizovaće konferenciju, možda ne u Prizrenu, koja će imati veću važnost nego ona 1878. g. (Imami, 2016: 469)“. 
  • 19.05.2020
Izjava Škeljzena Gašija iz Samoopredeljenja o ubistvu oko hiljadu nedužnih Srba ima težinu jer je to prvi put da dolazi iz neke od jačih albanskih partija, piše beogradska Politika.
  • 02.05.2020
Dvostruki policijski čas kao dobar naslov u teatru apsurda
Narodno pozorište u Prištini sa sedištem u Gračanici je institucija Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije i u svom radu se u potpunosti i isključivo rukovodi regulativama i instrukcijama vlade u Beogradu i svog resornog ministarstva, što važi i za slučaj pandemije virusa korona.
  • 23.04.2020
Vaskrs utrnulog sveta
Etnička izolovanost, strah od drugoga i formiranje geta već 20 godina su način života i model opstanka za Srbe na Кosmetu.
  • 20.04.2020
Kurtija kritikuju zbog saradnje sa Srbima tokom pandemije
Stranke i mediji bliski Hašimu Tačiju kritikuju odlazeću vladu Aljbina Kurtija, posebno zbog mera u srpskim sredinama tokom pandemije, piše Dojče Vele.
  • 11.04.2020
Sapun i voda najdelotvorniji u borbi protiv koronavirusa
Bez obzira na to što ste verovatno umorni od pranja ruku, ne odustajte. Svet se oslanja na svakog od nas da će nastaviti to da radi u borbi protiv koronavirusa, štiteći sebe i druge.
  • 26.03.2020