Vesti
Drugi pišu

RSE: Na Zapadnom Balkanu više od 1.200 kvadratnih kilometara pod minama

Međunarodni dan svesnosti o minama i neeksplodiranim ubojitim sredstvima obeležava se danas, 4. aprila. Procenjuje se da je više od 1.200 kvadratnih kilometara terirorije Zapadnog Balkana označeno kao minski opasno.
RSE: Na Zapadnom Balkanu više od 1.200 kvadratnih kilometara pod minama
Minska polja u Peći koja Majns avernes trast (Mine Awarness Trust, MAT) Kosovo koristi za obuku deminera (Foto BIRN)

Kasetna municija na teritoriji Srbije nalazi se na površini od 2,4 kilometra kvadratna, a zaostala municija nalazi se na teritoriji pet opština.

Sumnjiva opasna površina na Kosovu je u 45 oblasti, a zauzima površinu od 11, 44 kilometara kvadratnih.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, sumnjiva opasna površina u Hrvatskoj od 201,2 kilometra kvadratna obuhvata sedam županija i 37 gradova.

Predpostavlja se da je minski sumnjivo područje zagađeno sa 14.700 mina.

Pozivajući se na podatke Centra za uklanjanje mina BiH, RSE prenosi da je u Bosni i Hercegovini danas sumnjiva opasna površina od 922,37 kilometara kvadratnih, kao i da je opasnost od mina potvrđena u 118 opština.

“U BiH procenjeno je da postoji 180.000 komada mina”, navodi Radio Slobodna Evropa u svojoj infografici.

Napominu da se preostale zemlje regiona smatraju očišćenim od mina, kasetne municije i neeksplodiranih ubojitih sredstava.Ostale vesti

Sakib Ademović dok spava u Prizrenu, sanja o Bosni
Sakib Ademović već 28 godina živi nedaleko od Prizrena na jugozapadu Kosova, a stalno sanja Gornje Vrsinje kod Vlasenice u Bosni i Hercegovini (BiH), odakle je rodom.
  • 11.05.2022
Kako razumeti globalni Indeks medijskih sloboda
Najnoviji indeks medijskih sloboda Reportera bez granica treba čitati na novi način i u kontekstu nove metodologije.
  • 07.05.2022
Nemačka gura pregovore Srbije i Kosova
Prvi veliki balkanski zadatak novog nemačkog kancelara je obavljen: u Berlin su došli i Vučić i Kurti, političari u čijim je rukama rešenje trenutno najvećeg političkog problema na Balkanu - odnosa Srbije i Kosova.
  • 05.05.2022
Novinari optužuju Vladu Kosova za ’’nedostatak saradnje’’
Protekla 2021. godina nije bila laka za novinarsku profesiju, ocenjuju iz Udruženja novinara Kosova, te dodaju da je sličan trend nastavljen i u prva četiri meseca 2022. godine.
  • 03.05.2022
’’Nemam para ni da se lečim’’: Sa nadničarima u Prizrenu za 1. maj
Sedat Damka iz Prizrena već osamnaest godina radi svakojake poslove na dnevnicu, kojom izdržava svoju petočlanu porodicu.
  • 01.05.2022
Srbija, Rusija i politika: Da li je Putin promenio stav o Kosovu
Paralela predsednika Rusije, u kome je separatističke regione u Ukrajini uporedio sa Kosovom, za neke je označila najavu razlaza sa Srbijom i put ka priznanju nezavisnosti.
  • 29.04.2022