Vesti
Drugi pišu

Sputnjik: Na Kosovu najmanje pet kampova za borce ID

Na Kosovu postoji najmanje pet kampova Islamske države za obuku, koju sprovode bivši borci OVK, piše Sputnjik, pozivajući se na "izvor blizak obaveštajnim službama".

Sputnjik: Na Kosovu najmanje pet kampova za borce ID
Uroševac (Foto arhiva Kim)

"Najveći kampovi smešteni su u oblastima u okolini Uroševca i Ðakovice, kao i okrugu Dečani", rekao je taj izvor za Sputnjik i dodao da su slični kampovi primećeni u okolini Prizrena i Peći.

Prema pomenutom izvoru, u redovima Islamske države trenutno je 314 kosovskih Albanaca koji se bore u Iraku i Siriji, a među njima je 38 žena.

Kada je reč o regrutovanju i obuci, kako objašnjava izvor, budućim teroristima IS se najpre "ispira mozak", uče arapski i izučavaju Kuran, što je praćeno takozvanom praktičnom obukom za borbu koju sprovode bivši članovi Oslobodilačke vojske Kosova (OVK)" učeći ih, između ostalog, gerilskoj borbi i rukovanju oružjem.

Izvor Sputnjika je takođe upozorio na moguće širenje takvih kampova na Makedoniju i Bosnu, gde je, kako se navodi, tokom ratova devedesetih stiglo oko 800 džihadista.

Centar za istraživanje pitanja zapadnog Balkana (Western Balkans Security Issues) je, kako se podseća, još 2013. godine u svojim izveštajima upozoravao da se na teritoriji Kosova i Albanije nalaze kampovi za obuku terorista IS, a kosovske vlasti su to priznale godinu dana kasnije.Ostale vesti

Nova Balkanska ruta – preko Jarinja
Balkanska ruta je ove godine nešto drugačija nego prethodnih, ali Srbija se i dalje nalazi na njoj. Reporterka Dojče velea pronašla je migrante iz Avganistana i Sirije na pruzi Mitrovica - Raška.
  • 10.11.2021
Prištinski sud osudio Zlatana Krstića, porodica tvrdi da u vreme zločina nije ni bio na Kosovu
Zlatan Krstić, uhapšen je 2019. godine u Uroševcu. Kosovski sud osudio ga je prvostepeno na 14 i po godina zatvora za ubistvo četvoro Albanaca, iako je u vreme kada je zločin počinjen živeo u Kragujevcu. Porodica Krstić pokušava da se izbori za pravdu i istinu, ali sud njihove dokaze ne uzima u obzir.
  • 07.11.2021
Ministarski autogol
Ako već nije izazvao zadovoljstvo („e nek’ si im reko!“) raznih usijanih glava zbog bujice pakosnih provokacija, onda u našoj javnosti svakako nije ni naročito komentarisan nastup ministra spoljnih poslova Srbije na sednici SB, piše Srđan Milošević za Peščanik.net.
  • 03.11.2021
RSE: Vlada Kosova protiv Unmika
"Unmik je ovde jer Ujedinjene nacije odbijaju da suspenduju njegov mandat, iako je Unmik od proglašenja nezavisnosti Kosova nepotreban i nema izvršna ovlašćenja", saopšteno je iz Vlade Kosova za Radio Slobodna Evropa.
  • 22.10.2021
’’Možemo očekivati još napetih situacija’’
Možemo očekivati još napetih situacija, rekao je stručnjak za međunarodne odnose i rektor Univerziteta Vern u Zagrebu Vlatko Cvrtila u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" govoreći o stanju na Kosovu nakon nedavnih sukoba i nemira.
  • 15.10.2021
Lokalni izbori na Kosovu: Bitka za Prištinu i ostale političke utakmice
Izbori za lokalne organe vlasti prvi su veliki izborni test za ubedljivog pobednika prethodnih parlamentarnih izbora, stranku Samoopredeljenje Aljbina Kurtija.
  • 15.10.2021