Vesti
Drugi pišu

Sakib Ademović dok spava u Prizrenu, sanja o Bosni

Sakib Ademović već 28 godina živi nedaleko od Prizrena na jugozapadu Kosova, a stalno sanja Gornje Vrsinje kod Vlasenice u Bosni i Hercegovini (BiH), odakle je rodom.
Sakib Ademović dok spava u Prizrenu, sanja o Bosni
Sakib Ademović živi u štali u selu nedaleko od Prizrena (Foto Refki Alija RFE/RL)

Ovaj sedamdesetogodišnjak trenutno nema mogućnost da poseti svoje selo. On nema važeća putna dokumenta ni Kosova ni Bosne i Hercegovine.

Sakib je došao na Kosovo tokom rata u Bosni i Hercegovini. Rat ga je sa roditeljima zatekao u Han Pijesku, 30 kilometara od rodnog mesta, gde je radio u poljoprivrednom kombinatu.

Nakon što mu je u selu sve bilo spaljeno, a pojedini članovi rodbine i ubijeni, kaže da su sa porodicom pokušali da pronađu utočište van BiH.

"Moj brat Nijazim, koji se tada zatekao u blizini Sarajeva, je školskog druga Srbina, koji je bio pilot helikoptera, zamolio da nas nekako izvuče iz Han Pijeska i prebaci u neko mesto gde nema toliko opasnosti", kaže Sakib.

"On nas je obavestio kada i gde da ga čekamo u Sokocu (gradić u blizini Sarajeva) pošto je sa Pala (opština u Istočnom Sarajevu, deo Republike Srpske) prevozio ranjenike. Po dogovoru, mi smo tamo otišli i onda nas je prevezao do Batajnice u Beogradu. Pilot je posle toga nastavio svoj posao, a mi smo došli na Kosovo gde sam u selu Koriša kod Prizerna imao sestru", ispričao je Sakib.

U ovom albanskom selu na putu Prizren - Suva Reka par godina su živeli kod sestre. Kada više zet nije mogao finansijski da izdrži, odselili su se u Prizren, a Sakib je počeo da radi u poljoprivredi.

Ubrzo su mu umrli roditelji, a brat je, nakon ženidbe, napustio Kosovo.

Sakib je, kako kaže, često ostajao bez posla i krova nad glavom sve dok nije upoznao Ismeta Ališanija iz prizrenskog kraja.

Sakib Ademović radi kod Ismeta Ališanija iz prizrenskog kraja čuvajući stoku i živi u štali.

Ima krov nad glavom i dobija hranu. Na tome mu je, kaže, zahvalan.

Međutim, smatra da bi mu bilo kakva pomoć bila od velikog značaja. Stoga je prošle godine, po prvi put od kada je na Kosovu, otišao u opštinsku Kancelariju za zajednice i povratak u Prizrenu kako bi se prijavio, zatražio da mu se reši status i daju kosovska dokumenta. Ne zna da objasni zašto je toliko čekao i što do sada nije rešio ova pitanja.

Navodi da ima samo ličnu kartu iz perioda SFRJ, izvod rođenih i uverenje da je državljanin BiH kao i da nije osuđivan u periodu kada je živeo u rodnom kraju.

Kosovska dokumenta bi mu omogućila da stekne i pravo na staračku penziju ili socijalnu pomoć.

Međutim, Igbala Fazljiji-Rama, vršiteljka dužnosti rukovodioca opštinske kancelarije za zajednice i povratak u Prizrenu, u izjavi za RSE međutim kaže da Ademovića ne mogu "nigde da svrstaju".

"Ademovića ne možemo da svrstamo ni u jednu ni u drugu kategoriju. Tražio je da mu obezbedimo bilo kakav dokument kako bi regulisao svoja prava, računajući i penziju. Konsultovala sam nadležne u opštini i na početku smatrala da mu to ne možemo obezbediti jer sam znala da on uopšte nije prijavljen", navodi Fazljiji-Rama.

Iz opštine kažu da je Sakib Ademović u dokumentaciji komesarijata za izbeglice Kosova i opštinske organizacije Crvenog krsta u Prizrenu evidentiran kao izbeglica 1999. u Kukešu na severu Albanije za vreme NATO intervencije na SR Jugoslaviju kada je sa ostalim, uglavnom Albancima, isteran iz sela Koriše gde je tada živeo.

Fazljiji-Rama obećava da će ovih dana razgovarati sa gradonačelnikom, pošto je već zakazala sastanak.

U opštini su inače spremni da mu izgrade kuću. Problem je što na svoje ime nema plac i kosovska dokumenta.

Na osnovu Zakona o državljanstvu, državljanstvo Kosova se između ostalog dobija rođenjem na Kosovu, adaptacijom, te naturalizacijom.

Kako bi se državljanstvo dobilo naturalizacijom, potrebno je da osoba na dan podnošenja zahteva bude punoletna, da ima petogodišnji neprekidan boravak na Kosovu nakon dobijanja dozvole za stalni boravak, te i da ima dovoljno materijalnih sredstava da obezbedi život sebi bez korišćenja socijalne pomoći i dr.

Sakib nastavlja da živi od ljudi dobre volje uz želju da još jednom poseti svoj rodni kraj.Ostale vesti

RSE: Elektrosever još nije ispunio obaveze iz licence za Kosovo
Srpska kompanija Elektrosever, koja je dobila licencu za distribuciju električne enrgije u opštinama na severu Kosova, još nije ispunila kriterijume za poslovanje koji proizilaze iz Mape puta za implementaciju energetskih sporazuma. Oni su dogovoreni u okviru dijaloga Kosova i Srbije 21. juna, podseća Radio Slobodna Evropa.
  • 14.09.2022
Disklejmerom ću te, disklejmerom ćeš me
I "disklejmer" i "Srpski blok" i "Prajd" i pripiti predsednik, polazak u školu i mreža prostitucije, sve je ovog prvog septembra bilo tu. Nije se desilo baš ništa što su provladini dnevni listovi (znači skoro svi koji postoje) najavljivali u poslednjih skoro mesec dana, ali to njih ne opterećuje preterano. Naprotiv, to je jedan uigrani proces koji, neverovatno, uvek upali. Daćemo mu radni naziv "Ne pitajte me za obijanje trafika dok gori Hilandar", odnosno, nema dovoljno velikog problema, a da novine ne mogu da izmisle neki još gori.
  • 05.09.2022
Parče neba na zemlji
Na ovom mestu se sve pomešalo: izbeglištvo, sećanja i strahovi od zaborava, ali se sačuvala nada da ništa nije izgubljeno dok god se pamte male svetinje ukopane u zemlju.
  • 30.08.2022
Izbeglice iz Avganistana zaglavljene na Kosovu
Evakuisani iz Avganistana, prema tvrdnjama SAD, trebalo je da budu samo privremeno smešteni na Kosovu. Godinu dana kasnije i dalje su tamo. Neki od njih kažu da se osećaju kao da su u zatvoru.
  • 30.08.2022
Sporazum Srbije i Kosova: Šta to u praksi znači?
Nakon deset dana diplomatske ofanzive, Srbija i Kosovo postigli su dogovor o slobodi kretanja u delu koji se tiče ličnih karata. Kada će stupiti na snagu i šta će to u praksi značiti?
  • 29.08.2022
Vranje – déjà vu
Već viđeno, da nastavim u duhu filmskih referenci, tako bih mogao da okarakterišem sve ono što mi se događa od trenutka kada sam 15. juna kročio u Vranje.
  • 25.08.2022