Vesti
Drugi pišu

RSE: Kosovo ostaje bez sporazuma sa MMF

Kosovo će izgubiti kredit od 16 miliona evra od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), zato što nisu formirane nove institucije. Početkom avgusta ističe ekonomski sporazum sa ovim fondom, koji je trajao 22 meseca, piše Radio Slobodna Evropa.
RSE: Kosovo ostaje bez sporazuma sa MMF
Ilustracija (Foto Kapital.ba)

Priština nije mogla da pregovara sa MMF-om o novim programima, a zbog nedostatka programa sa Fondom, Kosovo rizikuje da ostane i bez dodatnih 50 miliona evra od Evropske unije.

Zamenik ministra finansija u odlazećoj Vladoj Kosova Agim Krasnići rekao je za Radio Slobodna Evropa da ne postoji mogućnost da se sporazum sa MMF-om produži ili postigne novi bez formiranja nove vlade.

"Nećemo moći da uzmemo kredit od oko 16 miliona evra. Misija MMF-a je trebalo da nas poseti u junu, ali zbog izbora nije došla. Bez razmatranja četvrtog sporazuma, nemoguće je uzeti ovaj kredit", naveo je Krasnići.

Neučešće Kosova u programima MMF-a utiče na gubitak poverenja ostalih finansijskih institucija i stranih investitora u Kosovo, dodao je Krasnići.

„Ukoliko ne postoje programi sa MMF-om, gubi se kredibilitet i poverenje kod ostalih investitora, jer su to povezane stvari. Kredibilitet i održivost javnih finansija zavise od odnosa Kosova sa MMF-om“, ističeon.

Kosovo je 2015. postiglo ekonomski sporazum sa MMF-om u vrednosti od 185 miliona evra za period od 22 meseca koji ističe 4. avgusta. Sporazumi sa MMF-om pomogli su Kosovu da uzme kredite pod povoljnim uslovima i od drugih finansijskih institucija, kao što je Svetska banka. Vrednost tih kredita je dostigla 400 miliona evra.

Inače, gubitak miliona od stranih organizacija nije jedini gubitak koji Kosovo može da pretrpi zbog nedostatka institucija.

Kako je RSE u petak izvestio, Kosovu preti energetski kolaps u roku od dve nedelje zato što Vlada Kosova nije uspela da izvrši eksproprijaciju privatne imovine ispod koje se nalazi lignit, čiji su vlasnici u međuvremenu još gradili ilegalne objekte na tom zemljištu.

Konstitutivna sednica, na kojoj se bira predsedništvo Skupštine - predsednik i pet potpredsednika - održaće se 3. avgusta.

Konstituisanje Skupštine otvorilo bi put predsedniku zemlje da predloži mandatara za formiranje vlade.

Nijedna politička opcija na Kosovu nema dovoljan broj glasova da formira Vladu.Ostale vesti

RSE: Vlada Kosova protiv Unmika
"Unmik je ovde jer Ujedinjene nacije odbijaju da suspenduju njegov mandat, iako je Unmik od proglašenja nezavisnosti Kosova nepotreban i nema izvršna ovlašćenja", saopšteno je iz Vlade Kosova za Radio Slobodna Evropa.
  • 22.10.2021
’’Možemo očekivati još napetih situacija’’
Možemo očekivati još napetih situacija, rekao je stručnjak za međunarodne odnose i rektor Univerziteta Vern u Zagrebu Vlatko Cvrtila u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" govoreći o stanju na Kosovu nakon nedavnih sukoba i nemira.
  • 15.10.2021
Lokalni izbori na Kosovu: Bitka za Prištinu i ostale političke utakmice
Izbori za lokalne organe vlasti prvi su veliki izborni test za ubedljivog pobednika prethodnih parlamentarnih izbora, stranku Samoopredeljenje Aljbina Kurtija.
  • 15.10.2021
Stiker preko života
Prazni, beli, komadić papira s brojem u dnu. Njega lepite preko grba i imena zemlje dok ste na Kosovu, potom ga odlepljujete i bacate čim kročite u užu Srbiju, a ako, recimo, nekoliko puta pređete čuke na Jarinju, Brnjaku ili Merdaru, isto toliko puta morate uzimati, odlepljivati i lepiti beli stiker, piše za Politiku Živojin Rakočević.
  • 11.10.2021
’’Kurti i Vučić kao pelivani u cirkusu’’
Gde smo bili? Nigde! Šta smo radili? Ništa! Ali važno je da smo pobedili! Ovako nekako obratili su se Vučić i Kurti svojim biračima posle deblokade Jarinja. Ali, trebalo je da javnosti objasne još ponešto, piše Nedžat Beljulji u autorskom tekstu.
  • 04.10.2021
Zajednica srpskih opština je na Кosovu zabranjen termin

„Ti si baksuz, ovo ič ne mrda”, kaže svom poznaniku Albancu Srbin u ogromnoj koloni automobila na prelazu Кončulj kod Bujanovca. Izgleda kao da, ni s jedne ni s druge strane, u kanjonu Binačke Morave niko ne prolazi. Helikopter Кfora leti između brda i svi gledaju u njega, u nebo.

  • 26.09.2021