Vesti
Drugi pišu

Rakočević: Od slobodne Crne Gore zavisi sloboda Kosova

Od slobodne Crne Gore zavisi sloboda Kosova, poručio je književnik i novinar iz Gračanice Živojin Rakočević, kojem je u sklopu ovogodišnje manifestacije „Trg od ćirilice“ uručena nagrada „Pečat hercega Šćepana“.
Rakočević: Od slobodne Crne Gore zavisi sloboda Kosova
Uručenje nagrade Živojin Rakočeviću (Foto printskrin JuTjub)

„Ne može biti slobodno Kosovo i neće biti slobode na Kosovu, ako nije slobodna Crna Gora, jer je, kako reče Andrić za Gorski vijenac, ‘ova drama počela na Kosovu’“, rekao je Rakočević, nakon što mu je u porti manastira Morača nagradu uručio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Rakočević je istakao da Crna Gora danas prelazi put kakav nikada u svojoj istoriji nije prelazila.

„Stotine hiljada njenih stanovnika prelazi put od straha do slobode. Svi koji su prešli Albaniju dobili su Albansku spomenicu, svi koji su prešli put straha u Crnoj Gori dobiće spomenicu slobode. Na toj spomenici slobode je ispisan novi model za novo vreme sadržan u četiri reči: vera, nacija, sloboda, demokratija. To je dar i pečat nove Crne Gore, za sve, i za sve nas koji živimo u različitim oblicima neslobode“, kazao je Rakočević.

Rakočević je podsetio i na 2006. godinu kada su objavljeni rezultati referenduma u Crnoj Gore, navodeći da je tada „odjeknuo najveći albanski plotun u istoriji Kosova“.

„Još u ušima čujem njegov huk i pamtim kako se širi iz Prištine i putuje prema Gračanici. Kad je, dve godine kasnije, Kosovo samoproglasilo nezavisnost nije bilo tolikog plotuna, verovatno i zbog mnogo stranaca koji su došli da nadziru taj protivpravni čin“, kazao je, između ostalog, Rakočević.

On je naveo i da je sve što u njemu diše, od duše i duha, preispitala i pretresla ova nagrada.

„Ranije sam se branio svetootačkom rečenicom: Ne možeš bez štete čuti pohvalu o sebi. Tu gde sam pečate dara i duha primio teško se branim od Hercegova pečata kog sam, takođe, nezasluženo dobio. Pre je ovu čast zaslužio starac Vido Jokić iz Peći što je ispod svoga doma sagradio zemunicu u koju je upadao kad bi ga napadali. On je u dubini svoje zemlje, pod svećom, pisao gorke reči svoga udesa i vere da se Kosovo i zavetna misao ne ostavljaju“, rekao je Rakočević.

Rakočević je ukazao i da su uloga kulture i duhovnosti, njeni rezultati i uticaj u istoriji, dominantno određivali mesto jednoga naroda, kao i ličnost nadahnutog pojedinaca na raskršćima civilizacije.

Kako je konstatovao, savremeni svet je gotovo savršeno informatički pismen i povezan, ali istovremeno i metafizički nepismen, defragmentisan i rasut.

„Kreiraju se kopije otrgnute od originala, proizvodi se stvarnost koja može biti realnija od stvarne realnosti. Jesmo li mi na mestu originala, da li ga razumemo, a možda najvažnije pitanje jeste, da li smo sposobni i da li nam se dopušta da učestvujemo u njegovim vrednostima?“, upitao je Rakočević.

Podsetimo, odlukom Upravnog odbora kulturne manifestacije „Trg od ćirilice“ ovogodišnji „Pečat hercega Šćepana“ dodeljen je Živojinu Rakočeviću, dok je nagrada „Ćiriličnik“, koja se dodeljuje najistaknutijim kulturnim institucijama, pripala Udruženju književnika Crne Gore.Ostale vesti

Zajednica srpskih opština je na Кosovu zabranjen termin

„Ti si baksuz, ovo ič ne mrda”, kaže svom poznaniku Albancu Srbin u ogromnoj koloni automobila na prelazu Кončulj kod Bujanovca. Izgleda kao da, ni s jedne ni s druge strane, u kanjonu Binačke Morave niko ne prolazi. Helikopter Кfora leti između brda i svi gledaju u njega, u nebo.

  • 26.09.2021
Kosovo press: Kriminalne grupe Radoičića i Veselinovića organizuju blokade na severu
"Uvođenje mera reciprociteta sa Srbijom na registarske tablice nije bilo dobrodošlo za dvojicu srpskih kriminalaca sa severa, Zvonka Veselinovića i Milana Radojčića, koji koriste ovaj deo Kosova za obavljanje svojih kriminalnih aktivnosti", piše Kosovo pres.
  • 21.09.2021
Na Kosovu nema albanske štampe od marta prošle godine
Dok u južnom delu Kosovske Mitrovice nema ni jednog jedinog primerka novina, u severnom delu grada već od šest sati na nekoliko kioska naslagani su svi beogradski dnevnici, nedeljnici, časopisi.
  • 19.09.2021
Ubijam čoveka u sebi
Nikad ga nisam upoznao, a čini mi se da ga tako dobro znam. Nisam rođen u Beogradu. Živeo sam u ulici koja je bila prepuna Prelevića. Gradskih šmekera koji su imali fazone, voleli da popiju, pa i da se potuku. Nama, u Dragiše Mišovića ulici, rano je usađivan taj kodeks ulice. Većina nas je ostala na svetloj strani sile, ali neke je progutao mrak. Nismo sudili, niti osuđivali. Ova stvar je s albuma "Ja, Prele" iz 1996. Fantastičnu gitaru svira, a ko drugi nego Radomir Mihajlović - Točak. Još jedan junak mog detinjstva.
  • 17.09.2021

Potpisivanje Briselskog sporazuma 2013. godine ulilo je nadu ne samo u smislu rešavanja spora između Kosova i Srbije, već i omogućilo manevarski prostor za unapređenje međusobnih odnosa u izazovnom političkom okruženju kakav je zapadni Balkan. Iako su pojedine klauzule uspešno primenjene, šest od petnaest tačaka Sporazuma koje se tiču Zajednice srpskih opština (ZSO) nisu implementirane u praksi. 

  • 11.09.2021
Pandemija podelila Evropu
Radikalno različito doživljavanje pandemije kovida 19 stvorilo je velike geografske, generacijske i društvene podele širom Evrope.
  • 02.09.2021