Vesti
Drugi pišu

RSE: Elektrosever još nije ispunio obaveze iz licence za Kosovo

Srpska kompanija Elektrosever, koja je dobila licencu za distribuciju električne enrgije u opštinama na severu Kosova, još nije ispunila kriterijume za poslovanje koji proizilaze iz Mape puta za implementaciju energetskih sporazuma. Oni su dogovoreni u okviru dijaloga Kosova i Srbije 21. juna, podseća Radio Slobodna Evropa.
RSE: Elektrosever još nije ispunio obaveze iz licence za Kosovo
Ilustracija (Foto Unsplash)

Plan za implementaciju energetskih sporazuma predviđa da, ukoliko se dogovorene tačke ne implementiraju u roku od 100 dana od dobijanja licence, Regulatorni ured za energetiku može da povuče ili suspenduje dozvolu za pružanje usluga distribucije. Ipak, o takvoj odluci bi prethodno Kosovo i Srbija trebali da razgovaraju.

Elektrosever je licencu dobio pre 82 dana, u skladu sa kosovskim pravnim i regulatornim okvirom i može da pruža usluge distribucije. To je ćerka firma srpskog javnog preduzeća Elektroprivreda Srbije, ali je osnovana u skladu sa kosovskim pravnim i regulatornim okvirom.

Iako bi rok za implementaciju ovog sporazuma mogao da istekne za oko tri nedelje, iz Regulatornog ureda za energetiku (RUE) tvrde da, na osnovu informacija kojima raspolažu, Elektrosever nije ispunio nijedan kriterijum definisan Mapom puta za implementaciju energetskih sporazuma.

Ovaj dogovor je trebao da otvori put za naplatu računa za utrošenu električnu energiju građanima na severu Kosova, gde većinu čine pripadnici srpske zajednice. Struja se u opštinama Severna Mitrovica, Leposavić Zvečan i Zubin Potok ne plaća od 1999. godine.

Radio Slobodna Evropa (RSE) se obratio Elektroprivredi Srbije sa upitom dokle se stiglo u realizaciji Mape puta za realizaciju energetskih sporazuma, ali do objavljivanja ovog teksta odgovor nije stigao.

Koje kriterijume treba da ispuni Elektrosever?

Na osnovu Mape puta za implementaciju dogovora, Regulatorni ured za energetiku je izdao licencu tri dana nakon potpisivanja sporazuma, odnosno 24. juna.

Potom je u roku od deset dana, Elektrosever trebao da potpiše tehnički sporazum sa Kompanijom za distribuciju električne energije na Kosovu (KEDS) i Kosovskim operatorom za prenos i tržište električne energije (KOSTT), a kako bi mogao da posluje na teritoriji Kosova.

Sledeći korak bi bio da petnaest dana od potpisivanja tehničkih sporazuma, Elektrosever dobije nekoliko identifikacionih kodova za obavljanje delatnosti. Onda bi nakon 30 dana KEDS i KOSTT mogli da pristupe trafostanici Valač na severu Kosova, kao i drugoj infrastrukturi za distribuciju električne energije.

Takođe, u Mapi puta za implementaciju energetskih sporazuma piše da će u roku od 45 dana od izdavanja licence, KEDS i KOSTT u konsultaciji sa Elektroseverom, dostaviti Regulatornom uredu za energetiku investicioni plan, troškove održavanja, kao i gubitke na mreži, na osnovu analize postojeće infrastrukture. Nakon što RUE dobije ovaj plan, trebao bi da ga odobri u roku od 21 dana.

Iz KOSTT-a za RSE navode da Elektrosever nije ispunio delove dogovora iz Mape puta za implementaciju energetskih sporazuma, jer im nisu dostavljeni ni dostupni podaci o potrošačima na severu Kosova. Ovaj korak je trebao da bude implementiran sedam dana nakon što je RUE izdao licencu srpskoj kompaniji.

Ipak, iz Regulatornog ureda za energetiku napominju da još uvek ne može da se kaže da je dogovor "propao", odnosno da je prerano da se tako nešto zaključi.

RSE se obratio i Vladi Kosova sa upitom koji su dalji koraci ukoliko Elektrosever ne ispuni predviđene kriterijume iz Mape puta za implementaciju energetskih sporazuma, ali odgovor nije stigao.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u intervjuu za RSE 8. avgusta rekao da, ukoliko se ne realizuje sporazum o energetici, Priština neće moći tokom predstojeće zime da plaća račune za sever Kosova.

