Vesti
Drugi pišu

Rakočević: Od slobodne Crne Gore zavisi sloboda Kosova

Od slobodne Crne Gore zavisi sloboda Kosova, poručio je književnik i novinar iz Gračanice Živojin Rakočević, kojem je u sklopu ovogodišnje manifestacije „Trg od ćirilice“ uručena nagrada „Pečat hercega Šćepana“.
Rakočević: Od slobodne Crne Gore zavisi sloboda Kosova
Uručenje nagrade Živojin Rakočeviću (Foto printskrin JuTjub)

„Ne može biti slobodno Kosovo i neće biti slobode na Kosovu, ako nije slobodna Crna Gora, jer je, kako reče Andrić za Gorski vijenac, ‘ova drama počela na Kosovu’“, rekao je Rakočević, nakon što mu je u porti manastira Morača nagradu uručio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Rakočević je istakao da Crna Gora danas prelazi put kakav nikada u svojoj istoriji nije prelazila.

„Stotine hiljada njenih stanovnika prelazi put od straha do slobode. Svi koji su prešli Albaniju dobili su Albansku spomenicu, svi koji su prešli put straha u Crnoj Gori dobiće spomenicu slobode. Na toj spomenici slobode je ispisan novi model za novo vreme sadržan u četiri reči: vera, nacija, sloboda, demokratija. To je dar i pečat nove Crne Gore, za sve, i za sve nas koji živimo u različitim oblicima neslobode“, kazao je Rakočević.

Rakočević je podsetio i na 2006. godinu kada su objavljeni rezultati referenduma u Crnoj Gore, navodeći da je tada „odjeknuo najveći albanski plotun u istoriji Kosova“.

„Još u ušima čujem njegov huk i pamtim kako se širi iz Prištine i putuje prema Gračanici. Kad je, dve godine kasnije, Kosovo samoproglasilo nezavisnost nije bilo tolikog plotuna, verovatno i zbog mnogo stranaca koji su došli da nadziru taj protivpravni čin“, kazao je, između ostalog, Rakočević.

On je naveo i da je sve što u njemu diše, od duše i duha, preispitala i pretresla ova nagrada.

„Ranije sam se branio svetootačkom rečenicom: Ne možeš bez štete čuti pohvalu o sebi. Tu gde sam pečate dara i duha primio teško se branim od Hercegova pečata kog sam, takođe, nezasluženo dobio. Pre je ovu čast zaslužio starac Vido Jokić iz Peći što je ispod svoga doma sagradio zemunicu u koju je upadao kad bi ga napadali. On je u dubini svoje zemlje, pod svećom, pisao gorke reči svoga udesa i vere da se Kosovo i zavetna misao ne ostavljaju“, rekao je Rakočević.

Rakočević je ukazao i da su uloga kulture i duhovnosti, njeni rezultati i uticaj u istoriji, dominantno određivali mesto jednoga naroda, kao i ličnost nadahnutog pojedinaca na raskršćima civilizacije.

Kako je konstatovao, savremeni svet je gotovo savršeno informatički pismen i povezan, ali istovremeno i metafizički nepismen, defragmentisan i rasut.

„Kreiraju se kopije otrgnute od originala, proizvodi se stvarnost koja može biti realnija od stvarne realnosti. Jesmo li mi na mestu originala, da li ga razumemo, a možda najvažnije pitanje jeste, da li smo sposobni i da li nam se dopušta da učestvujemo u njegovim vrednostima?“, upitao je Rakočević.

Podsetimo, odlukom Upravnog odbora kulturne manifestacije „Trg od ćirilice“ ovogodišnji „Pečat hercega Šćepana“ dodeljen je Živojinu Rakočeviću, dok je nagrada „Ćiriličnik“, koja se dodeljuje najistaknutijim kulturnim institucijama, pripala Udruženju književnika Crne Gore.Ostale vesti

Lipljan: Sumnje na zloupotrebe vršiteljke dužnosti direktorke škole
Deo rukovodstva Osnovne škole “Braća Aksić” u Lipljanu, više puta je u proteklih godinu dana nadležnim prosvetnim organima Republike Srbije, upućivao dopise kojima su ukazivali na sumnje da vršilac dužnosti direktorka te škole Bogdanka Mirić, kako tvrde, krši brojne zakone. Deo zaposlenih se tim povodom obratio i Agenciji za borbu protiv korupcije u Beogradu, navodeći u dopisu više od dvadeset tačaka, za koje tvrde da predstavljaju primere kršenja zakona u toj školi.
  • 24.09.2020
Koha: „Prisvajanje srednjovekovnih arberijskih spomenika na Kosovu od strane Srba“
Srpska država, u međunarodnoj zajednici, kada govori o pravima nad Kosovom, pokreće pitanje crkava i manastira na Kosovu. Ovaj nepravedni istorijski pokušaj bio je toliko uspešan da je srpska propaganda uticala na postizanje međunarodnog sporazuma „Sveobuhvatni predlog za rešavanje statusa Kosova“, koji je izradio predsednik Finske (marta 2007.) – gde su pravoslavni manastiri izgrađeni u srednjem veku prepoznati kao zaostavština Srpske pravoslavne crkve.
  • 12.09.2020
Pozitivni signali sa sastanka u Briselu
Srbija i Kosovo su u Briselu, vrativši dijalog "kući" sa "izleta" u Vašington, potvrdili svoju posvećenost evrointegracijama i dijalogu pod okriljem Evropske unije (EU), piše Dojče vele (DW).
  • 08.09.2020
Zvezda u Tirani – ni mediji ne uspevaju da podgreju tenzije
Očekivalo bi se da pršti od varnica i političkih izjava i zaveta. Ali, pred duel srpskog i albanskog šampiona od toga gotovo da nema ni traga. Smirivanju strasti doprinosi i to što se igra bez publike, piše Dojče Vele.
  • 24.08.2020
Firma Zvonka Veselinovića i Milana Radoičića učestvuje u popločavanju Beograda
Građevinski materijal za popločavanje nekoliko ulica u centru Beograda nabavljen je od firme "Granit-peščar" u kojoj četvrtinu vlasništva imaju biznismeni Zvonko Veselinović i Milan Radoičić, objavio je Krik. Ova firma jedan je od najvećih poreskih dužnika u zemlji.
  • 20.08.2020
“Ne krivite građane Balkana za poslednji talas kovida”
Čelnici Zapadnog Balkana žele da okrive neodgovorne građane za nedavni porast slučajeva koronavirusa, ali stvarni problem u regionu je temeljni nedostatak poverenja između građana i države, piše Florijan Biber za Balkan Insajt.
  • 13.08.2020