Vesti
Drugi pišu

Slobodna vožnja (Vozitje e lirë)

Zvone zvona u Gračanici, devet časova, nedelja je, počinje liturgija. U isto vreme zakazan je polazak na skup predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Jedni odlaze prema parkiranim autobusima, drugi u crkvu. Razdvajaju se grupice kod manastirske kapije, i svako gleda ko ostaje – ko odlazi, a zvono zvoni.
Slobodna vožnja (Vozitje e lirë)
Autobusi dovoze učesnike skupa u Kosovsku Mitrovicu (Foto Kim)

Autobusi iz Kosovskog Pomoravlja u kolonama već prolaze ka Kosovskoj Mitrovici. Voze ih albanski prevoznici, a tu su i beli autobusi "Kolašin prevoza" sa zatamnjenim staklima. Na nekima od autobusa na prednjem staklu na albanskom jeziku piše "Slobodna vožnja" (Vozitje e lirë). Meštani Gračanice i okoline okupljeni su oko, većinom, žutih autobusa koji, na centralnom Kosovu, od jedne do druge enklave prevoze školsku i srednjoškolsku decu. Kod jednog od njih vojnici slovenačkog Kfora stoje i razgovaraju s putnicima. To su radnici javnih preduzeća, nastavnici, lokalna administracija, članovi SNS-a.

"Očekujem da čujem povoljne vesti, kakve su bile i do sada, očekujem podršku i pomoć", kaže jedan od radnika Opštine Gračanica, dok drugi ima problem s početkom govora predsednika Vučića: "Svratiću u Mitrovici u neku kafanu i napiću se". Za razliku od ovih bezbrižnih putnika, oni koji prate vesti znaju da situacija nije tako bezazlena.

"Znaš li šta je u Metohiji", pita Miško. Kako pristižu vesti o blokadama puteva u Drenici i Metohiji tako strah raste, a ovi žuti autobusi su idealna meta i lako ih je prepoznati. Uostalom, njih su godinama zasipali kamenicama kad bi prevozili za Vidovdan ljude od Gračanice do Gazimestana. Isti je strah i u Metohiji.

"Na putu do Kosovske Mitrovice skoro uvek bi u Rudniku poletela neka kamenica u pravcu našeg konvoja. Znala sam da ne može da me ubije, ali to iščekivanje je bilo mučno i ponižavajuće. Kamenovala su nas uglavnom albanska deca, a naša deca u Osojanu nikada, hvala bogu, nisu podigla kamen na nekog Albanca", kaže Sonja Vuković, pedagog iz Osojana.

Kolona iz Gračanice polazi, a na svakoj raskrsnici, negde i kod nekog puteljka, stoje kosovski policajci. I tako kroz Vučitrn, pa pored Kosovske Mitrovice, sve do velikog krsta u mestu Rudare. Taj metalni krst postavljen je na sredini puta, kao sećanje na dugotrajne barikade i sukobe koji su 2011. godine izbili zbog pokušaja prištinskih vlasti da zauzmu prelaze Brnjak i Jarinje na severu Kosova.

Na glavnom trgu u Kosovskoj Mitrovici predsednik Srbije je održao govor posle kojeg većina upitanih na mitrovačkim ulicama kaže da su takav govor i očekivali. Jedan retki drugačiji odgovor iz Kosovskog Pomoravlja glasi: "Imali smo moralnu obavezu. Morali smo da dođemo". Niko od sveštenika ili monaha Srpske pravoslavne crkve nije bio na skupu i to je vidljivi deo raskola između Crkve i države.

Svako nosi svoj pečat straha. Većina Srba koji su došli u Mitrovicu krenuće nazad u svoja geta i enklave i to baš ispod onog velikog krsta u Rudaru. Na njihovim autobusima piše na albanskom "Slobodna vožnja", čekaju ih porodice, kuće. Čekaju ih gračanička zvona.

Živojin RakočevićOstale vesti

Srbija - Kosovo: Šta sledi posle dogovora u Briselu?
Kako dogovor o tablicama postignut u Briselu ocenjuju Srbi, a kako Albanci? Šta kažu u Beogradu, a šta u Prištini? I šta se može očekivati dalje?
  • 25.11.2022
Berlin traži da Srbija i Kosovo reše spor
Nemačka vlada je pozvala vlasti u Srbiji i na Kosovu da međusobne napetosti reše konstruktivnim dijalogom. "Razočarani smo što dve strane nisu mogle da se dogovore o rešavanju aktuelne krize", rekao je portparol vlade u Berlinu Štefen Hebeštrajt.
  • 23.11.2022
Koha: Donošenje Zakona o saradnji opština Kosova rešenje za problema sa ZSO
Usvajanje novog zakona pod nazivom "Zakon o međuopštinskoj saradnji i koordinaciji", bilo bi rešenje za prevazilaženje višegodišnjeg ćorsokaka oko formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO), piše u nedavno procurelom "non-pejperu" u koji je imao uvid portal prištinskog lista Koha.net.
  • 15.11.2022
Kleving: Kosovo mora da iznese predlog za srpsku manjinu
Nemački stručnjak za Balkan Konrad Kleving u intervjuu za Dojče vele ocenjuje koje su to prednosti, a koje mane nemačko-francuskog predloga rešenja za Kosovo i Srbiju.
  • 15.11.2022
Peca Popović: Dobrota nije privilegija jednog naroda
„Sve najlepše dolazi sa Kosova - najlepše pesme, najlepše boje, najlepši ukusi i najčasniji ljudi“, ovim rečima se pre nekoliko dana mitrovičkoj publici obratio jedan od najvećih muzičkih novinara na jugoslovenskim prostorima, Petar Peca Popović citirajući svog prijatelja, istoričara, profesora i diplomatu, Dušana Batakovića, kojem je obećao da će zajedno sa njim doći na Kosovo.
  • 12.11.2022
Nemačko-francuski predlog: najbolja moguća ponuda?
Nemačko-francuski predlog za rešavanje kosovskog problema nije naišao na odobravanje u Beogradu. Da li je to ipak prilika za "kompromis" ili pre svega ponuda da "Srbija prizna realnost"?
  • 10.11.2022