Vesti
Drugi pišu

Sputnjik: Novi premijer Kosova može da bude Haradinaj

Nakon pada kosovske vlade postavlja se pitanje ko bi mogao biti novi pemijer. Sputnjik ocenjuje da bi to mogao biti Ramuš Haradinaj.
Sputnjik: Novi premijer Kosova može da bude Haradinaj
Ramuš Haradinaj (Foto N1)

Sputnjik podseća da će sada brojna pitanja koja je trebalo da se reše ovih dana, ostati po strani, kao što su obaveze oko demarkacije granice sa Crnom Gorom, briselski pregovori, formiranje ZSO i početak rada Specijalnog suda.

Na Prištini je sada da organizuje prevremene izbore nakon kojih bi trebalo da se dobije nova većina i nova vlada. S obzirom na trenutni rejting, može se očekivati da u premijersku fotelju sedne Ramuš Haradinaj, ali ni spekulacije o Bedžetu Pacoliju kao budućem premijeru zbog, navodno, njegovih kontakata sa Rusijom, nisu daleko od istine, ocenjuje Sputnjik.

Sednicu kosovske skupštine, na kojoj je pala vlada, obeležila je oštra rasprava u nekoliko navrata, na ivici ekscesa poslanika bivših koalicionih partnera PDK i LDK, koji su se uzajamno optuživali za neuspehe, sada već vlade sa epitetom — „bivša“, podseća Sputnjik.

Sunovrat vlade u Prištini upravo je i počeo problemom oko demarkacije, koji traje još od 2015. godine, kada je opozicija predvođena "Samoopredeljenjem" napravila haos jer je tvrdila se na taj način Crnoj Gori poklanja "kosovska zemlja". Opozicija od tada praktično skupštinu drži u "opsadi" suzavcima i bojkotom rada parlamenta.

Isa Mustafa i Kadri Veselji, kao i pojedini poslanici vladajuće koalicije LDK-PDK, u odvojenim sastancima u zgradi kosovske skupštine razgovarali su juče sa američkim ambasadorom i šeficom Kancelarije EU Natalijom Apostolovom.

U Prištini se, prvi put posle dužeg vremena jasno pravi razlika između građanske opcije koju predvodi Isa Mustafa i opcije koju podvode "bivši pripadnici OVK".

Međutim, glavni okršaj očekuje se između stranaka Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja, koje su najjače na Kosovu, s tim da trenutno malu prednost ima Haradinaj jer je mesecima bio u žiži javnosti zbog hapšenja u Francuskoj po srpskoj poternici, a koga su posle sudske presude na Kosovu dočekali kao nacionalnog heroja i mučenika.

Ostaje nejasno kako će se ovaj događaj odraziti na početak rada Specijalnog suda za ratne zločine, koji je osnovan pod patronatom Evropske unije, dok su istrage sprovedene na osnovu izveštaja specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija, a koji je trebalo da počne sa radom u periodu u kome je, sada predviđeno, da se održe izbori.Ostale vesti

Sudar katunskih pesnica
Dva veka posle borbe Petrovića i Radonjića, ponovo dvojica Katunjana, Đukanović i Krivokapić, odlučuju kojim putem ide Crna Gora, piše za "Politiku" Živojin Rakočević.
  • 18.10.2020
Kossev: Nije bilo skandiranja
"Niko nije uzvikivao ni tu ni bilo koju drugu političku parolu, u pitanju je lažno prijavljivanje i policija je sa tim upoznata", za KoSSev svedoče u crkvenoj opštini Prizren.
  • 04.10.2020
Specijalni sud u Hagu – da li se Priština suprotstavlja ili izruguje
Pre skoro četiri godine (decembar 2016) je u Hagu je osnovan Specijalni sud za procesuiranje zločina počinjenih nad civilnim stanovništvom od strane paravojnih jedinica OVK na Kosovu. Tek prošlog septembra je ta institucija počela sa poslom i promptno se našla u slučaju nepoštovanja suda. Događaj je medijski efektan, ali političkoj javnosti u nemačkom govorom području mahom neinteresantan. Kad je tema tugaljiva, ćutanje je zlato.
  • 04.10.2020
Lipljan: Sumnje na zloupotrebe vršiteljke dužnosti direktorke škole
Deo rukovodstva Osnovne škole “Braća Aksić” u Lipljanu, više puta je u proteklih godinu dana nadležnim prosvetnim organima Republike Srbije, upućivao dopise kojima su ukazivali na sumnje da vršilac dužnosti direktorka te škole Bogdanka Mirić, kako tvrde, krši brojne zakone. Deo zaposlenih se tim povodom obratio i Agenciji za borbu protiv korupcije u Beogradu, navodeći u dopisu više od dvadeset tačaka, za koje tvrde da predstavljaju primere kršenja zakona u toj školi.
  • 24.09.2020
Koha: „Prisvajanje srednjovekovnih arberijskih spomenika na Kosovu od strane Srba“
Srpska država, u međunarodnoj zajednici, kada govori o pravima nad Kosovom, pokreće pitanje crkava i manastira na Kosovu. Ovaj nepravedni istorijski pokušaj bio je toliko uspešan da je srpska propaganda uticala na postizanje međunarodnog sporazuma „Sveobuhvatni predlog za rešavanje statusa Kosova“, koji je izradio predsednik Finske (marta 2007.) – gde su pravoslavni manastiri izgrađeni u srednjem veku prepoznati kao zaostavština Srpske pravoslavne crkve.
  • 12.09.2020
Pozitivni signali sa sastanka u Briselu
Srbija i Kosovo su u Briselu, vrativši dijalog "kući" sa "izleta" u Vašington, potvrdili svoju posvećenost evrointegracijama i dijalogu pod okriljem Evropske unije (EU), piše Dojče vele (DW).
  • 08.09.2020