Vesti
Drugi pišu

Samo deset dana za kampanju

Na Kosovu je počela da se zahuktava predizborna kampanja za prevremene parlamentarne izbore 11. juna, iako ona zvanično počinje 31. maja i traje samo 10 dana.
Samo deset dana za kampanju
Skupština Kosova (Foto Kim)

Na zahtev opozicije, Skupština Kosova izglasala je nepoverenje vladi premijera Ise Mustafe, lidera Demokratskog saveza Kosova, a odlučujući glasovi su bili glasovi njegovog koalicionog partnera, Demokratske partije Kosova, doskorašnjeg predsednika Skupštine Kadrija Veselija.

Veseli sada, uz moto "Nov početak", teži da postane premijer zemlje, dok je Mustafa najavio da se neće kandidovati za premijera ali da će nastaviti da vodi partiju. Opozicija pregovara o zajedničkom nastupu na izborima.

Dok ceo izborni proces ne bude završen i ne formira se nova vlast, pitanja kao što su ratifikacija demarkacije sa Crnom Gorom, dijalog o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom, formiranje vojske, te i sudski procesi pred Specijalnim sudom, ostaju na čekanju. Demarkacija je i bila jedan od povoda zašto je došlo do razilaženja vladajuće koalicije.

Zbog nedostatka glasova, pre svega vladajuće koalicije, ovo pitanje se nije našlo pred poslanicima, a za Kosovo je važno s obzirom na ti da je to poslednji uslov za liberalizaciju viza.

Skupština je u martu suspendovala i dijalog sa Srbijom a zbog hapšenja jednog od opozicionog lidera, Ramusha Haradinaja, u Francuskoj po poternici Srbije za ratne zločine.

Haradinaj je oslobođen 27. aprila, ali, s obzirom da je Kosovo pred izbornim procesom, nastavak dijaloga će morati da sačeka, piše Radio Slobodna Evropa, a prenosi portal info-ks.net. Tvrdi se, naime, daje pitanje formiranja Zajednice potrajalo jer su srpski predstavnici mesecima bojkotovali kosovske institucije iz nezadovoljstva zbog Zakona o Trepči kojeg je Skupština usvojila.

Kosovski zvaničnici su u nekoliko navrata rekli da je nemoguće početi rad na statutu Zajednice bez povratka Srba u institucije. Međutim, i kada su se oni vratili krajem maja, rad na tome nije počeo.

Izvršna vlast je bila odlučna da se Zajednica formira na osnovu odluke Ustavnog suda o ustavnosti sporazuma o Zajednici, dok je srpska strana insistirala da to bude po dogovoru iz Brisela. Najavljeni proces transfromacije kosovskih bezbednosnih snaga u kosovsku vojsku je za sad takodje na čekanju, pošto je kosovski predsednik Hašim Tači, pod pritiskom medjunarodne zajednice, odustao od toga.

Tači je, naime, nameravao da se ta transformacija izvrši donošenjem Zakona, a međunarodna zajednica je insistirala na ustavnim promenama. Specijalni sud za ratne zločine ne može da pokrene sudske procese dok se pojedini članovi Pravilnika o postupku i dokazima ne usklade sa Ustavom Kosova - proces koji je trenutno u toku.

Male su, međutim, šanse da će biti konkretnih optužnica pred ovim sudom u vreme kada je Kosovo bez institucija.Ostale vesti

Sudar katunskih pesnica
Dva veka posle borbe Petrovića i Radonjića, ponovo dvojica Katunjana, Đukanović i Krivokapić, odlučuju kojim putem ide Crna Gora, piše za "Politiku" Živojin Rakočević.
  • 18.10.2020
Kossev: Nije bilo skandiranja
"Niko nije uzvikivao ni tu ni bilo koju drugu političku parolu, u pitanju je lažno prijavljivanje i policija je sa tim upoznata", za KoSSev svedoče u crkvenoj opštini Prizren.
  • 04.10.2020
Specijalni sud u Hagu – da li se Priština suprotstavlja ili izruguje
Pre skoro četiri godine (decembar 2016) je u Hagu je osnovan Specijalni sud za procesuiranje zločina počinjenih nad civilnim stanovništvom od strane paravojnih jedinica OVK na Kosovu. Tek prošlog septembra je ta institucija počela sa poslom i promptno se našla u slučaju nepoštovanja suda. Događaj je medijski efektan, ali političkoj javnosti u nemačkom govorom području mahom neinteresantan. Kad je tema tugaljiva, ćutanje je zlato.
  • 04.10.2020
Lipljan: Sumnje na zloupotrebe vršiteljke dužnosti direktorke škole
Deo rukovodstva Osnovne škole “Braća Aksić” u Lipljanu, više puta je u proteklih godinu dana nadležnim prosvetnim organima Republike Srbije, upućivao dopise kojima su ukazivali na sumnje da vršilac dužnosti direktorka te škole Bogdanka Mirić, kako tvrde, krši brojne zakone. Deo zaposlenih se tim povodom obratio i Agenciji za borbu protiv korupcije u Beogradu, navodeći u dopisu više od dvadeset tačaka, za koje tvrde da predstavljaju primere kršenja zakona u toj školi.
  • 24.09.2020
Koha: „Prisvajanje srednjovekovnih arberijskih spomenika na Kosovu od strane Srba“
Srpska država, u međunarodnoj zajednici, kada govori o pravima nad Kosovom, pokreće pitanje crkava i manastira na Kosovu. Ovaj nepravedni istorijski pokušaj bio je toliko uspešan da je srpska propaganda uticala na postizanje međunarodnog sporazuma „Sveobuhvatni predlog za rešavanje statusa Kosova“, koji je izradio predsednik Finske (marta 2007.) – gde su pravoslavni manastiri izgrađeni u srednjem veku prepoznati kao zaostavština Srpske pravoslavne crkve.
  • 12.09.2020
Pozitivni signali sa sastanka u Briselu
Srbija i Kosovo su u Briselu, vrativši dijalog "kući" sa "izleta" u Vašington, potvrdili svoju posvećenost evrointegracijama i dijalogu pod okriljem Evropske unije (EU), piše Dojče vele (DW).
  • 08.09.2020