Vesti
Drugi pišu

"Sa Haradinajem teško, Kurti je vuk u jagnjećoj koži"

Sa Ramušem Haradinajem kao premijerom biće teško vođenje ionako teškog dijaloga između Beograda i Prištine, a osnivač i šef Samoopredeljenja Aljbin Kurti je je "vuk u jagnjećoj koži", ocenila je urednica evropskog odeljenja Dojče velea Adelhajd Fajlke.
Aljbin Kurti i Ramuš Hardinaj (Foto Gazeta Express)

Ona je to ocenila nakon prevremenih parlamentarnih izbora na Kosovu.

"Realnost na Kosovu je, sviđalo se to nekome ili ne: nacionalistička, radikalna, frustrirana...Sa tim potencijalom računaju dobro organizovane strukture na Kosovu one koje pobeđuju na izborima: stranke i koalicije koje nisu spremne na kompromise", navodi Fajlkeova.

Ona ocenjuje da će "nakon ovih izbora, politički ton jasnije nego ikada određivati bivši komandanti OVK" i podseća da je "čak 34 odsto glasova dobio savez takozvanih ’ratnih partija’ koji predvodi Ramuš Haradinaj".

"On će verovatno i biti novi premijer. Pri tome izborni savez nekadašnjih političkih protivnika u kojem su tri stranke naslednice OVK u svom zbiru nije mnogo doneo. Dobru trećinu birača već godinama čine verni sledbenici ratne generacije. Sa Haradinajem kao premijerom i Hašimom Tačijem kao predsednikom, uskoro će možda na obe najviše funkcije u mladoj državi biti bivši komandanti OVK", piše urednica evropskog odeljenja.

Ona dodaje da "ta prividna snaga ne može da skrene pažnju sa činjenice da će glavni političari ovog izbornog saveza uskoro možda da se nađu na optuženičkoj klupi novog Tribunala za ratne zločine".

"Damoklov mač tog Tribunala neprestano visi nad strukturama koje su nasledile OVK. Ako protiv najviših političara budu podignute optužnice, njihovi sledbenici bi brzo mogli da organizuju manifestacije solidarnosti, pa i nerede. Sa novim savezom starih ratnih heroja se nije šaliti, što s pravom brine međunarodne istražitelje", navodi Fajlkeova.

Ocenjuje da će "sa Haradinajem kao premijerom biti teško vođenje ionako teškog dijaloga između Beograda i Prištine, pre svega o poboljšanju položaja srpske manjine".

"Beograd traži izručenje Haradinaja koji je upravo izašao iz pritvora u francuskom Kolmaru. Srbija još kategorički odbacuje direktan dijalog s njim. Tu će ponovo biti potrebna velika spretnost međunarodne diplomatije. A briselski posrednici će ponovo morati da sklapaju trule kompromise sa Beogradom i Prištinom, kompromise koji nisu korisni ni za demokratizaciju Kosova, ni Srbije", navodi ona.

Dodaje da je "dotle jdug put: pobednik na izborima neće tako brzo moći da formira vladajuću koaliciju".

"Pravi pobednik izbora i trendseter jeste Samoopredeljenje. Radikalna opoziciona stranka i nekadašnji protestni pokret je sada gotovo udvostručio broj osvojenih glasova u odnosu na 2014... Aljbin Kurti, osnivač i šef, u predizbornoj kampanji je prvi put demonstrativno vezao kravatu kako bi imidž izazivača nereda zamenio slikom političkog nosioca nade...No, i pored kravate, on je još ’vuk u jagnjećoj koži’", ocenjuje Fajlkeova.

Urednica evropskog odeljenja Dojče velea navodi da Kurti "zahteva da se glasa o daljem prisustvu međunarodnih misija na Kosovu, ali o mogućnosti pripajanja Albaniji".

"To su teme koje i u regionu i šire stvaraju zabrinutost...I ’ratna koalicija’ i Samoopredeljenje su na ulicama kosovskih gradova slavili svoj izborni uspeh samouvereno i euforično. Ta dva bloka će u narednom periodu da određuju sudbinu Kosova. Ostale stranke, pa i etničke manjine koje su u parlamentu zastupljene jer to propisuje kosovski ustav, imaće nevažnu ulogu", smatra Fajlkeova.Ostale vesti

’’Možemo očekivati još napetih situacija’’
Možemo očekivati još napetih situacija, rekao je stručnjak za međunarodne odnose i rektor Univerziteta Vern u Zagrebu Vlatko Cvrtila u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" govoreći o stanju na Kosovu nakon nedavnih sukoba i nemira.
  • 15.10.2021
Lokalni izbori na Kosovu: Bitka za Prištinu i ostale političke utakmice
Izbori za lokalne organe vlasti prvi su veliki izborni test za ubedljivog pobednika prethodnih parlamentarnih izbora, stranku Samoopredeljenje Aljbina Kurtija.
  • 15.10.2021
Stiker preko života
Prazni, beli, komadić papira s brojem u dnu. Njega lepite preko grba i imena zemlje dok ste na Kosovu, potom ga odlepljujete i bacate čim kročite u užu Srbiju, a ako, recimo, nekoliko puta pređete čuke na Jarinju, Brnjaku ili Merdaru, isto toliko puta morate uzimati, odlepljivati i lepiti beli stiker, piše za Politiku Živojin Rakočević.
  • 11.10.2021
’’Kurti i Vučić kao pelivani u cirkusu’’
Gde smo bili? Nigde! Šta smo radili? Ništa! Ali važno je da smo pobedili! Ovako nekako obratili su se Vučić i Kurti svojim biračima posle deblokade Jarinja. Ali, trebalo je da javnosti objasne još ponešto, piše Nedžat Beljulji u autorskom tekstu.
  • 04.10.2021
Zajednica srpskih opština je na Кosovu zabranjen termin

„Ti si baksuz, ovo ič ne mrda”, kaže svom poznaniku Albancu Srbin u ogromnoj koloni automobila na prelazu Кončulj kod Bujanovca. Izgleda kao da, ni s jedne ni s druge strane, u kanjonu Binačke Morave niko ne prolazi. Helikopter Кfora leti između brda i svi gledaju u njega, u nebo.

  • 26.09.2021
Kosovo press: Kriminalne grupe Radoičića i Veselinovića organizuju blokade na severu
"Uvođenje mera reciprociteta sa Srbijom na registarske tablice nije bilo dobrodošlo za dvojicu srpskih kriminalaca sa severa, Zvonka Veselinovića i Milana Radojčića, koji koriste ovaj deo Kosova za obavljanje svojih kriminalnih aktivnosti", piše Kosovo pres.
  • 21.09.2021