Vesti
Drugi pišu

RSE: Kosovo ostaje bez sporazuma sa MMF

Kosovo će izgubiti kredit od 16 miliona evra od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), zato što nisu formirane nove institucije. Početkom avgusta ističe ekonomski sporazum sa ovim fondom, koji je trajao 22 meseca, piše Radio Slobodna Evropa.
RSE: Kosovo ostaje bez sporazuma sa MMF
Ilustracija (Foto Kapital.ba)

Priština nije mogla da pregovara sa MMF-om o novim programima, a zbog nedostatka programa sa Fondom, Kosovo rizikuje da ostane i bez dodatnih 50 miliona evra od Evropske unije.

Zamenik ministra finansija u odlazećoj Vladoj Kosova Agim Krasnići rekao je za Radio Slobodna Evropa da ne postoji mogućnost da se sporazum sa MMF-om produži ili postigne novi bez formiranja nove vlade.

"Nećemo moći da uzmemo kredit od oko 16 miliona evra. Misija MMF-a je trebalo da nas poseti u junu, ali zbog izbora nije došla. Bez razmatranja četvrtog sporazuma, nemoguće je uzeti ovaj kredit", naveo je Krasnići.

Neučešće Kosova u programima MMF-a utiče na gubitak poverenja ostalih finansijskih institucija i stranih investitora u Kosovo, dodao je Krasnići.

„Ukoliko ne postoje programi sa MMF-om, gubi se kredibilitet i poverenje kod ostalih investitora, jer su to povezane stvari. Kredibilitet i održivost javnih finansija zavise od odnosa Kosova sa MMF-om“, ističeon.

Kosovo je 2015. postiglo ekonomski sporazum sa MMF-om u vrednosti od 185 miliona evra za period od 22 meseca koji ističe 4. avgusta. Sporazumi sa MMF-om pomogli su Kosovu da uzme kredite pod povoljnim uslovima i od drugih finansijskih institucija, kao što je Svetska banka. Vrednost tih kredita je dostigla 400 miliona evra.

Inače, gubitak miliona od stranih organizacija nije jedini gubitak koji Kosovo može da pretrpi zbog nedostatka institucija.

Kako je RSE u petak izvestio, Kosovu preti energetski kolaps u roku od dve nedelje zato što Vlada Kosova nije uspela da izvrši eksproprijaciju privatne imovine ispod koje se nalazi lignit, čiji su vlasnici u međuvremenu još gradili ilegalne objekte na tom zemljištu.

Konstitutivna sednica, na kojoj se bira predsedništvo Skupštine - predsednik i pet potpredsednika - održaće se 3. avgusta.

Konstituisanje Skupštine otvorilo bi put predsedniku zemlje da predloži mandatara za formiranje vlade.

Nijedna politička opcija na Kosovu nema dovoljan broj glasova da formira Vladu.Ostale vesti

„Pandemija negativno uticala na položaj žena“
Predsednica Udruženja žena „Ruka ruci“ Nevenka Rikalo je pozivajući se na policijske i izvore organizacija koje se bave pravima žena, rekla  da je tokom pandemije koronavirusa na Kosovu povećan broj nasilja u porodici u odnosu na period pre koronavirusa.
  • 15.02.2021
Čestitka
Setimo se da je samo koju nedelju pre Bajdenove čestitke, zbog izborne pobede demokratskog predsedničkog kandidata u SAD, ozarenost ukrasila i mnoga lica na beogradskoj društvenoj sceni, posebno onoj politički emancipovanoj od „suverenističkog balasta“, piše u uvodniku novog Pečata Saša Francisti.
  • 12.02.2021
Nomen est omen: Prof. dr Stevan Baljošević
Nedavno je nastao zapis o lekarima sa Kosova i Metohije koje je pokosila opaka bolest. Svi oni i još neizbrojano mnogo lekara bili su studenti profesora Stevana Baljoševića. Pre bi se moglo reći da su bili đaci učitelja Steve. Jer, on je svedočio etiku lekarske struke - radio je časno, predano prenosio znanje i vaspitavao buduće lekare, piše Radmila Todić-Vulićević.
  • 10.02.2021
Sonja je ispunila kosovski zavet
Kada sam sretala Sonju u domu kulture, gde se stalno nešto događalo, komentarisale smo slike umetnika, pozorišne predstave, promocije knjiga, filmove. Ona je bila uvek prisutna kao intelektualka i kao Sonja Živojinova. Ali nisu oni nikada bili, niti su ličili na one parove koji će se naći na naslovnoj strani skupog časopisa, u kome na desetak strana razgovaraju s njima i slikaju ih u različitom ambijentu. Oni su uvek bili – mi, napisala je za Politiku Radmila Todić-Vulićević.
  • 04.02.2021
Sedam vekova Gračanice, ponos srpskog pravoslavlja
Manastir Gračanicu, jednu od najlepših srpskih srednjovekovnih sakralnih građevina, podigao je pre sedam stoleća kralj Milutin. Manastirske zidine čuvaju sećanje na slavnu ali i tužnu prošlost pravoslavaca.
  • 23.01.2021
Pavlović: Firme Radoičića i Veselinovića u 2019. zaradile 63 miliona evra
Novinarka KRIK-a Bojana Pavlović rekla je u "Utisku nedelje" da su prihodi samo dve firme kontraverznih biznismena Milana Radoičića i Zvonka Veselinovića bliskih vlastima u Srbiji, a koje popločavaju ulice u Beogradu, u 2019. godini iznosili 63 miliona evra i da je važno da se spomenu veze koje oni imaju u politici.
  • 19.01.2021