Vesti
Drugi pišu

Sedište Specijalnog suda u Hagu?

Sedište Specijalnog suda koji će se baviti zločinima koje je počinila tzv. Oslobodilačka vojska Kosova (OVK) biće u Hagu, pišu prištinski mediji pozivajući se na izvore u Ministarstvu spoljnih poslova Veliek Britanije.
Sedište Specijalnog suda u Hagu?
Haški tribunal (Foto Wikipedia)

Poslanici kosovskog parlamenta su pod snažnim pritiskom međunarodne zajednice usvojili kasno sinoć zakone o Specijalnom sudu, Specijalnom tužilaštvu i Zakona o pravnoj i finansijskoj pomoći za potencijalne optužene u Specijalnom sudu.

Prethodno u žestokoj ponovnoj raspravi i glasanju, uz veliko protivljenje opozicije, usvojeni su ustavni amandmani koji su omogućili usvajanje pomenutih zakona.

Kosovski mediji preneli su da je potvrda o sedištu Specijalnog suda umesto iz Holandije stigla iz Velike Britanije.

"Skupština kosova je izglasala zakone za formiranje Specijalnog suda za istragu u vezi sumnji u počinjene ratne zločine u sukobu 1999 godine, Kosovo se saglasilo sa formiranjem međunarodnog suda (Specijalnog suda) u Hagu na kome će ove sumnje biti ispitane", rekao je britanski ministar za Evropu David Lidingston.

Lidingston je rekao da će EU obezbediti sredstva za rad Specijalnog suda za zločine koje je počinila OVK.

Opozicija je bojkotovala zasedanje parlamenta posle usvajanja amandmana za ustavne izmene kojim je otvoren put za formiranje Specijalnog suda.

Poslanici iz reda srpske manjine glasali su protiv usvajanja Zakona o pravnoj i finansijskoj pomoći za potencijalne optužene u Specijalnom sudu.

Kosovska skupština je usvajanjem ustavnih amandmana i pomenutih zakona praktično okončala prolećno zasedanje, nakon čega nastupa letnja pauza.

Zakon su podržali poslanici DPK, DSK i 6 Plus.

Inače, da kosovski parlament nije doneo odluke o formiranju Specijalnog suda, to bi učinio Savet bezbednosti UN.

Iako je formiranje Specijalnog suda sada praktično samo tehničko pitanje, nema informacija kada će ta pravosudna institucija početi da radi, kao ni kojim predmetima će se konkretno baviti.

Izvesno je jedino da će se, između ostalog, Specijalni sud za ratne zločine OVK baviti  istragom navoda iz izveštaja Dika Martija o trgovini organa srpskih civila od bivših pripadnik OVK 1998. do 2000.
Ostale vesti

Štampa na nemačkom o severu Kosova: Popuštati je pogrešno
Neredi na severu Kosova idu na ruku predsedniku Vučiću, ocenjuje minhenski Zidojče cajtung. A švajcarski Noje Cirher cajtung piše da su se „protesti na Kosovu mogli predvideti“, ali i da „Kurtijeva igra nosi rizike“.
  • 31.05.2023
’’Nikog on ne sili na miting, ali kad te pogleda u oči...’’
Vladajuća stranka organizuje u petak u Beogradu „najveći skup ikada“. Opozicija tvrdi da se ljudi prisiljavaju da idu na taj miting, aktivisti SNS-a prave spiskove za odlazak autobusima, a neki su tamo krenuli i pešice.
  • 24.05.2023
Vorgučić: Ne verujem da su kapitalni projekti prioritet za aktuelna rukovodstva na severu
“Institucije Kosova, umesto da rade na poboljšanju standarda, više se trenutno bave pokazivanjem mišića na dominantno srpskom severu, čime pokušavaju da podignu nizak rejting”, rekao je izvršni direktor Radija Kim Isak Vorgučić za BUKA magazin.
  • 15.05.2023
Živ je Prizren, živo je srce naše

Kažu neki nema Srba u Prizrenu, nema pravoslavnih u Prizrenu – kako nema?! Tamo gde se služi Sveta liturgija, gde god se okupljamo, gde je evharistija, gde je episkop sa sveštenicima i narodom – tu je cela crkva, ne samo prizrenska crkva, nego crkva božija, rekao je u besedi iguman Sava.

  • 08.05.2023
Izbori na severu Kosova: Bojkot, kontejneri i duge cevi
U nedelju će verovatno tek šačica birača glasati na lokalnim izborima na severu Kosova, s obzirom da srpskih kandidata praktično i nema.
  • 22.04.2023
Ko će žrtvama platiti odštetu koju od Kosova traži Specijalni sud u Hagu?
Vlada Kosova, čini se, nema konkretan plan za eventualnu odštetu žrtvama u slučaju Saljiha Mustafe, bivšeg komandanta Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), kojeg je Specijalni sud u Hagu osudio za ratne zločine.
  • 19.04.2023