Vesti
Drugi pišu

Sputnjik: MMF preko veterana OVK finansira DAEŠ

U prethodnih 20 godina, Kosovo je dalo više od dve milijarde dolara, odnosno 100 miliona dolara godišnje, kao naknadu "borcima" OVK, a novac za to stizao je iz SAD, EU, a od 2009. godine i od MMF-a, tvrdi Sputnjik.
Sputnjik: MMF preko veterana OVK finansira DAEŠ
Ilustracija (Foto nezavisne.com)

Kako se navodi, oko 500 veterana OVK bori se na ratištima u Siriji na strani DAEŠ-a (takozvane Islamske države), po čemu je, zajedno sa Albanijom, na petom mestu po broju stanovnika koji su se pridružili terorističkoj Islamskoj državi.

Kosovska Komisija za verifikaciju veterana popisala je ove godine 46.000 veterana OVK, kako bi se utvrdio tačan broj onih koji su tokom devedesetih ucešćem u OVK "zaslužili" penziju, a za čije naknade je novac, kroz budžet Kosova, izdvajao MMF, prensi Sputnjik.

"Prošle godine kosovske institucije počele su sa isplatom beneficija od oko 170 evra za u tom trenutku registrovanih 12.000 veterana bivše OVK, za šta je novac u budžetu Kosova bio unapred planiran, a sve zahvaljujući MMF-u koji je iz fondova izdvojio 106,6 miliona evra za ove namene".

U međuvremenu, broj veterana je drastično porastao, zbog čega je Priština bila prinuđena da traži dodatna sredstva od MMF-a, kako bi mogla da veteranima obezbedi naknade, piše Sputnjik.

Prema saznanjima ovog medija, planirani budžet Kosova za 2017. godinu iznosi dve milijarde evra, i u njemu je predviđena svota i za transformaciju Kosovske bezbednosne službe u vojsku, uz odobrenje MMF-a, ali ne i za ovoliki broj naknada i penzija za bivše pripadnike OVK.

"MMF zahteva od Prištine da se obavi kontrola ovako velikog broja veterana, posebno što je Kosovo na konto ovih naknada dobilo dodatnih 25 miliona evra od ove institucije. Ukoliko MMF odbije da da novac Kosovu, Priština je planirala da se za pomoć obrati SAD", navodi Sputnjik.

Navodi se i da niko nije siguran da li će pare i dobiti s obzirom na neočekivani ishod predsedničkih izbora u SAD.

Kosovo je od 1999. godine dobilo 3,8 milijardi dolara međunarodne pomoći bespovratno, ne računajući novac sakupljen na donatorskoj konferenciji, koju im je organizovao Vašington posle jednostranog proglašenja nezavisnosti 2008, gde je sakupljeno više od tri miliona dolara pomoći i 350 miliona dolara koje su dobili kao poklon od Amerike.

Prema podacima iz više izvora, od 2000. do 2010. godine iz međunarodne zajednice Kosovo je po raznim osnovama dobilo 40,7 milijardi dolara, a jedan, ne tako mali deo tog novca, dobili su veterani OVK kao penzije ili naknade.

Jedan od problema Prištine je taj što je dobar deo onih koji su "veterani OVK", posle formiranja Specijalnog suda za zločine OVK, potencijalni okrivljeni za ratne zlocine, piše Sputnjik.Ostale vesti

Zapadni posrednici dolaze ’’praznih ruku’’
Predstavnici Nemačke, Francuske i EU žele dil Beograda i Prištine, ali ne nude pravu evropsku perspektivu, ocenjuje Frankfurter algemajne cajtung. Zato je pitanje da li će Vučić i Kurti založiti svoj politički kapital.
  • 23.01.2023
Sećanje na Olivera Ivanovića, južno od Ibra

Na današnji dan pre pet godina, u 8 i 15 ujutro, ubijen je srpski političar sa Kosova i Metohije, Oliver Ivanović. Još se ne zna ko su ubice i nalogodavci. U Prištini je u toku suđenje za umešanost u ubistvo, koje se odvija sporo i uz svedoke koji menjaju iskaze ili se ne odazivaju pozivima da svedoče. U Beogradu je Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo predistražni postupak, o kojem ne znamo ništa jer, kako je Insajderu odgovoreno, sve je pod oznakom strogo poverljivo. 

  • 16.01.2023
Drži nas svetinja
Teško je danas naći u svetu jednu tako lepu crkvu u koju dolazi manje ljudi i u kojoj je život snažno povezan sa svetim i istorijskim ličnostima sa njenih zidina.
  • 08.01.2023
Roditelji ubijene dece: Vučić i Tužilaštvo da saopšte istinu o masakru u ’Pandi’
Roditelji šest dečaka ubijenih u pećkom kafiću "Panda" 1998. godine, već šest godina uzalud traže prijem kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je 2013. godine saopštio da masakr u "Pandi" nisu počinili Albanci.
  • 26.12.2022
Vučić zateže odnose sa Berlinom: Sve je drukčije bez Merkel
Vlasti u Berlinu insistiraju na bržem rešenju kosovskog problema, a Beograd na to odgovara oštrom retorikom. Odnos sa Nemačkom je protivrečan - čas se predstavlja kao prijatelj, čas kao neprijatelj.
  • 24.12.2022
Sveti Nikola u Prištini: Lepo lice slobode
Crkva Svetog Nikole je malo ostrvo na kojem jednom godišnje oživi Priština, ožive priče, urbanost, mirisi grada, zaboravljeni prijatelji i potreba za povratkom.
  • 19.12.2022