Vesti
Drugi pišu

"Sa Haradinajem teško, Kurti je vuk u jagnjećoj koži"

Sa Ramušem Haradinajem kao premijerom biće teško vođenje ionako teškog dijaloga između Beograda i Prištine, a osnivač i šef Samoopredeljenja Aljbin Kurti je je "vuk u jagnjećoj koži", ocenila je urednica evropskog odeljenja Dojče velea Adelhajd Fajlke.
Aljbin Kurti i Ramuš Hardinaj (Foto Gazeta Express)

Ona je to ocenila nakon prevremenih parlamentarnih izbora na Kosovu.

"Realnost na Kosovu je, sviđalo se to nekome ili ne: nacionalistička, radikalna, frustrirana...Sa tim potencijalom računaju dobro organizovane strukture na Kosovu one koje pobeđuju na izborima: stranke i koalicije koje nisu spremne na kompromise", navodi Fajlkeova.

Ona ocenjuje da će "nakon ovih izbora, politički ton jasnije nego ikada određivati bivši komandanti OVK" i podseća da je "čak 34 odsto glasova dobio savez takozvanih ’ratnih partija’ koji predvodi Ramuš Haradinaj".

"On će verovatno i biti novi premijer. Pri tome izborni savez nekadašnjih političkih protivnika u kojem su tri stranke naslednice OVK u svom zbiru nije mnogo doneo. Dobru trećinu birača već godinama čine verni sledbenici ratne generacije. Sa Haradinajem kao premijerom i Hašimom Tačijem kao predsednikom, uskoro će možda na obe najviše funkcije u mladoj državi biti bivši komandanti OVK", piše urednica evropskog odeljenja.

Ona dodaje da "ta prividna snaga ne može da skrene pažnju sa činjenice da će glavni političari ovog izbornog saveza uskoro možda da se nađu na optuženičkoj klupi novog Tribunala za ratne zločine".

"Damoklov mač tog Tribunala neprestano visi nad strukturama koje su nasledile OVK. Ako protiv najviših političara budu podignute optužnice, njihovi sledbenici bi brzo mogli da organizuju manifestacije solidarnosti, pa i nerede. Sa novim savezom starih ratnih heroja se nije šaliti, što s pravom brine međunarodne istražitelje", navodi Fajlkeova.

Ocenjuje da će "sa Haradinajem kao premijerom biti teško vođenje ionako teškog dijaloga između Beograda i Prištine, pre svega o poboljšanju položaja srpske manjine".

"Beograd traži izručenje Haradinaja koji je upravo izašao iz pritvora u francuskom Kolmaru. Srbija još kategorički odbacuje direktan dijalog s njim. Tu će ponovo biti potrebna velika spretnost međunarodne diplomatije. A briselski posrednici će ponovo morati da sklapaju trule kompromise sa Beogradom i Prištinom, kompromise koji nisu korisni ni za demokratizaciju Kosova, ni Srbije", navodi ona.

Dodaje da je "dotle jdug put: pobednik na izborima neće tako brzo moći da formira vladajuću koaliciju".

"Pravi pobednik izbora i trendseter jeste Samoopredeljenje. Radikalna opoziciona stranka i nekadašnji protestni pokret je sada gotovo udvostručio broj osvojenih glasova u odnosu na 2014... Aljbin Kurti, osnivač i šef, u predizbornoj kampanji je prvi put demonstrativno vezao kravatu kako bi imidž izazivača nereda zamenio slikom političkog nosioca nade...No, i pored kravate, on je još ’vuk u jagnjećoj koži’", ocenjuje Fajlkeova.

Urednica evropskog odeljenja Dojče velea navodi da Kurti "zahteva da se glasa o daljem prisustvu međunarodnih misija na Kosovu, ali o mogućnosti pripajanja Albaniji".

"To su teme koje i u regionu i šire stvaraju zabrinutost...I ’ratna koalicija’ i Samoopredeljenje su na ulicama kosovskih gradova slavili svoj izborni uspeh samouvereno i euforično. Ta dva bloka će u narednom periodu da određuju sudbinu Kosova. Ostale stranke, pa i etničke manjine koje su u parlamentu zastupljene jer to propisuje kosovski ustav, imaće nevažnu ulogu", smatra Fajlkeova.Ostale vesti

Sudar katunskih pesnica
Dva veka posle borbe Petrovića i Radonjića, ponovo dvojica Katunjana, Đukanović i Krivokapić, odlučuju kojim putem ide Crna Gora, piše za "Politiku" Živojin Rakočević.
  • 18.10.2020
Kossev: Nije bilo skandiranja
"Niko nije uzvikivao ni tu ni bilo koju drugu političku parolu, u pitanju je lažno prijavljivanje i policija je sa tim upoznata", za KoSSev svedoče u crkvenoj opštini Prizren.
  • 04.10.2020
Specijalni sud u Hagu – da li se Priština suprotstavlja ili izruguje
Pre skoro četiri godine (decembar 2016) je u Hagu je osnovan Specijalni sud za procesuiranje zločina počinjenih nad civilnim stanovništvom od strane paravojnih jedinica OVK na Kosovu. Tek prošlog septembra je ta institucija počela sa poslom i promptno se našla u slučaju nepoštovanja suda. Događaj je medijski efektan, ali političkoj javnosti u nemačkom govorom području mahom neinteresantan. Kad je tema tugaljiva, ćutanje je zlato.
  • 04.10.2020
Lipljan: Sumnje na zloupotrebe vršiteljke dužnosti direktorke škole
Deo rukovodstva Osnovne škole “Braća Aksić” u Lipljanu, više puta je u proteklih godinu dana nadležnim prosvetnim organima Republike Srbije, upućivao dopise kojima su ukazivali na sumnje da vršilac dužnosti direktorka te škole Bogdanka Mirić, kako tvrde, krši brojne zakone. Deo zaposlenih se tim povodom obratio i Agenciji za borbu protiv korupcije u Beogradu, navodeći u dopisu više od dvadeset tačaka, za koje tvrde da predstavljaju primere kršenja zakona u toj školi.
  • 24.09.2020
Koha: „Prisvajanje srednjovekovnih arberijskih spomenika na Kosovu od strane Srba“
Srpska država, u međunarodnoj zajednici, kada govori o pravima nad Kosovom, pokreće pitanje crkava i manastira na Kosovu. Ovaj nepravedni istorijski pokušaj bio je toliko uspešan da je srpska propaganda uticala na postizanje međunarodnog sporazuma „Sveobuhvatni predlog za rešavanje statusa Kosova“, koji je izradio predsednik Finske (marta 2007.) – gde su pravoslavni manastiri izgrađeni u srednjem veku prepoznati kao zaostavština Srpske pravoslavne crkve.
  • 12.09.2020
Pozitivni signali sa sastanka u Briselu
Srbija i Kosovo su u Briselu, vrativši dijalog "kući" sa "izleta" u Vašington, potvrdili svoju posvećenost evrointegracijama i dijalogu pod okriljem Evropske unije (EU), piše Dojče vele (DW).
  • 08.09.2020