Vesti
Drugi pišu

Specijalni sud Kosova još uvek nije spreman za sudske postupke

Pojedina pravila Pravilnika o postupku i dokazima Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu nisu u potpunosti u skladu sa Ustavom Kosova, ocena je Specijalizovanog veća Ustavnog suda Kosova. To znači da ovaj sud još uvek nije spreman da pokrene sudske procese.
Specijalni sud Kosova još uvek nije spreman za sudske postupke
Foto ilustracija

Pravilnik o postupku i dokazima ključni je dokument za rad suda, a usvojen je prošlog meseca na plenarnoj sednici međunarodnih sudija ovog suda.Čekalo se još na današnju odluku Specijalizovanog veća Ustavnog suda o ustavnosti ovog pravilnika.

Na osnovu objavljene odluke, devet pravila ovog pravilnika nisu u skladu sa Ustavom, s toga se čeka na ponovno razmatranje tih pravila.

Pravila koja su u suprotnosti sa kosovskim Ustavom tiču se odsustva sudija, osnovama specijalnih istražnih mera, pretresa i zaplene od strane specijalnog tužilaca, stručnog ispitivanja, pritvora te statusa oslobođene osobe.

Ovaj dokument naglasak stavlja na zaštitu svedoka, žrtava i drugih osoba koje su izložene riziku zbog svedočenja ili saradnje sa Specijalizovanim većima.

Kako je prethodno za RSE izjavila portparolka Specijalizovanih veća i Sprecijalizovanog tužilaštva Kosova Avis Beneš, pravilnik u detalje reguliše vođenje sudskih postupaka, predsudski postupak, suđenje, apelacije, ali i pitanja organizacije i administracije Specijalizovanih veća i specijalizovanog tužilaštva, odnosno prava osoba tokom istraga, hapšenja, pritvora, učešće žrtava u sudskim procesima i drugo.

Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu istraživaće zločine koje su "pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova počinili nad etničkim manjinama i političkim rivalima" od 1998. do kraja 2000. godine, koje je u svom izveštaju Savetu Evrope naveo švajcarski senator Dik Marti.Ostale vesti

Sudar katunskih pesnica
Dva veka posle borbe Petrovića i Radonjića, ponovo dvojica Katunjana, Đukanović i Krivokapić, odlučuju kojim putem ide Crna Gora, piše za "Politiku" Živojin Rakočević.
  • 18.10.2020
Kossev: Nije bilo skandiranja
"Niko nije uzvikivao ni tu ni bilo koju drugu političku parolu, u pitanju je lažno prijavljivanje i policija je sa tim upoznata", za KoSSev svedoče u crkvenoj opštini Prizren.
  • 04.10.2020
Specijalni sud u Hagu – da li se Priština suprotstavlja ili izruguje
Pre skoro četiri godine (decembar 2016) je u Hagu je osnovan Specijalni sud za procesuiranje zločina počinjenih nad civilnim stanovništvom od strane paravojnih jedinica OVK na Kosovu. Tek prošlog septembra je ta institucija počela sa poslom i promptno se našla u slučaju nepoštovanja suda. Događaj je medijski efektan, ali političkoj javnosti u nemačkom govorom području mahom neinteresantan. Kad je tema tugaljiva, ćutanje je zlato.
  • 04.10.2020
Lipljan: Sumnje na zloupotrebe vršiteljke dužnosti direktorke škole
Deo rukovodstva Osnovne škole “Braća Aksić” u Lipljanu, više puta je u proteklih godinu dana nadležnim prosvetnim organima Republike Srbije, upućivao dopise kojima su ukazivali na sumnje da vršilac dužnosti direktorka te škole Bogdanka Mirić, kako tvrde, krši brojne zakone. Deo zaposlenih se tim povodom obratio i Agenciji za borbu protiv korupcije u Beogradu, navodeći u dopisu više od dvadeset tačaka, za koje tvrde da predstavljaju primere kršenja zakona u toj školi.
  • 24.09.2020
Koha: „Prisvajanje srednjovekovnih arberijskih spomenika na Kosovu od strane Srba“
Srpska država, u međunarodnoj zajednici, kada govori o pravima nad Kosovom, pokreće pitanje crkava i manastira na Kosovu. Ovaj nepravedni istorijski pokušaj bio je toliko uspešan da je srpska propaganda uticala na postizanje međunarodnog sporazuma „Sveobuhvatni predlog za rešavanje statusa Kosova“, koji je izradio predsednik Finske (marta 2007.) – gde su pravoslavni manastiri izgrađeni u srednjem veku prepoznati kao zaostavština Srpske pravoslavne crkve.
  • 12.09.2020
Pozitivni signali sa sastanka u Briselu
Srbija i Kosovo su u Briselu, vrativši dijalog "kući" sa "izleta" u Vašington, potvrdili svoju posvećenost evrointegracijama i dijalogu pod okriljem Evropske unije (EU), piše Dojče vele (DW).
  • 08.09.2020