Vesti
Drugi pišu

“Školica sporta”- idealno rešenje za savladavanje prvih sportskih koraka

Dete nije mali čovek, već ima svoje specifične potrebe. Među njima je i mnogo više vremena provedenog u kretanju, što je jedan od najvažnijih faktora zdravlja. Kroz fizičku aktivnost deca razvijaju telesne i psihičke veštine. Većina njih tu svoju potrebu zadovoljava kroz igru, ali je sve više mladih koji se rano usmere na određenu vrstu sporta i počnu intenzivan trening, a sve radi takmičenja.
“Školica sporta”- idealno rešenje za savladavanje prvih sportskih koraka
Iz Školice sporta (Foto Radio Mitrovica sever)

Da bi zdrave navike stekli još u detinjstvu, mališane treba najpre upoznati sa sportom kroz igru i druženje.

“Period u kome se razvija koordinacija pojedinačnih motoričkih sposobnosti je od četvrte do desete godine. Deca već tada treba da se uvode polako u trenažni proces kroz različite vidove igre i zabave ili prve“ školice sporta. Najčešće zastupljeni elementi na prvim treninzima su trčanje, skakanje, penjanje, puzenje kroz održavanje motoričkih poligona“, kaže za Radio Kosovska Mitrovica trener Marko Božović, koji ima iskustva i sa starijim kategorijama s obzirom da je od nedavno trener kik boks reprezentacije Srbije, ali se trenutno bavi i jednom takvom školicom u Kosovskoj Mitrovici.

Njegovo sadašnje zanimanje u profesionalnom sportu, Marko odvaja od rada sa decom, jer dugogodišnje iskustvo ga je naučilo da je osnova i početak bavljenja bilo kojim sportom veoma važan iz više razloga, uključujući pravilan rast i razvoj dece u sportu.

Najčešća roditeljska greška je rano usmeravanje deteta baš na određen sport, pošto veruju da će njegovi rezultati biti bolji ako ranije počne da trenira. Mališane motivišu roditelji, trener, ali i celo njihovo okruženje i zato je bitno da svi u tome budu složni.

„Roditelji su bitna karika. Ponekad su oni ti koji smatraju da decu odmah treba uključiti u klubski sport, ne razmišljajući o posledicama, koje se mogu ispoljiti kasnije. U klubu, treneri nemaju vremena da se bave početničkim treninzima i ne mogu da se posvete dovoljno razvoju koordinacionih i motoričkih sposobnosti kod te dece koja dođu da treniraju. Onda dolazi do problema, jer su to komplikovanije stvari za njih koji nisu savladali osnove sportskih vežbi. Tu se gubi volja za daljim treninzima i obično odustaju. Zato smatram da je „školica sporta“, kako je nazivamo popularno, idealno rešenje za savladavanje prvih sportskih koraka“, kaže Božović.

Fizička aktivnost dece sa zdravstvenog aspekta

Pedijatar Sanja Novokmet kaže da je pre svega bitno da se deca naviknu na fizičku aktivnost, da se ne krivi kičma i da ne postanu gojazni. „Bavljenje sportom je jako korisna i zdrava stvar. Međutim, sve treba proceniti i dozirati. Poseban oprez je potreban kod gojazne dece. Treneri znaju i procenjuju kasnije, koje dete ima ili nema afiniteta prema određenom sportu. Nije svako dete sposobno za neke velike fizičke napore. Ono što je obavezno je lekarski pregled. Preporučuje se EKG srca, pregled krvne slike i pedijatrijski pregled deteta ukoliko, kao što je to u našem slučaju, nemamo specijalistu sportske medicine, kaže Novokmet.

„Deca u tom periodu rastu i razvijaju se , pa je neophodno uskladiti vežbe sa njihovom konstitucijom i izdržljivošću. Ima gojazne dece, gde treba posebno biti oprezan. Fizički napor kod ekstremno gojazne dece može da dovede do opterećenja zglobova, najčešće kolena i kičme. Zato se intenzivnim vežbama ne postiže efekat, već je potrebno postepeno uz korekciju u ishrani dete uvesti u sport. Sve mora da bude dozirano i u saradnji sa trenerom“, dodaje.

„Vodimo računa da ne dođe do povrede, jer ih to u startu može odvratiti od daljeg vežbanja. Kroz igru ih animiramo , da bi što uspešnije odradili zadate motoričke poligone. Posebno vodimo računa o najmlađoj starosnoj grupi od 4 do 6 godina. Njihovi treninzi traju kraće i uglavnom su to igre sa osnovnim elementima sportskih vežbi.“, kaže trener Božović.

