Vesti
Drugi pišu

RSE: Na Zapadnom Balkanu više od 1.200 kvadratnih kilometara pod minama

Međunarodni dan svesnosti o minama i neeksplodiranim ubojitim sredstvima obeležava se danas, 4. aprila. Procenjuje se da je više od 1.200 kvadratnih kilometara terirorije Zapadnog Balkana označeno kao minski opasno.
RSE: Na Zapadnom Balkanu više od 1.200 kvadratnih kilometara pod minama
Minska polja u Peći koja Majns avernes trast (Mine Awarness Trust, MAT) Kosovo koristi za obuku deminera (Foto BIRN)

Kasetna municija na teritoriji Srbije nalazi se na površini od 2,4 kilometra kvadratna, a zaostala municija nalazi se na teritoriji pet opština.

Sumnjiva opasna površina na Kosovu je u 45 oblasti, a zauzima površinu od 11, 44 kilometara kvadratnih.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, sumnjiva opasna površina u Hrvatskoj od 201,2 kilometra kvadratna obuhvata sedam županija i 37 gradova.

Predpostavlja se da je minski sumnjivo područje zagađeno sa 14.700 mina.

Pozivajući se na podatke Centra za uklanjanje mina BiH, RSE prenosi da je u Bosni i Hercegovini danas sumnjiva opasna površina od 922,37 kilometara kvadratnih, kao i da je opasnost od mina potvrđena u 118 opština.

“U BiH procenjeno je da postoji 180.000 komada mina”, navodi Radio Slobodna Evropa u svojoj infografici.

Napominu da se preostale zemlje regiona smatraju očišćenim od mina, kasetne municije i neeksplodiranih ubojitih sredstava.Ostale vesti

RSE: Elektrosever još nije ispunio obaveze iz licence za Kosovo
Srpska kompanija Elektrosever, koja je dobila licencu za distribuciju električne enrgije u opštinama na severu Kosova, još nije ispunila kriterijume za poslovanje koji proizilaze iz Mape puta za implementaciju energetskih sporazuma. Oni su dogovoreni u okviru dijaloga Kosova i Srbije 21. juna, podseća Radio Slobodna Evropa.
  • 14.09.2022
Disklejmerom ću te, disklejmerom ćeš me
I "disklejmer" i "Srpski blok" i "Prajd" i pripiti predsednik, polazak u školu i mreža prostitucije, sve je ovog prvog septembra bilo tu. Nije se desilo baš ništa što su provladini dnevni listovi (znači skoro svi koji postoje) najavljivali u poslednjih skoro mesec dana, ali to njih ne opterećuje preterano. Naprotiv, to je jedan uigrani proces koji, neverovatno, uvek upali. Daćemo mu radni naziv "Ne pitajte me za obijanje trafika dok gori Hilandar", odnosno, nema dovoljno velikog problema, a da novine ne mogu da izmisle neki još gori.
  • 05.09.2022
Parče neba na zemlji
Na ovom mestu se sve pomešalo: izbeglištvo, sećanja i strahovi od zaborava, ali se sačuvala nada da ništa nije izgubljeno dok god se pamte male svetinje ukopane u zemlju.
  • 30.08.2022
Izbeglice iz Avganistana zaglavljene na Kosovu
Evakuisani iz Avganistana, prema tvrdnjama SAD, trebalo je da budu samo privremeno smešteni na Kosovu. Godinu dana kasnije i dalje su tamo. Neki od njih kažu da se osećaju kao da su u zatvoru.
  • 30.08.2022
Sporazum Srbije i Kosova: Šta to u praksi znači?
Nakon deset dana diplomatske ofanzive, Srbija i Kosovo postigli su dogovor o slobodi kretanja u delu koji se tiče ličnih karata. Kada će stupiti na snagu i šta će to u praksi značiti?
  • 29.08.2022
Vranje – déjà vu
Već viđeno, da nastavim u duhu filmskih referenci, tako bih mogao da okarakterišem sve ono što mi se događa od trenutka kada sam 15. juna kročio u Vranje.
  • 25.08.2022