Vesti
Drugi pišu

Sputnjik: Radikalni islam sve veći problem na Kosovu

Širenje ideologije Islamske države u kosovskim zatvorima može se lako desiti, kažu kosovski analitičari za “Sputnjik”.

Sputnjik: Radikalni islam sve veći problem na Kosovu
Pripadnici Islamske države (Foto AP)

Sputnjik u tekstu pod nazivom “Skola DAEŠ-a u kosovskim zatvorima” piše o tome da je nedavno podignuta optužnica i protiv Šefćeta Krasnićija, imama velike džamije Mehmet Fatih u Prištini zbog sumnji da je podsticao na izvršenje terorističkih dela i izazivanje mržnje, nacionalnog, rasnog, verskog i etničkog razdora u periodu od 2013. do 2014. godine.

Kosovo, inače, broji oko 800 džamija i oko 2.000 zaposlenih u Islamskoj zajednici, za koje se tvrdi da su pod kontrolom regularne Islamske zajednice Kosova.

Kosovski analitičari smatraju da se širenje ove ideologije u kosovskim zatvorima lako može desiti.

„Sama ideja o takozvanoj Islamskoj državi potekla je upravo u zatvorima, i glavni lideri koji su širili tu ideologiju bili su zatvorenici američkih zatvora, ili su bili po zatvorima u Egiptu, Iraku, Avganistanu i drugim mestima. Mogućnosti za širenje ekstremizma postoje zbog teškog psihološkog i duševnog stanja“, navode oni.

Na Kosovu se trenutno vodi istraga protiv 237 osoba zbog sumnje da su saučesnici u organizovanju i izvršenju terorističkih dela, regrutovanju i finansiranju terorizma. Od 2013. do danas uhapšeno je 127 osoba.

Radikalni islam je sve veći problem na Kosovu, zemlji s većinskim muslimanskim stanovništvom. Jedan od razloga za radikalizaciju je i to što kosovske vlasti ne uspevaju da vladaju situacijom s obzirom na to da je rašireno siromaštvo, a 40 odsto stanovništva od oko dva miliona je nezaposleno. Stručnjaci ocenjuju da iz svega toga nastaju frustracije, a zatim i okretanje strogom tumačenju islama, kakvog ranije na Kosovu nije bilo.

Prema podacima stručnjaka, danas čak 50.000 kosovskih Albanaca sledi konzervativni islam. U Prištini je gotovo normalno da se sve češće viđaju se žene i devojke s tradicionalnom maramom na glavi, prenosi Sputnjik dodajući da je to pre 15 godina bila retkost.

“Po tome je vidljivo da se potiskuje liberalni islam, a da je umesto njega sve jači stroži oblik, koji je na Balkan stigao pod uticajem Saudijske Arabije”, dodaje se.

Institut za političke studije (KIPRED) je u leto 2016. objavio studiju o uticaju vere na kosovski identitet. Autor te studije Lulzim Peci kaže da se u 57 odsto slučajeva Albanci muslimanske veroispovesti na Kosovu pre svega osećaju kao Albanci, dok ih se 32 odsto prvenstveno deklarišu kao muslimani, a tek onda kao Albanci.

„Kod tih ljudi vidimo veliki identitetski pomak od lingvističke etničke pripadnosti, takozvane govorne nacije, prema versko-etničkom društvu“, izjavio je Peci za nemačke medije.

On je ujedno upozorio i da, ako se taj proces nastavi, postoji opasnost od nestanka „albanstva“ kakvo nam je poznato, što znači — kraj sekularnog i prozapadnog Kosova.

Islamizacija Albanaca nakon rata na Kosovu odvijala se polako. Saudijska Arabija, Kuvajt i druge islamske države naveliko su investirale u obnovu i izgradnju džamija, slale su propovednike i pomagale siromašne. Danas na Kosovu osim džamija ima i drugih muslimanskih ustanova, poput škola Kurana. Škole su sada i u zatvorima.Ostale vesti

Kosovo: Užurbana preraspodela moći
„Aurea prima sata est aetas, kuae vindice nullo, sponte sua, sine lege fidem rectumkue colebat“. Bez zakona i sudija, govorio je Ovidije, tokom zlatnog doba „prevladala je spontana ispravnost u srcu“. Sada čak ni zakoni i sudije možda nisu dovoljni, navodi u autorskom tekstu Andrea Kapusela, nekadašnji šef Ekonomske jedinice u Međunarodnoj civilnoj kancelariji na Kosovu.
  • 07.07.2020
Radost i tuga Vidovdana
Bilo je mnogo stradanja, seoba i bekstava, mnogo muka i nevolja, ali naš narod se vraćao. Vraćao se spaljenim domovima i hramovima, mnogo puta ih obnavljao i započinjao iznova svoj život, piše za Politiku Živojin Rakočević.
  • 29.06.2020
Tiha ljubav i molitva
Vladika Teodosije je na ispraćaju istakao da je mati Isidora, uz pomoć Božiju, znala hrabro da izdrži sve nedaće u životu, a često i poniženja: „krhka telom bila je jaka duhom, verom i nadom u Gospoda”.
  • 21.06.2020
Ni kampanje na Kosovu, ni Kosova u kampanji
Na ulicama Severne Mitrovice ništa ne ukazuje da je predizborna kampanja za parlamentarne izbore u Srbiji počela. Ni Kosovo nije srce te predizborne kampanje. To će se verovatno promeniti odmah nakon izbora.
  • 08.06.2020
Odlazak poslednjeg Srbina iz Dečana
Radnici komunalne službe iskrčili su ulaz u groblje i prosekli rastinje i šiblje da se, kao u neki zeleni tunel, može uneti Ćira Dečanac.
  • 07.06.2020
Agencija pokreće postupak protiv šest funkcionera zaposlenih na Kosovu
Osim što je gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić ima još dve funkcije u srpskim institucijama na Kosovu, kao i imovinu i prihode koje nije prijavio beogradskoj Agenciji za borbu protiv korupcije. U Agenciji proveravaju da li su Rakić i još pet funkcionera na Kosovu prekršili zakon nakon čega bi mogli da budu sankcionisani, saznaje CINS.
  • 30.05.2020