Vesti
Drugi pišu

SAD šalju trupe na Kosovo: Ne igrajte se rata

Analitičari smatraju da je najava SAD da na Kosovo pošalju dodatnih 130 vojnika kao podršku Kforu i NATO poruka "ratnohuškačkim" političarima u regionu.
SAD šalju trupe na Kosovo: Ne igrajte se rata
Američki KFOR (Foto Tanjug)

Reč je o pripadnicima američkih specijalnih jedinica prvog bataljona sa sedištem u Tupelu visoko obučenim za hitne intervencije koji će na Kosovo stići čim prođu pripreme u bazi Fort Hud u Teksasu.

U ovu bazu vojnici su otputovali tokom vikenda, a kako saznaje Blic, tokom priprema će učiti srpski i albanski jezik i upoznavati se sa Balkanom. Kada stignu na Kosovo biće raspoređeni u okviru snaga Kfora u jedinici avijacije koja koristi helikoptere tipa "UH 60 blek hok" na 10 meseci.

Analitičar Dušan Janjić ističe za Blic da je to više političko-bezbednosna poruka SAD-a, nego vojna.

"Na ovaj način Amerikanci jasno stavljaju ovdašnjim političarima da se ne igraju više rata i ponovo se operativno vraćaju na Balkan. Njihova je procena da su ovaj region previše prepustili Turcima, NATO-u i Evropljanima. Takođe, smatraju da je Balkan u opasnosti od terorizma. To znači da ovaj deo Evrope neće ostaviti sa nerešenim pitanjima Kosova i BIH, ali i da će pokušati da smanje uticaj Turske u regionu", objašnjava Janjić.

I profesor na Fakultetu bezbednosti Dr Zoran Dragišić smatra da su dodatne američke trupe neophodne zbog pojačanih tenzija na Balkanu.

"Pad Vlade i predstojeći izbori na Kosovu su izazvali nemire unutar albanskog stanovništva zbog čega su dodatno ugroženi Srbi. Zato je ova pomoć KFOR-u dobrodošla, a raduje da je reč o jedinici najjače vojne sile na svetu", naglašava Dragišić.

Slično mišljenje imaju i politički analitičari sa Kosova, pa tako Imer Muškolaj vidi dolazak američkih trupa kao odgovor na političku situaciju u regionu i opasnost od terorizma.

"Tenzije su prisutne i u Makedoniji i u Albaniji i na Kosovu i zato je potez SAD-a očekivan. Kosovo je američka investicija i sigurno SAD neće dozvoliti da ode u neželjenom smeru. Takođe, terorizam preti svuda po Evropi i ovo je dodatni vid bezbednosti", kaže Muškolaj.

Dragišić kaže i da je pomoć SAD-a jasna poruka da od formiranja vojske Kosova nema ništa. "O tom pitanju jasan je stav celog sveta i zbog toga je nezadovoljstvo Albanaca još veće", tvrdi Dragišić.Ostale vesti

Sudar katunskih pesnica
Dva veka posle borbe Petrovića i Radonjića, ponovo dvojica Katunjana, Đukanović i Krivokapić, odlučuju kojim putem ide Crna Gora, piše za "Politiku" Živojin Rakočević.
  • 18.10.2020
Kossev: Nije bilo skandiranja
"Niko nije uzvikivao ni tu ni bilo koju drugu političku parolu, u pitanju je lažno prijavljivanje i policija je sa tim upoznata", za KoSSev svedoče u crkvenoj opštini Prizren.
  • 04.10.2020
Specijalni sud u Hagu – da li se Priština suprotstavlja ili izruguje
Pre skoro četiri godine (decembar 2016) je u Hagu je osnovan Specijalni sud za procesuiranje zločina počinjenih nad civilnim stanovništvom od strane paravojnih jedinica OVK na Kosovu. Tek prošlog septembra je ta institucija počela sa poslom i promptno se našla u slučaju nepoštovanja suda. Događaj je medijski efektan, ali političkoj javnosti u nemačkom govorom području mahom neinteresantan. Kad je tema tugaljiva, ćutanje je zlato.
  • 04.10.2020
Lipljan: Sumnje na zloupotrebe vršiteljke dužnosti direktorke škole
Deo rukovodstva Osnovne škole “Braća Aksić” u Lipljanu, više puta je u proteklih godinu dana nadležnim prosvetnim organima Republike Srbije, upućivao dopise kojima su ukazivali na sumnje da vršilac dužnosti direktorka te škole Bogdanka Mirić, kako tvrde, krši brojne zakone. Deo zaposlenih se tim povodom obratio i Agenciji za borbu protiv korupcije u Beogradu, navodeći u dopisu više od dvadeset tačaka, za koje tvrde da predstavljaju primere kršenja zakona u toj školi.
  • 24.09.2020
Koha: „Prisvajanje srednjovekovnih arberijskih spomenika na Kosovu od strane Srba“
Srpska država, u međunarodnoj zajednici, kada govori o pravima nad Kosovom, pokreće pitanje crkava i manastira na Kosovu. Ovaj nepravedni istorijski pokušaj bio je toliko uspešan da je srpska propaganda uticala na postizanje međunarodnog sporazuma „Sveobuhvatni predlog za rešavanje statusa Kosova“, koji je izradio predsednik Finske (marta 2007.) – gde su pravoslavni manastiri izgrađeni u srednjem veku prepoznati kao zaostavština Srpske pravoslavne crkve.
  • 12.09.2020
Pozitivni signali sa sastanka u Briselu
Srbija i Kosovo su u Briselu, vrativši dijalog "kući" sa "izleta" u Vašington, potvrdili svoju posvećenost evrointegracijama i dijalogu pod okriljem Evropske unije (EU), piše Dojče vele (DW).
  • 08.09.2020