Vesti
Drugi pišu

REKOM: Nedopustivo postupanje BIA prema aktivistima

Obavestićemo međunarodne institucije o nedopustivom postupanju Bezbednosno-informativne agencije Srbije prema učesnicima Foruma za tranzicionu pravdu u postjugoslovenskim zemljama, održanog decembra u Beogradu, saopštila je Inicijativa za formiranje Regionalne komisije za činjenice o žrtvama ratova na prostoru bivše Jugoslavije (REKOM).
REKOM: Nedopustivo postupanje BIA prema aktivistima
Koordinatorka mreže REKOM, Nataša Kandić, Beograd 2018 (Foto Medija Centar Beograd)

U izjavi, koju je potpisala koordinatorka mreže Nataša Kandić, navodi se da "više godina uzastopno, na aerodromu ili po dolasku u Beograd, inspektori BIA obavljaju informativni razgovor sa novinarom Adriatikom Keljmendijem, javnim zagovaračem regionalnog pomirenja, direktorom televizije Klan Kosova sa sedištem u Prištini, ispitujući ga o razlozima dolaska i političkim stavovima".

"Ovakvim postupanjem, BIA potvrđuje da je reč o potpuno izopačenoj, poluprivatnoj instituciji, koja nastavlja da se prema građanima Kosova odnosi sa sumnjama i nipodaštavanjem elementarnog ljudskog dostojanstva, kao osamdesetih i devedesetih godina", navela je Kandić u saopštenju.

REKOM je najavio da će "u cilju sprečavanja daljeg nezakonitog postupanja BIA", o svemu obavestiti lidere dijaloga Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU, Evropski parlament, Izvestioca UN za istinu, pravdu, reparacije i neponavljanje, Komesara za ljudska prava Saveta Evrope i Specijalnog izaslanika Stejt Departmenta za dijalog Srbije i Kosova.

Radio Slobodna Evropa poslala je upit Bezbednosno-informativnoj agenciji (BIA) Srbije, ali nisu bili dostupni za hitan odgovor.Ostale vesti

Express: Prekidaju se restrikcije struje na Kosovu

Kosovsko mnistarstvo privrede saopštilo je da je snabdevanje električnom energijom vraćeno na redovno stanje, piše prištinska Gazeta Express.

  • 15.08.2022
Čijim kamionima se prave barikade na severu Kosova?
Među teškom mehanizacijom, kojom su Srbi na severu Kosova 31. jula napravili barikade i blokirali gotovo sve puteve koji vode do prelaza Jarinje i Brnjak, bila su i vozila gotovo identična onim koja koriste srpske komunalne službe u opštinama na severu Kosova, pokazuje istraživanje Radija Slobodna Evropa (RSE).
  • 09.08.2022
Nemačka štampa: Vučić hoda po geostrateškom konopcu
Uticaj rata u Ukrajini na Balkan je tema kojom se na različite načine bavi više medija na nemačkom. Ima mišljenja da se to može rešiti prijemom u EU, ali tu je, ukazuje se, poseban problem princip jednoglasnosti.
  • 08.08.2022
Čorba bez klin(ov)a: O činu potpisivanja Temeljnog ugovora između Crne Gore i SPC
Desilo se, eto, i to: Dritan Abazović, premijer Crne Gore i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije potpisali su trećeg avgusta u prepodnevnim satima u Podgorici Temeljni ugovor o odnosima između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve. Dokument je potpisan i ništa se nije desilo.
  • 06.08.2022
Ljudi iznad svakog straha
U Crkvi Svetog Ilije okupili su se Srbi da obeleže slavu. Hram vučitrnskih Srba podseća na spaljenu katakombu. Od fresaka na zidovima ostali su samo tamne mrlje i ispucali malter pa se tek poneki lik nazire iza gareži.
  • 04.08.2022
RSE: Milioni Srbije za osobe i firme sa ’’crne liste’’ SAD
Pojedinci i firme sa "crne liste" Sjedinjenih Američkih Država, kojima je Vašington uveo sankcije zbog sumnji na međunarodni organizovani kriminal, iz budžeta države Srbije dobijaju milionske poslove, pokazuje istraživanje Radija Slobodna Evropa (RSE).
  • 25.07.2022