Vesti
Drugi pišu

Samoopredeljenje: Mustafa da se izjasni o Sunčanoj dolini

Opozicioni pokret “Samoopredeljenje“ pozvao je kosovskog premijera Isu Mustafu da podnese izveštaj parlamentu o izgradnji naselja "Sunčana dolina" u Zvečanu, piše list Zeri.

Samoopredeljenje: Mustafa da se izjasni o Sunčanoj dolini
Priština (Foto Kim)

"Samoopredeljenje traži odgovornost Mustafe zbog situacije na severu Kosova. Postoji dovoljno dokaza da su Albanci diskriminisani i da Srbija kolonizuje severni deo Kosova", navodi se u saopštenju tog pokreta, prenosi prištinski Zeri.

Inače, projekat naselja "Sunčana dolina" zahvaljujući kojem će se oko 1.500 povratnika vrati na Kosovo, a u okviru koga će im biti obezbeđena i radna mesta i kompletna infrasturktura od vrtića do tržnog centra, predstavljen je poslednjeg dana maja u Beogradu.

Po oceni direktora vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića reč je o istorijskom iskoraku u rešavanju problema raseljenih, jer do sada niko nije ponudio zaokružen koncept povratka.

 Ostale vesti

Nova Balkanska ruta – preko Jarinja
Balkanska ruta je ove godine nešto drugačija nego prethodnih, ali Srbija se i dalje nalazi na njoj. Reporterka Dojče velea pronašla je migrante iz Avganistana i Sirije na pruzi Mitrovica - Raška.
  • 10.11.2021
Prištinski sud osudio Zlatana Krstića, porodica tvrdi da u vreme zločina nije ni bio na Kosovu
Zlatan Krstić, uhapšen je 2019. godine u Uroševcu. Kosovski sud osudio ga je prvostepeno na 14 i po godina zatvora za ubistvo četvoro Albanaca, iako je u vreme kada je zločin počinjen živeo u Kragujevcu. Porodica Krstić pokušava da se izbori za pravdu i istinu, ali sud njihove dokaze ne uzima u obzir.
  • 07.11.2021
Ministarski autogol
Ako već nije izazvao zadovoljstvo („e nek’ si im reko!“) raznih usijanih glava zbog bujice pakosnih provokacija, onda u našoj javnosti svakako nije ni naročito komentarisan nastup ministra spoljnih poslova Srbije na sednici SB, piše Srđan Milošević za Peščanik.net.
  • 03.11.2021
RSE: Vlada Kosova protiv Unmika
"Unmik je ovde jer Ujedinjene nacije odbijaju da suspenduju njegov mandat, iako je Unmik od proglašenja nezavisnosti Kosova nepotreban i nema izvršna ovlašćenja", saopšteno je iz Vlade Kosova za Radio Slobodna Evropa.
  • 22.10.2021
’’Možemo očekivati još napetih situacija’’
Možemo očekivati još napetih situacija, rekao je stručnjak za međunarodne odnose i rektor Univerziteta Vern u Zagrebu Vlatko Cvrtila u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" govoreći o stanju na Kosovu nakon nedavnih sukoba i nemira.
  • 15.10.2021
Lokalni izbori na Kosovu: Bitka za Prištinu i ostale političke utakmice
Izbori za lokalne organe vlasti prvi su veliki izborni test za ubedljivog pobednika prethodnih parlamentarnih izbora, stranku Samoopredeljenje Aljbina Kurtija.
  • 15.10.2021