Vesti
Drugi pišu

Rama: "Albanija i Kosovo, jedna zemlja, jedan narod, jedan zajednički san"

U Prištini se danas održava treća zajednica sednica Vlade Albanije i Kosova, a premijer Albanije Edi Rama je izjavio da treba udariti sve albanske nacionalne temelje u regionu.

Rama:
Edi Rama (Foto Klan Kosova)

"Jedna zemlja, jedan narod, jedan zajednički san, zajedno smo transformirsali granice od jendeka u most saradnje koja je jača iz dana u dan", rekao je Rama na trećoj zajedničkoj sednici kosovske i Vlade Albanije.

Govoreći o pravima Albanaca u opštinama na jugu centralne Srbije, Preševo, Bujanovac i Medveđa, Rama je rekao da ta prava moraju da se poštuju "koliko i prava manjina na Kosovu i Albaniji".

Prema njegovim rečima, ujedinjenje "Kosova i Albanije biće realizovano pod evropskom zastavom".Ocenio je i da treba institucionalizovati odnose Prištine sa NATO-om, što je, kako je rekao, istakao i na nedavnom skupu Severnoatlantske alijanse u Tirani.

Premijer Albanije je dodao da podržava dijalog Beograda i Prištine, i produbljivanje saradnje svih u regionu.
Poruku o "jednom narodu i jednom snu", Rama je objavio uoči današnje sednice u Prištini na svom Fejsbuk profilu.

Na toj društvenoj mreži se uoči skupa oglasio i kosovski premijer Isa Mustafa koji je naveo da se na sastanku predviđa potpisivanje više sporazuma.

"Na ovom sastanku, pored ostalih stvari, predviđeno je da se potpiše i serija sporazuma iz oblasti javne administracije, ekonomije, energetike i prekogranične saradnje", naveo je Mustafa.

Prištinska RTK prenosi da će "biti potpisano sedam sporazuma iz raznih oblasti", a da se "popodne očekuje zajednička pres konferencija kosovskog premijera Ise Mustafe i albanskog premijera Edija Rame".

Albanska agencija ATA navodi da je "prvi istorijski sastanak" ovog tipa održan u Prizrenu 11. januara 2014, dok je drugi bio u Tirani 23. marta prošle godine pod motom - "Jedna zemlja, jedan narod, jedan san".

Mediji u Tirani su preneli da je Rama u svom govoru u Prištini rekao da su Albanija i Kosovo uvek bili zajedno - u dobru i u zlu.

Kosovski premijer Isa Mustafa je pozdravio albansku delegacije ocenivši da "približavanje i saradnja" nije bila nikad bolja nego sada, te da su politički ciljevi Prištine i Tirane isti.

Inače, sastanak vlade u Prištini i Vlade Albanije se održava u Narodnoj biblioteci, uz povećani stepen bezbedosti, a građanima je zabranjen ulazak i kretanje po tom zdanju.Ostale vesti

Agencija pokreće postupak protiv šest funkcionera zaposlenih na Kosovu
Osim što je gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić ima još dve funkcije u srpskim institucijama na Kosovu, kao i imovinu i prihode koje nije prijavio beogradskoj Agenciji za borbu protiv korupcije. U Agenciji proveravaju da li su Rakić i još pet funkcionera na Kosovu prekršili zakon nakon čega bi mogli da budu sankcionisani, saznaje CINS.
  • 30.05.2020
Neprovereni navodi o smrti Srbina sa Kosova u Libiji
Telo plaćenika pronađeno je južno od Tripolija, prenela je Anadolija pozivajući se na zvanične izvore u Libiji. Neki od vodećih kosovskih medija, između ostalih i javni servis, su s druge strane vođeni neproverenim informacijama sa Tvitera preneli i to da je reč o Srbinu sa Kosova, koji je učestvovao i u sukobima 1999. godine, objavljujući između ostalog fotografiju Tibora Cerne, pripadnika Vojske Jugoslavije koji je nastradao tokom bitke na Košarama
  • 27.05.2020
Kud se dede Metohija?
Kako piše Petrit Imami u knjizi „Srbi i Albanci kroz vekove“, tokom Drugog svetskog rata, postojao je sukob između Albanaca kvislinga-nacionalista i antifašista. Fadilj Hodža kao odgovor na zloupotrebu Prizrenske lige iz 1878, u listu KPJ Sloboda (1943) najavljuje: „Narodi Kosova i Metohije, organizovaće konferenciju, možda ne u Prizrenu, koja će imati veću važnost nego ona 1878. g. (Imami, 2016: 469)“. 
  • 19.05.2020
Izjava Škeljzena Gašija iz Samoopredeljenja o ubistvu oko hiljadu nedužnih Srba ima težinu jer je to prvi put da dolazi iz neke od jačih albanskih partija, piše beogradska Politika.
  • 02.05.2020
Dvostruki policijski čas kao dobar naslov u teatru apsurda
Narodno pozorište u Prištini sa sedištem u Gračanici je institucija Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije i u svom radu se u potpunosti i isključivo rukovodi regulativama i instrukcijama vlade u Beogradu i svog resornog ministarstva, što važi i za slučaj pandemije virusa korona.
  • 23.04.2020
Vaskrs utrnulog sveta
Etnička izolovanost, strah od drugoga i formiranje geta već 20 godina su način života i model opstanka za Srbe na Кosmetu.
  • 20.04.2020