Vesti
Drugi pišu

Razgovori Beograda i Prištine – pritisci, neizvesnost i incidenti

Specijalni izaslanik Stejt Departmenta Derek Šole kaže da je Priština prihvatila predlog Evropske unije za normalizaciju odnosa sa Beogradom. Iz EU već su nagovestili novi susret predsednika Srbije i premijera privremenih isntitucija u Prištini. Predsednik Vučić ne odbacuje mogućnost odlaska u Brisel, ali ponavlja - formiranje ZSO je uslov svih uslova.

Razgovori Beograda i Prištine – pritisci, neizvesnost i incidenti
Ilustracija


Dve nedelje nakon što je na Tviteru apelovao na Aljbina Kurtija da prihvati evropski predlog o normalizaciji odnosa sa Beogradom, Derek Šole na istoj mreži, bez više detalja sumira elefonski razgovor sa njim.

"Razgovarao sam sa premijerom Aljbinom Kuritjem. Pozdravljamo odluku Kosova da prihvati predlog EU za normalizaciju odnosa sa Srbijom kroz dijalog uz posredovanje EU. Sada je potrebna implementacija kako bi se obezbedili značajni benefiti za obe strane", naveo je Šole.

Obe strane šef evropske diplomatije pozvao je na sastanak. Nije precizirao datum, samo nagovestio - dolazak očekuje u narednih nekoliko nedelja. U međuvremenu, iz Brisela stiže vest - Evropska unija razmatra šest uslova za formiranje ZSO, koje je Aljbin Kurti postavio prošle nedelje.

"Uzeli smo u obzir komentare premijera Kurtija u vezi sa Zajednicom opština sa srpskom većinom, iznete u Skupštini 2. februara. U okviru dijaloga je i sastanak na kojem će se razgovarati o stvaranju Zajednice opština sa srpskom većinom, kao i o svakom predlogu koji dve strane imaju. EU je spremna da na budućim sastancima omogući razgovore o ZSO", naveo je portparol EU, Peter Stano.

Formiranje Zajednice srpskih opština - uslov je svih uslova, još jednom se čulo od predsednika Vučića.

"Ja sam rekao nije problem mogu da idem, kad me zovu, neću da odbije razgovore, ali ne vidim smisao. Jedino da idem ovako u turizam i da lepo odgovaram na pitanja i da kažem imali smo lep sastanak. Nije problem da razgovaramo, ali oni moraju da razumeju da ono što ide ispred svega ZSO. A sve ostalo je bezveze, pokušavate da me ubedite u nešto što neću da prihvatim", napominje predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Razgovore na relaciji Beograd Priština, pre svega opterećuju incidenti, kaže ministar odbrane. U prethodnih sto dana zabeležena su 53 etnički motivisana napada na Srbe na Kosovu i Metohiji.

"Situacija na KiM i dalje je napeta, nepredvidiva u kontekstu šta je ono što može dalje da se dešava imajući u vidu čitav niz jednostranih poteza koje je administracija u Prištini povukla. Mi smo imali na jedan i po dan jedan napad na Srbe, češće nego što se moglo pretpostaviti da će se dešavati i da će to dodatno komplikovati čitavu stabilnost u regionu", ukazuje ministar odbrane Miloš Vučić.

Zbog incidenata i hapšenja, Srbi sa KiM su pre više od tri meseca napustili prištinske institucije.

Da se u njih neće vratiti sve dok se ne primene ranije potpisani sporazumi, još jednom je ponovio potpredsednik Srpske Liste Dalibor Jeftić, po povratku iz Vašingtona.Ostale vesti

Mirno je dok crkva gori

Jedna lažna vest objavljena na javnom servisu RTK zauvek je promenila život i nasleđe KiM. Devetnaest ubijenih, uništeno 39 crkava i manastira, 4.000 proteranih Srba, Roma, Aškalija…

  • 18.03.2023
ARD: Zapadne firme finansiraju antizapadne medije u Srbiji
Mnogi srpski mediji neumorno šire rusku verziju o ratu u Ukrajini i huškaju protiv Evropske unije i Zapada, a upravo zapadna preduzeća u Srbiji, među kojima su i nemačka, finansiraju takve medije milionima evra kroz oglašavanje, ocenjuje nemačka javna televizija ARD.
  • 15.03.2023
Nedovoljan broj notara u opštinama na Kosovu

Broj javnih beležnika na Kosovu je nedovoljan pokazuju podaci Ministarstva pravde Kosova a sa tim se slažu i oni koji obavljaju ovaj posao, ali o tome nisu želeli da govore zvanično. U čak šesnaest opština javni beležnici ne postoje, pokazuju podaci ministarstva.

  • 10.03.2023
Nemačka štampa: Srbija se faktički pomirila sa postojanjem Kosova
Štampa na nemačkom jeziku mahom vidi načelni dogovor Beograda i Prištine kao faktičko priznanje nezavisnosti Kosova, ali i navodi da još nije sigurno da će Vučić stvar sprovesti do kraja, prenosi Dojče vele.
  • 01.03.2023
Dobro došli u slobodno pozorište
Razgovaralo se te davne 2010. u restoranu „Ćao” nadomak Prištine. Sastala su se dva direktora jednog pozorišta – jedan u gradu, drugi u getu, jedan izbeglica sa radnim knjižicama u kutiji cipela, drugi u zgradi u centru Prištine,  jedan igra u srušenim domovima kulture i traži publiku, drugi urban sa rešenim statusom. U razgovoru se dogodila eksplozija razumevanja, a Jeton Neziraj, mladi reditelj, pisac i direktor rodom iz Кačanika, otvorio je široka vrata na srpskim pozorištima i javnom životu.
  • 26.02.2023
Na šta mislimo kada kažemo Zajednica srpskih opština?

Definisana kao obaveza iz Briselskog sporazuma, Zajednica srpskih opština na Kosovu još uvek nije formirana, a zvanični Beograd kaže da je „uslov svih uslova“ za dalje pregovore sa Prištinom. Druga strana, pak, poručuje da ovakva asocijacija nije u skladu sa Ustavom Kosova, naziva je „novom Republikom Srpskom“ i tvrdi da se ovo pitanje može rešiti tek konačnim sporazumom koji bi podrazumevao međusobno priznanje. Šta o zajednici, čiji je i naziv predmet rasprava, zaista piše u dokumentima koji su Beograd i Priština već potpisali, a šta u predlozima trećih strana?

  • 25.02.2023