Vesti
Drugi pišu

"Sa Haradinajem teško, Kurti je vuk u jagnjećoj koži"

Sa Ramušem Haradinajem kao premijerom biće teško vođenje ionako teškog dijaloga između Beograda i Prištine, a osnivač i šef Samoopredeljenja Aljbin Kurti je je "vuk u jagnjećoj koži", ocenila je urednica evropskog odeljenja Dojče velea Adelhajd Fajlke.
Aljbin Kurti i Ramuš Hardinaj (Foto Gazeta Express)

Ona je to ocenila nakon prevremenih parlamentarnih izbora na Kosovu.

"Realnost na Kosovu je, sviđalo se to nekome ili ne: nacionalistička, radikalna, frustrirana...Sa tim potencijalom računaju dobro organizovane strukture na Kosovu one koje pobeđuju na izborima: stranke i koalicije koje nisu spremne na kompromise", navodi Fajlkeova.

Ona ocenjuje da će "nakon ovih izbora, politički ton jasnije nego ikada određivati bivši komandanti OVK" i podseća da je "čak 34 odsto glasova dobio savez takozvanih ’ratnih partija’ koji predvodi Ramuš Haradinaj".

"On će verovatno i biti novi premijer. Pri tome izborni savez nekadašnjih političkih protivnika u kojem su tri stranke naslednice OVK u svom zbiru nije mnogo doneo. Dobru trećinu birača već godinama čine verni sledbenici ratne generacije. Sa Haradinajem kao premijerom i Hašimom Tačijem kao predsednikom, uskoro će možda na obe najviše funkcije u mladoj državi biti bivši komandanti OVK", piše urednica evropskog odeljenja.

Ona dodaje da "ta prividna snaga ne može da skrene pažnju sa činjenice da će glavni političari ovog izbornog saveza uskoro možda da se nađu na optuženičkoj klupi novog Tribunala za ratne zločine".

"Damoklov mač tog Tribunala neprestano visi nad strukturama koje su nasledile OVK. Ako protiv najviših političara budu podignute optužnice, njihovi sledbenici bi brzo mogli da organizuju manifestacije solidarnosti, pa i nerede. Sa novim savezom starih ratnih heroja se nije šaliti, što s pravom brine međunarodne istražitelje", navodi Fajlkeova.

Ocenjuje da će "sa Haradinajem kao premijerom biti teško vođenje ionako teškog dijaloga između Beograda i Prištine, pre svega o poboljšanju položaja srpske manjine".

"Beograd traži izručenje Haradinaja koji je upravo izašao iz pritvora u francuskom Kolmaru. Srbija još kategorički odbacuje direktan dijalog s njim. Tu će ponovo biti potrebna velika spretnost međunarodne diplomatije. A briselski posrednici će ponovo morati da sklapaju trule kompromise sa Beogradom i Prištinom, kompromise koji nisu korisni ni za demokratizaciju Kosova, ni Srbije", navodi ona.

Dodaje da je "dotle jdug put: pobednik na izborima neće tako brzo moći da formira vladajuću koaliciju".

"Pravi pobednik izbora i trendseter jeste Samoopredeljenje. Radikalna opoziciona stranka i nekadašnji protestni pokret je sada gotovo udvostručio broj osvojenih glasova u odnosu na 2014... Aljbin Kurti, osnivač i šef, u predizbornoj kampanji je prvi put demonstrativno vezao kravatu kako bi imidž izazivača nereda zamenio slikom političkog nosioca nade...No, i pored kravate, on je još ’vuk u jagnjećoj koži’", ocenjuje Fajlkeova.

Urednica evropskog odeljenja Dojče velea navodi da Kurti "zahteva da se glasa o daljem prisustvu međunarodnih misija na Kosovu, ali o mogućnosti pripajanja Albaniji".

"To su teme koje i u regionu i šire stvaraju zabrinutost...I ’ratna koalicija’ i Samoopredeljenje su na ulicama kosovskih gradova slavili svoj izborni uspeh samouvereno i euforično. Ta dva bloka će u narednom periodu da određuju sudbinu Kosova. Ostale stranke, pa i etničke manjine koje su u parlamentu zastupljene jer to propisuje kosovski ustav, imaće nevažnu ulogu", smatra Fajlkeova.Ostale vesti

Kosovo: Užurbana preraspodela moći
„Aurea prima sata est aetas, kuae vindice nullo, sponte sua, sine lege fidem rectumkue colebat“. Bez zakona i sudija, govorio je Ovidije, tokom zlatnog doba „prevladala je spontana ispravnost u srcu“. Sada čak ni zakoni i sudije možda nisu dovoljni, navodi u autorskom tekstu Andrea Kapusela, nekadašnji šef Ekonomske jedinice u Međunarodnoj civilnoj kancelariji na Kosovu.
  • 07.07.2020
Radost i tuga Vidovdana
Bilo je mnogo stradanja, seoba i bekstava, mnogo muka i nevolja, ali naš narod se vraćao. Vraćao se spaljenim domovima i hramovima, mnogo puta ih obnavljao i započinjao iznova svoj život, piše za Politiku Živojin Rakočević.
  • 29.06.2020
Tiha ljubav i molitva
Vladika Teodosije je na ispraćaju istakao da je mati Isidora, uz pomoć Božiju, znala hrabro da izdrži sve nedaće u životu, a često i poniženja: „krhka telom bila je jaka duhom, verom i nadom u Gospoda”.
  • 21.06.2020
Ni kampanje na Kosovu, ni Kosova u kampanji
Na ulicama Severne Mitrovice ništa ne ukazuje da je predizborna kampanja za parlamentarne izbore u Srbiji počela. Ni Kosovo nije srce te predizborne kampanje. To će se verovatno promeniti odmah nakon izbora.
  • 08.06.2020
Odlazak poslednjeg Srbina iz Dečana
Radnici komunalne službe iskrčili su ulaz u groblje i prosekli rastinje i šiblje da se, kao u neki zeleni tunel, može uneti Ćira Dečanac.
  • 07.06.2020
Agencija pokreće postupak protiv šest funkcionera zaposlenih na Kosovu
Osim što je gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić ima još dve funkcije u srpskim institucijama na Kosovu, kao i imovinu i prihode koje nije prijavio beogradskoj Agenciji za borbu protiv korupcije. U Agenciji proveravaju da li su Rakić i još pet funkcionera na Kosovu prekršili zakon nakon čega bi mogli da budu sankcionisani, saznaje CINS.
  • 30.05.2020