Školica sporta je bitna zato što se deca kroz igru i sport pravilno razvijaju. Ona nisu svesna da su na treningu i pod obavezom, nego dolaze na čas da se igraju i uživaju. To treneru omogućava da kroz metod igre s njima radi vežbe za pravilno držanje tela, prevenciju deformiteta, razvoj motorike i koordinacije. Noseći element je igra, ali ne bez ikakvog cilja, već igra koja prožima svaki trenutak treninga i ima određen cilj i željeni ishod. Uz hodanje, trčanje, skakanje, plivanje i sve druge prirodne oblike kretanja, mališani se igraju, na primer, štafete i igara na poligonu, a sve sa ciljem zabave i druženja. Deca se na taj način socijalizuju i razvijaju interesovanje i ljubav prema sportu.

„Idealno vreme da dete opredelite za sport koji voli je posle sedme godine, naravno ako je predhodno imalo neku vrstu edukacije, bilo da je u pitanju školica sporta ili druga aktivnost. Kolektivni sport ili pojedinačni, sve jedno zahteva pripremni period i učenje osnovnih pravila pokreta i koordinacije“, slažu se naši sagovornici.

Iako bi većina roditelja volela da svoje dete odmah vidi u profesionalnom sportu, ili da bar neko potvrdi njegov talenat, to je prosto nemoguće. Ambicije i neostvarene želje roditelja mogu da naruše zdravo bavljenje sportom svog mališana, pokazuju često i primeri iz životnog iskustva svih nas, kažu stručnjaci.Ostale vesti

Mediji: Lajčak u slovačkoj Vladi, odlazi s mesta izaslanika za dijalog Beograda i Prištine?
Prema preliminarnim rezultatima koje je objavio Slovački zavod za statistiku, populistička partija SMER političara Roberta Fica, bliskog saveznika specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka, osvojila je 22,9 odsto glasova tako da se očekuje da će upravo Fico biti novi premijer Slovačke, a da će Lajčaku biti ponuđeno da bude član slovačke Vlade, prenosi Reporteri.
  • 02.10.2023
Državni vrh Srbije danima objašnjava Banjsku, a malo šta otkriva

Šta se tačno dogodilo u Banjskoj i da li je zvanični Beograd imao informacije šta se sprema? Zvaničnici uveravaju da nisu ništa znali, a predsednik sa društvenih mreža najavljuje nove detalje "već za 24 sata". Pitanje je međutim, ako domaća javnost prihvati izostanak objašnjenja, hoće li isto biti slučaj i sa međunarodnom javnosti?

  • 01.10.2023
Nemačka štampa: Kurti traži sankcije za Srbiju
Štampa u Nemačkoj se i dalje se bavi krvavim sukobom na Kosovu i njegovim posledicama. Prenosi se da premijer Kosova traži da se Srbiji uvedu sankcije, ali i postavlja pitanje “šta EU može i mora da uradi na Zapadnom Balkanu”?
  • 29.09.2023
(Dez)informisanje o sukobu na severu Kosova
Gledaoci Radio televizije Srbije (RTS) i nacionalnih frekvencija u Srbiji ostali su u nedelju uskraćeni za informacije o sukobima na severu Kosova, u kojima su stradala trojica Srba i albanski policajac. Medijska magla i upadljiva tišina obeležile su 24. septembar u Srbiji, kada su građani do uveče čekali obraćanje predsednika Aleksandra Vučića, kako bi od njega čuli šta se zapravo dogodilo u selu Banjska, u opštini Zvečan.
  • 28.09.2023
Demostat o eskalaciji tenzija u Banjskoj: Ceo slučaj obavijen dubokim velom tajne

Poznavaoci prilika na Kosovu različito za Demostat tumače eskalaciju tenzija koja se desila u Banjskoj prošlog vikenda, ali zajednička nit koja se provlači u njihovim ocenama jeste konstatacija da je ceo ovaj slučaj sa tragičnim posledicama (blokada mosta, napad grupe Srba na kosovsku policiju, ubistvo kosovskog policajca i trojice Srba, hapšenja, ranjavanja, upad naoružanih ljudi u portu manastira Banjska) obavijen dubokim velom tajne.

  • 28.09.2023
Štampa na nemačkom: Na Kosovu je baš opasno
Listovi na nemačkom jeziku odreda prenose vesti o krvavom okršaju naoružanih lica i Kosovske policije. Ocenjuje se da je ovo vrhunac napetosti poslednjih meseci i najžešći sukob poslednjih godina.
  • 25.09.2023