Škeljzenu Malićiju zabranjen ulazak u Srbiju

Književniku i publicisti sa Kosova Škeljzenu Malićiju onemogućeno je juče da pređe administrativni prelaz Merdare, na putu ka Beogradu. On je sinoć od 19 časova trebalo da bude učesnik na promociji knjige "Studija slučaja Pertej" u Centru za kulturnu dekontaminaciju, koja je zbog njegovog odustva otkazana.

Podeli ovaj članak sa:
 • Škeljzen Malići (Foto arhiva Kim)

Kako je Malići rekao za Danas, juče ujutru u 5 sati policija ga je pozvala da izađe iz vozila i uzme svoj prtljag zato što ne može da uđe u Srbiju.

"Nisu mi rekli razlog. Rekli su samo da mogu da sačekam verifikaciju koja može da potraje možda i do podneva", objašnjava Malići.

On dodaje da je odlučio da se vrati, a u znak solidarnosti vratile su se i njegove kolege koje su krenule sa njim – Besa Luči, Jeton Neziraj i Maljinda Hodža.

Događaj na koji je Malići krenuo je promocija knjige koja povezuje dvadeset godina umetničke i kulturne saradnje, zajedničkih iskustava i prijateljstva.

Na pitanja Danasa kabinetu predsednika Srbije, Kancelariji za KiM i MUP o tome zašto je Malićiju onemogućen ulazak u Srbiji, odgovori još nisu stigli.

Iz Centra za kulturnu dekontaminaciju su saopštili da je istoričar umetnosti i filozof Škeljzen Malići na putu iz Prištine za Beograd sprečen da uđe u Srbiju, bez obrazloženja.

Kao jedan od umetničkih direktora programa "Studija slučaja Pertej", Malići je uz Borku Pavićević, učestvovao u višemesečnom radu na afirmaciji i sistematizaciji arhiva, pamćenja i istorizacije 20 godina saradnje umetnika i kulturnih radnika Srbije i Kosova. Rezultat ovog rada je publikacija "Studija slučaja Pertej", koju su pripremili Majlinda Hodža, Luna Đorđević, Rozafa Malići i Džek Robinson, sa brojnim saradnicima. Time se u protekle dve godine rada obeležilo i 20 godina od prve izložbe savremene umetnosti sa Kosova: "Pertej", održane u Centru za kulturnu dekontaminaciju 1997, čiji su kustosi bili upravo Škeljzen Malići i Dejan Sretenović, saopšteno je iz Centra za kulturnu dekontaminaciju.

Iz Centra poručuju da podržavaju kolege iz Prištine, saputnike Škeljzena Malićija i pozvane učesnike programa i to Besu Luci, Majlindu Hodžu i Jetona Neziraja u odluci da se iz solidarnosti i protesta zajedno vrate u Prištinu.

Navode da upravo iz solidarnosti i protesta otkazuju promociju knjige "Studija slučaja Pertej" u Beogradu "dok se našim kolegama ne omogući pravo da ravnopravno učestvuju u daljoj saradnji, dok im se ne omogući sloboda kretanja".

"Pošto je Malićiju onemogućen ulazak, i ostali članovi grupe odlučili su da se vrate u Prištinu. To je zasnovano na odluci da bi se dalje putovanje i učešće u događaju samo doprinelo daljoj normalizaciji discriminatorne prakse i nehumanog tretiranja građana Kosova. Štaviše, ovaj incident je u suprotnosti sa procesom normalizacije odnosa ove dve zemlje, i primer neuspeha da se omogući jedan od osnovnih njenih principa – sloboda kretanja", saopšteno je iz grupe 2.O.

Ostale vesti

 • Jagode Olivera Ivanovića

  Jagode Olivera Ivanovića

  Trebalo bi i ove godine saditi jagode, pokrenuti proizvodnju, praviti slatko, džem... Moramo biti praktični i prilagoditi se, menjati navike i ne čekati da nas država vidi. Daleko je ona, a njene brige su velike”, govorio je prošle godine u Osojanu, dva dana po izlasku iz zatvora, Oliver Ivanović.

 • Šestomesečni pomen:

  Šestomesečni pomen: "Nije umro Oliver, umire pravda u nama"

  „Ovo za mene nije ništa od onog što mi odgovara da bih ja pričala. Vidite i sami. Mogu da vam se samo zahvalim što ste došli, da sa nama budete danas, ovde. Nemi smo od svega ovog što nam se desilo sa Oliverom, možda još više od nekih stvari koje se dešavaju posle. Ali mi nismo ti da sudimo. Bog je taj koji će suditi“, jedine su bile glasno izgovorene reči na šestomesečnom pomenu srpskom lideru sa Kosova i Metohije, Oliveru Ivanoviću, danas u Beogradu i izgovorila ih je sestra, Nataša Ilić-Ivanović.

 • Bivši komandanti OVK u završnici dijaloga

  Bivši komandanti OVK u završnici dijaloga

  U sledećoj rundi dijaloga sa Beogradom delegaciju Prištine predvodiće kosovski predsednik Hašim Tači, a osim njega, u njoj će biti i predsednik skupštine Kadri Veselji, premijer Ramuš Haradinaj i potpredsednik vlade Fatmir Ljimaj – svi iz aktuelne vladajuće koalicije. Pridružiće im se i ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli, preneli su prištinski mediji na albanskom.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane