Vesti
Drugi pišu

RSE: Kačanik - džihadistička prestonica Evrope

Nakon što je potvrđeno da je u redovima Islamske države poginuo džihadista Lavdrim Muhadžeri iz Kačanika, na Kosovu i Metohiji, "Radio Slobodna Evropa" ovaj grad opisuje kao "džihadističku prestonicu Evrope", iz koje je, kako navode, mnogo mladih u redovima ID, od kojih se većina njih neće vratiti.
RSE: Kačanik - džihadistička prestonica Evrope
Lavdrim Muhadžeri (Foto Balkaninsajt)

"Stižu vesti o njihovim smrtima, a kosti su ostavili na ratištima u Siriji, dok su im žene koje su poveli sa sobom ’preuzeli’ drugi džihadisti. No, iako na Kosovu postoje rigorozne zatvorske kazne zbog odlaska među teroriste ili podrške plaćenicima, domaći militanti i dalje imaju velike simpatije među domaćim stanovništvom, navodi RSE.

Kačanik, gradić od 30.000 stanovnika, već je od 2012. godine označen kao džihadistička prestonica Evrope.

Naime, iz toga grada su se Islamskoj državi pridružili brojni mladi, pa čak i cele porodice, a ukupno između 300 i 350 ljudi sa Kosova učestvovalo je u sukobima u Siriji i Iraku, na strani ID i El Nusre.

Među njima je i oko 50 žena i 30 dece.

Pozivajući se na nezvanične podatke, RSE tvrdi da je taj broj mnogo veći.

Stotinak ih se vratilo, a protiv dela boraca vode se sudski postupci.

Zakon predviđa kazne do 15 godina zatvora. Baš u tom relativno novom zakonu prištinski zvaničnici vide način na koji će skrenuti pažnju s Kosova kao poligona za stvaranje vojnika ID, piše RSE.

Međutim, novi obaveštajni podaci i pisanja stranih medija ponavljaju da je Kosovo i dalje fabrika radikala, te ih zakonska rešenja nisu previše usporila.

Uz podsećanje da je Muhadžeri bio militant poznat po uznemirujućim video-prilozima koje je postavljao na društvenim mrežama, a na kojima se vidi kako ubija ljude, na primer raketom.

U jednom videu, podsećaju, maše sabljom i uzvikuje kako će osvojiti i Rim i Španiju.

Navodio je, dodaje se, i mlade sa Kosova da ubijaju po Balkanu pa je tako uhapšeno sedam osoba koje su po njegovim uputstvima trebalo da izvrše terorističke napade.

Početkom ove godine stradao je i Rivdan Haćifi, Lavdrimov prijatelj i bivši imam iz Gnjilana, koji je takođe često pozivao na ubistva nevernika i zvao ljude sa Kosova da mu se pridruže u "svetom ratu", navodi RSE.

"Kosovski političari kažu da se radikalizam smanjio. Međutim, nevladine organizacije upozoravaju da sada oni radikali koji su zatvoreni u zatvorima šire svoju ideologiju i uspešno regrutuju nove članove koji će nakon izlaska iz zatvora krenuti direktno za Siriju i Irak", navodi Radio Slobodna Evropa.

Naime, plaćaju siromašnima hranu, brinu o njihovim porodicama, daju im zaštitu i lagano ih pridobivaju.

Uticaj Saudijske Arabije na Kosovu

RSE podseća na pisanje Njujork tajmsa da su upravo Saudijci krivi što se Kosovo pretvorilo u centar vehabizma - konzervativnog islamskog pokreta koji po nekim tumačenjima odobrava i silu za preobraćenje nevernika.

Njujor tajms piše i da je kosovsko društvo nekada bilo tolerantno, a Saudijci su pred očima "osloboditelja" Amerikanaca preuzeli Kosovo i nekad mirnu teritoriju pretvorili u centar islamskog ekstremizma.

"Kako Saudijci deluju u Evropi, otkrilo se i u depešama ’Vikiliksa’. I drugi mediji pišu slično, pa navode priču mladića koji je na put radikalizacije krenuo kada je na ’Fejsbuku’ dobio poziv da prisustvuje propovedi jednog imama kojeg su plaćali Saudijci. Propovedi je organizovalo islamsko društvo mladih ’Rinia Islame’ (Islamska omladina na albanskom), jedna od desetak organizacija o kojim se malo zna, a koje su osnovale Saudijska Arabija i druge države Persijskog zaliva kako bi širile ekstremnu verziju islama", prenosi dalje RSE.

Grupe su, kako se navodi, optužene za "pranje mozga" mladima.

Mladić je ispričao da su propovedi kojim je prisustvovao bile "veoma stroge i oštre", te da su im rekli da se ne rukuju sa ženama i ne idu u kafiće i barove.

