Vesti
Drugi pišu

Samoopredeljenje: Mustafa da se izjasni o Sunčanoj dolini

Opozicioni pokret “Samoopredeljenje“ pozvao je kosovskog premijera Isu Mustafu da podnese izveštaj parlamentu o izgradnji naselja "Sunčana dolina" u Zvečanu, piše list Zeri.

Samoopredeljenje: Mustafa da se izjasni o Sunčanoj dolini
Priština (Foto Kim)

"Samoopredeljenje traži odgovornost Mustafe zbog situacije na severu Kosova. Postoji dovoljno dokaza da su Albanci diskriminisani i da Srbija kolonizuje severni deo Kosova", navodi se u saopštenju tog pokreta, prenosi prištinski Zeri.

Inače, projekat naselja "Sunčana dolina" zahvaljujući kojem će se oko 1.500 povratnika vrati na Kosovo, a u okviru koga će im biti obezbeđena i radna mesta i kompletna infrasturktura od vrtića do tržnog centra, predstavljen je poslednjeg dana maja u Beogradu.

Po oceni direktora vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića reč je o istorijskom iskoraku u rešavanju problema raseljenih, jer do sada niko nije ponudio zaokružen koncept povratka.

 Ostale vesti

Mirno je dok crkva gori

Jedna lažna vest objavljena na javnom servisu RTK zauvek je promenila život i nasleđe KiM. Devetnaest ubijenih, uništeno 39 crkava i manastira, 4.000 proteranih Srba, Roma, Aškalija…

  • 18.03.2023
ARD: Zapadne firme finansiraju antizapadne medije u Srbiji
Mnogi srpski mediji neumorno šire rusku verziju o ratu u Ukrajini i huškaju protiv Evropske unije i Zapada, a upravo zapadna preduzeća u Srbiji, među kojima su i nemačka, finansiraju takve medije milionima evra kroz oglašavanje, ocenjuje nemačka javna televizija ARD.
  • 15.03.2023
Nedovoljan broj notara u opštinama na Kosovu

Broj javnih beležnika na Kosovu je nedovoljan pokazuju podaci Ministarstva pravde Kosova a sa tim se slažu i oni koji obavljaju ovaj posao, ali o tome nisu želeli da govore zvanično. U čak šesnaest opština javni beležnici ne postoje, pokazuju podaci ministarstva.

  • 10.03.2023
Nemačka štampa: Srbija se faktički pomirila sa postojanjem Kosova
Štampa na nemačkom jeziku mahom vidi načelni dogovor Beograda i Prištine kao faktičko priznanje nezavisnosti Kosova, ali i navodi da još nije sigurno da će Vučić stvar sprovesti do kraja, prenosi Dojče vele.
  • 01.03.2023
Dobro došli u slobodno pozorište
Razgovaralo se te davne 2010. u restoranu „Ćao” nadomak Prištine. Sastala su se dva direktora jednog pozorišta – jedan u gradu, drugi u getu, jedan izbeglica sa radnim knjižicama u kutiji cipela, drugi u zgradi u centru Prištine,  jedan igra u srušenim domovima kulture i traži publiku, drugi urban sa rešenim statusom. U razgovoru se dogodila eksplozija razumevanja, a Jeton Neziraj, mladi reditelj, pisac i direktor rodom iz Кačanika, otvorio je široka vrata na srpskim pozorištima i javnom životu.
  • 26.02.2023
Na šta mislimo kada kažemo Zajednica srpskih opština?

Definisana kao obaveza iz Briselskog sporazuma, Zajednica srpskih opština na Kosovu još uvek nije formirana, a zvanični Beograd kaže da je „uslov svih uslova“ za dalje pregovore sa Prištinom. Druga strana, pak, poručuje da ovakva asocijacija nije u skladu sa Ustavom Kosova, naziva je „novom Republikom Srpskom“ i tvrdi da se ovo pitanje može rešiti tek konačnim sporazumom koji bi podrazumevao međusobno priznanje. Šta o zajednici, čiji je i naziv predmet rasprava, zaista piše u dokumentima koji su Beograd i Priština već potpisali, a šta u predlozima trećih strana?

  • 25.02.2023