Vesti
Drugi pišu

Samit u Tirani: Ko želi u EU treba da uvede sankcije Rusiji

Države Zapadnog Balkana treba da podrže spoljnu i bezbednosnu politiku Evropske unije u šta spada i uvođenje sankcija Rusiji. To se navodi, pored ostalog, u deklaraciji samita u Tirani na kojem su u utorak učestvovali šefovi država i vlada 27 zemalja članica EU, kao i predstavnici zemalja regiona.
Samit u Tirani: Ko želi u EU treba da uvede sankcije Rusiji
U Tirani je juče, 6. decembra, održan Samit EU - Zapadni Balkan (Foto FoNet/Zoran Mrđa)

Članice EU su pozvale Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Crnu Goru, Srbiju i Severnu Makedoniju da nastave reforme. Potvrdile su svoju "neograničenu i nedvosmislenu posvećenost" pristupanju šest država Uniji. Istovremeno su istakle da je brz napredak ka članstvu moguć samo ako su reforme verodostojne.

Što se tiče sankcija protiv Rusije, navodi iz deklaracije se naročito odnose na Srbiju koja se do sada nije pridružila kaznenim merama koje je EU uvela Moskvi zbog agresije na Ukrajinu.

Ranije u utorak, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je poručila liderima zemalja Zapadnog Balkana:

"Morate da odlučite na čijoj ste strani - da li ste na strani demokratije, a to je Evropska unija, vaš prijatelj i partner, ili želite da idete drugim putem", kazala je ona.

Kao podršku za reforme, EU namerava da nastavi da pruža izdašnu finansijsku podršku Zapadnom Balkanu. Ekonomska i investiciona ofanziva koja je već krenula predviđa obezbeđivanje do devet milijardi evra bespovratnih sredstava u narednim godinama. To onda treba da mobiliše dodatnih 20 milijardi evra ulaganja.

Konačno, još milijardu evra otići će u region za ublažavanje posledica ruskog rata. Novac se može koristiti, na primer, za podršku porodicama i kompanijama koje su ugrožene zbog naglog rasta cena energenata.

Finansijska podrška takođe treba da pomogne da zemlje Zapadnog Balkana ne postanu zavisne od Kine. Kao i EU, Peking godinama pokušava da ostvari veći uticaj u regionu.Ostale vesti

Zapadni posrednici dolaze ’’praznih ruku’’
Predstavnici Nemačke, Francuske i EU žele dil Beograda i Prištine, ali ne nude pravu evropsku perspektivu, ocenjuje Frankfurter algemajne cajtung. Zato je pitanje da li će Vučić i Kurti založiti svoj politički kapital.
  • 23.01.2023
Sećanje na Olivera Ivanovića, južno od Ibra

Na današnji dan pre pet godina, u 8 i 15 ujutro, ubijen je srpski političar sa Kosova i Metohije, Oliver Ivanović. Još se ne zna ko su ubice i nalogodavci. U Prištini je u toku suđenje za umešanost u ubistvo, koje se odvija sporo i uz svedoke koji menjaju iskaze ili se ne odazivaju pozivima da svedoče. U Beogradu je Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo predistražni postupak, o kojem ne znamo ništa jer, kako je Insajderu odgovoreno, sve je pod oznakom strogo poverljivo. 

  • 16.01.2023
Drži nas svetinja
Teško je danas naći u svetu jednu tako lepu crkvu u koju dolazi manje ljudi i u kojoj je život snažno povezan sa svetim i istorijskim ličnostima sa njenih zidina.
  • 08.01.2023
Roditelji ubijene dece: Vučić i Tužilaštvo da saopšte istinu o masakru u ’Pandi’
Roditelji šest dečaka ubijenih u pećkom kafiću "Panda" 1998. godine, već šest godina uzalud traže prijem kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je 2013. godine saopštio da masakr u "Pandi" nisu počinili Albanci.
  • 26.12.2022
Vučić zateže odnose sa Berlinom: Sve je drukčije bez Merkel
Vlasti u Berlinu insistiraju na bržem rešenju kosovskog problema, a Beograd na to odgovara oštrom retorikom. Odnos sa Nemačkom je protivrečan - čas se predstavlja kao prijatelj, čas kao neprijatelj.
  • 24.12.2022
Sveti Nikola u Prištini: Lepo lice slobode
Crkva Svetog Nikole je malo ostrvo na kojem jednom godišnje oživi Priština, ožive priče, urbanost, mirisi grada, zaboravljeni prijatelji i potreba za povratkom.
  • 19.12.2022