Propovedi kojima je prisustvovao taj mladić držao je Zećija Ćazimi, imam koji je na odsluženju desetogodišnje zatvorske kazne nakon što je sud njega i šestoricu njegovih saradnika osudio zbog učešća u borbama na strani ID u Siriji od 2012. do 2014. i pokušaja regrutovanja mladih u redove te militante organizacije.

Ćazimi je na Jutjubu postavio video-snimak u kojem kaže kako je "krv nevernika najbolje piće", navodi RSE, a analitičari objašnjavaju da dobrotvorne organizacije s Bliskog istoka ulaze u siromašne, seoske zajednice poput Kačanika, koje su vlasti zanemarile i gde je nezaposlenost oko 40 posto.

To, dodaje se, siromašne mladiće čini veoma lakom metom za indoktrinaciju jer su od svih zaboravljeni i ostavljeni, a ekstremistički propovednici dočekuju ih širokih ruku te im daju novac, hranu...

"Islamske dobrotvorne organizacije često vode škole, domove za decu i socijalne programe, ali takođe promovišu stroga islamska pravila. Čini se da je radikalna ideologija stvorila uporište u Kačaniku, gde nije neobično videti žene pokrivene u potpunosti islamskim velom ili ljude s nepodšišanim bradama i u pantalonama kraćih nogavica, simbolima islamskih fundamentalista", navodi RSE.

Vlasti Kačanika kategorično tvrde da su uglavnom izbacile radikale iz grada, ali priznaju da su neki ekstremisti jednostavno prešli u ilegalno delovanje i nastavili raditi u privatnim kućama, navodi RSE.

Lokalno stanovništvo govori o kolibama u šumi u kojima ekstremisti drže sastanke i propovedi, a čuvaju ih naoružani stražari - navode kosovski i strani mediji, prenosi portal.

Da je teroristička pretnja na Kosovu stalna, svedoči i slučaj iz maja ove godine kada je kosovska policija uhapsila četiri osobe za koje se sumnja da su pripadnici organizacije "Oko naroda" (Syri i popullit), a koju kosovske vlasti smatraju kriminalnim društvom.

"Sumnja se da su pripremali terorističke napade", podseća RSE.



Ostale vesti

’’Možemo očekivati još napetih situacija’’
Možemo očekivati još napetih situacija, rekao je stručnjak za međunarodne odnose i rektor Univerziteta Vern u Zagrebu Vlatko Cvrtila u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" govoreći o stanju na Kosovu nakon nedavnih sukoba i nemira.
  • 15.10.2021
Lokalni izbori na Kosovu: Bitka za Prištinu i ostale političke utakmice
Izbori za lokalne organe vlasti prvi su veliki izborni test za ubedljivog pobednika prethodnih parlamentarnih izbora, stranku Samoopredeljenje Aljbina Kurtija.
  • 15.10.2021
Stiker preko života
Prazni, beli, komadić papira s brojem u dnu. Njega lepite preko grba i imena zemlje dok ste na Kosovu, potom ga odlepljujete i bacate čim kročite u užu Srbiju, a ako, recimo, nekoliko puta pređete čuke na Jarinju, Brnjaku ili Merdaru, isto toliko puta morate uzimati, odlepljivati i lepiti beli stiker, piše za Politiku Živojin Rakočević.
  • 11.10.2021
’’Kurti i Vučić kao pelivani u cirkusu’’
Gde smo bili? Nigde! Šta smo radili? Ništa! Ali važno je da smo pobedili! Ovako nekako obratili su se Vučić i Kurti svojim biračima posle deblokade Jarinja. Ali, trebalo je da javnosti objasne još ponešto, piše Nedžat Beljulji u autorskom tekstu.
  • 04.10.2021
Zajednica srpskih opština je na Кosovu zabranjen termin

„Ti si baksuz, ovo ič ne mrda”, kaže svom poznaniku Albancu Srbin u ogromnoj koloni automobila na prelazu Кončulj kod Bujanovca. Izgleda kao da, ni s jedne ni s druge strane, u kanjonu Binačke Morave niko ne prolazi. Helikopter Кfora leti između brda i svi gledaju u njega, u nebo.

  • 26.09.2021
Kosovo press: Kriminalne grupe Radoičića i Veselinovića organizuju blokade na severu
"Uvođenje mera reciprociteta sa Srbijom na registarske tablice nije bilo dobrodošlo za dvojicu srpskih kriminalaca sa severa, Zvonka Veselinovića i Milana Radojčića, koji koriste ovaj deo Kosova za obavljanje svojih kriminalnih aktivnosti", piše Kosovo pres.
  • 21.09.2021