’Neophodan pritisak međunarodne zajednice’

Ekspert za pitanja iz oblasti energetike Etem Čeku nije ni očekivao da će srpska kompanija Elektrosever ispuniti neophodne kriterijume, te ukazuje na činjenicu da sporazum o energetici iz 2013. godine do sada nije realizovan, već je napravljena Mapa puta za njegovo sprovođenje.

On smatra da bi samo veliki pritisak međunarodne zajednice, u ovom slučaju Evropske unije i Sjedinjenih država, rezultirao plodom, odnosno doveo do toga da Elektrosever ispuni kriterijume iz sporazuma.

Sporazum o energetici između Kosova i Srbije je bio neophodan kako bi se regulisala naplata računa građanima na severu, koji utrošenu električnu energiju ne plaćaju već dve decenije.

Dugove je od 2017. godine pokrivao Kosovski operator za prenos i tržište električne energije (KOSTT), odnosno Vlada Kosova.

Do tada su dug za sever paušalno plaćali građani Kosova iz ostalih opština južno od Ibra, tako što su im računi bili veći za 3,5 odsto, međutim, utvrđeno je da je ta praksa bila nezakonita.

Prema podacima KOSTT–a, gubici samo za 2021. godinu dostigli su iznos od 40 miliona evra.

Prema sporazumu o energetici kompanija Elektrosever je trebala da vrši distribuciju i vrši naplatu računa. Ova kompanija ne bi sama proizvodila struju, već bi je kupovala – od Kosovske energetske korporacije ili drugih dobavljača.Ostale vesti

Bermudski trougao (NE)odgovornosti: Kome treba ZSO?
Blisko mi je uverenje da ni Beograd ni Priština ne žele punu snagu i nezavisnost kosovskih Srba, što se promoviše budućom ZSO. Da je jačanje srpske zajednice i njen ostanak na Kosovu bila istinska namera, mnogi problemi sa kojima se suočava bi tokom procesa dijaloga i poslednjih deset godina bili rešeni. Umesto toga čekamo "spasonosno" rešenje (ZSO), a odlazak Srba sa Kosova je sve vidljiviji.
  • 06.02.2023
Zapadni posrednici dolaze ’’praznih ruku’’
Predstavnici Nemačke, Francuske i EU žele dil Beograda i Prištine, ali ne nude pravu evropsku perspektivu, ocenjuje Frankfurter algemajne cajtung. Zato je pitanje da li će Vučić i Kurti založiti svoj politički kapital.
  • 23.01.2023
Sećanje na Olivera Ivanovića, južno od Ibra

Na današnji dan pre pet godina, u 8 i 15 ujutro, ubijen je srpski političar sa Kosova i Metohije, Oliver Ivanović. Još se ne zna ko su ubice i nalogodavci. U Prištini je u toku suđenje za umešanost u ubistvo, koje se odvija sporo i uz svedoke koji menjaju iskaze ili se ne odazivaju pozivima da svedoče. U Beogradu je Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo predistražni postupak, o kojem ne znamo ništa jer, kako je Insajderu odgovoreno, sve je pod oznakom strogo poverljivo. 

  • 16.01.2023
Drži nas svetinja
Teško je danas naći u svetu jednu tako lepu crkvu u koju dolazi manje ljudi i u kojoj je život snažno povezan sa svetim i istorijskim ličnostima sa njenih zidina.
  • 08.01.2023
Roditelji ubijene dece: Vučić i Tužilaštvo da saopšte istinu o masakru u ’Pandi’
Roditelji šest dečaka ubijenih u pećkom kafiću "Panda" 1998. godine, već šest godina uzalud traže prijem kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je 2013. godine saopštio da masakr u "Pandi" nisu počinili Albanci.
  • 26.12.2022
Vučić zateže odnose sa Berlinom: Sve je drukčije bez Merkel
Vlasti u Berlinu insistiraju na bržem rešenju kosovskog problema, a Beograd na to odgovara oštrom retorikom. Odnos sa Nemačkom je protivrečan - čas se predstavlja kao prijatelj, čas kao neprijatelj.
  • 24.12.2022