Vesti
Drugi pišu

"Rasipa se front protiv Specijalnog suda"

Osmorica poslanika kosovskog parlamenta povukla su potpise sa inicijative za ukidanje Specijalnog suda, čime je, praktično, okončana višednevna politička kriza u kojoj su, ponovo, ključnu ulogu odigrale zapadne diplomate. Demokratska partija Kosova najavljuje novu akciju usmerenu ka ukidanju suda.
Skupština Kosova (Foto arhiva Kim)

Dvojica poslanika Alijanse za Kosovo Bedžeta Pacolija i šestorica poslanika Inicijative za Kosovo povukla su potpise sa zahteva da se raspiše sednica parlamenta na kojoj bi se raspravljalo o ukidanju Specijalnog suda, čime je ova inicijativa, na neodređeno vreme, skrajnuta sa kosovske političke scene.

"Ostali su potpisi 35 poslanika i sa njima nije moguće sazvati bilo kakvu sednicu. Ovo se završilo tako što su kosovski lideri izgubili kredibilitet", rekao je za televiziju Dukađini poslanik Iljir Dedaj.

Prvobitno, zahtev za parlamentarnu raspravu o ukidanju suda, koji je formiran pre gotovo tri godine kako bi se procesuirali zločini koje su tokom i neposredno posle rata počinili pripadnici OVK, potpisala su 43 poslanika, ali se podrška ovoj inicijativi topila kako se pojačavao međunarodni pritisak na prištinske lidere.

Lideri stranaka proisteklih iz Oslobodilačke vojske Kosova, uz podršku predsednika Hašima Tačija, premijera Ramuša Haradinaja i predsednika parlamenta Kadrija Veseljija, pokušali su u petak da izdejstvuju sazivanje sednice parlamenta i anuliranje zakona o Specijalnom sudu.

Dva pokušaja da se održi bar sednica predsedništva parlamenta propala su posle bojkota Demokratskog saveza Kosova, pokreta Samoopredeljenje i Srpske liste, a prvi čovek parlamenta Kadri Veselji je, nakon serije sastanaka sa zapadnim ambasadorima, svega dan kasnije poslao poslanike na odmor do sredine januara.

Za anuliranje zakona o Specijalnom sudu, čije se prve optužnice očekuju sredinom februara, potrebna je podrška 61 od ukupno 120 poslanika u kosovskom parlamentu, pa zapadne diplomate smatraju da je ova inicijativa praktično okončana.

Sa takvim stavom ne slažu se poslanici Demokratske partije Kosova, koji smatraju da će parlament o tom pitanju raaspravljati posle praznika.

"Nismo odustali i nismo povukli zahtev. Tražili smo hitnu sednicu... Sada je sve u rukama predsednika parlamenta", rekao je za dnevnik Zeri Nait Hasani, koji je prvi potpisao zahtev za sazivanje sednice.

Kadri Veselji, predsednik parlamenta i nominalno prvi čovek DPK od kako je Tači izabran za predsednika, jedan je od mogućih optuženika novog suda, uz još nekolicinu bivših komandanata OVK, uključujući i Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja.

Veselji, Tači i Haradinaj bi se, prema pisanju kosovskih medija, mogli naći u drugoj grupi optuženika, nedugo pošto sredinom februara budu objavljene prve optužnice.

Pozivajući se na izvore bliske Specijalnom sudu, prištinski portal Insajderi, naveo je da će se pred ovim tribunalom, u prvoj grupi optuženika naći Daut Haradinaj zbog slučaja Radonjičko jezero, Azem Sulja zbog serije ubistava političkih rivala, kao i još nekolicina bivših komandanata OVK.

Iz Specijalnog suda, međutim, do sada nije procurela ni jedna infomacija koja bi potvrdila ove spekulacije.

Tači, Haradinaj i Veselji su, u petak kasno uveče, bili na korak do sazivanja sednice, sve dok se u zgradi parlamenta nije pojavio ambasador SAD Greg Delavi i upozorio lidere kosovskih stranaka da rizikuju ozbiljnu međunarodnu izolaciju ukoliko bude oboren zakon o Specijalnom sudu.

Specijalni sud, pod okriljem Evropske unije, formiran je 2015. godine kako bi se procesuirali slučajevi protiv pripadnika OVK za zločine počinjene tokom i posle rata na Kosovu. Istraga o ovim zločinima počela je posle izveštaja specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija.Ostale vesti

Spomen ploča koja deli žrtve na Kosovu: Tri tačke za ’ostale’
Dragiša i Zorica Petrović iz Gračanice kod Prištine su 1. maja 1999. godine zauvek izgubili sina Nikolu (17) i ćerku Mariju (15), kada je NATO tokom bombardovanja tadašnje Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) pogodio autobus Niš Ekspresa koji je prelazio preko mosta u mestu Lužane kod Podujeva. Podujevo se nalazi na oko 40 kilometara od Prištine.
  • 08.05.2021
„Čestitka” Aljbina Кurtija
Šta je u podeljenim i odvojenim nacionalnim, verskim i ideološkim svetovima svih ovih decenija na Кosovu i Metohiji imalo trunku iskrenosti? Gde se mogla čuti jednostavna ljudska prirodna i preko potrebna poruka da se obratiš drugima? Кako se, makar, jednog jedinog dana mogla osetiti želja da je neko nekome poželeo: sreću, mir, blagostanje – pa čak i ljubav?
  • 04.05.2021
Svetlost, strah i poricanje
Na odeždama svetitelja sada piše OVК (Oslobodilačka vojska Кosova), a na vrhu stene, nekoliko metara iznad isposnice, postavljena je nova zastava Republike Albanije
  • 03.05.2021
EU: Non pejper ne odražava stavove EU i nije dostavljen Lajčaku ili Borelju
Nakon što su Nemačka i Francuska demantovale da stoje iza non-pejpera o rešavanju kosovskog pitanja koji je u ponedeljak uveče objavila Koha, od istog se distancirala i Evropska unija.
  • 28.04.2021
Preminuo Milija Popović
U beogradskoj bolnici „Dr Dragiša Mišović“, od posledica virusa kovid-19 preminuo je Milija Popović, ugledni građanin Gračanice, napisao je novinar i publicista Đorđe Jevtić.  
  • 21.03.2021
„Pandemija negativno uticala na položaj žena“
Predsednica Udruženja žena „Ruka ruci“ Nevenka Rikalo je pozivajući se na policijske i izvore organizacija koje se bave pravima žena, rekla  da je tokom pandemije koronavirusa na Kosovu povećan broj nasilja u porodici u odnosu na period pre koronavirusa.
  • 15.02.2021