Vesti
Drugi pišu

Rakić: “Tahiri nema ovlašćenja za urabnizam na severu“

Gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić izjavio je danas da ministarka za dijalog sa Beogradom Edita Tahiri nije ovlašćena da odlučuje o urbanističkim rešenjima na severu Kosova i Metohije, kao i da se svakako neće pitati da li će i gde biti građena džamija severno od Ibra.
Rakić: “Tahiri nema ovlašćenja za urabnizam na severu“
Goran Rakić (Foto novosti.rs)

"O urbanističkim rešenjima na severu KiM moći ce da odlučuje samo Zajednica srpskih opština, jednom kad Priština odluči da se iskreno posveti implementaciji obaveza koje je preuzela Briselskim sporazumom. Edita Tahiri sasvim sigurno neće biti konsultovana, ni sada niti u budućnosti, o tome šta će se i gde graditi na severu KiM", poručio je Rakić.

Prema njegovim rečima, Edita Tahiri bi trebalo da svoju energiju usmeri na ispunjavanje pruzetih obaveza po pitanju uspostavljanja ZSO.

"Kao gradonačelnik zalažem se za slobodu veroispovesti i poštujem komšije muslimane, ali dužan sam da reagujem na neodgovorne izjave koje predstavljaju provokaciju i samim tim dodatno ugrožavaju krhko stanje bezbednosti u Kosovskoj Mitrovici", naveo je Rakić u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

Tahiri se, kako je objavljeno na sajtu Vlade Kosova, tokom poslednjeg sastanka sa gradonačelnikom južnog dela Kosovske Mitrovice Agimom Bahtirijem založila za gradnju džamije severno od Ibra, nakon što most na kojem se trenutno nalazi Park mira bude otvoren za saobraćaj.Ostale vesti

Nova Balkanska ruta – preko Jarinja
Balkanska ruta je ove godine nešto drugačija nego prethodnih, ali Srbija se i dalje nalazi na njoj. Reporterka Dojče velea pronašla je migrante iz Avganistana i Sirije na pruzi Mitrovica - Raška.
  • 10.11.2021
Prištinski sud osudio Zlatana Krstića, porodica tvrdi da u vreme zločina nije ni bio na Kosovu
Zlatan Krstić, uhapšen je 2019. godine u Uroševcu. Kosovski sud osudio ga je prvostepeno na 14 i po godina zatvora za ubistvo četvoro Albanaca, iako je u vreme kada je zločin počinjen živeo u Kragujevcu. Porodica Krstić pokušava da se izbori za pravdu i istinu, ali sud njihove dokaze ne uzima u obzir.
  • 07.11.2021
Ministarski autogol
Ako već nije izazvao zadovoljstvo („e nek’ si im reko!“) raznih usijanih glava zbog bujice pakosnih provokacija, onda u našoj javnosti svakako nije ni naročito komentarisan nastup ministra spoljnih poslova Srbije na sednici SB, piše Srđan Milošević za Peščanik.net.
  • 03.11.2021
RSE: Vlada Kosova protiv Unmika
"Unmik je ovde jer Ujedinjene nacije odbijaju da suspenduju njegov mandat, iako je Unmik od proglašenja nezavisnosti Kosova nepotreban i nema izvršna ovlašćenja", saopšteno je iz Vlade Kosova za Radio Slobodna Evropa.
  • 22.10.2021
’’Možemo očekivati još napetih situacija’’
Možemo očekivati još napetih situacija, rekao je stručnjak za međunarodne odnose i rektor Univerziteta Vern u Zagrebu Vlatko Cvrtila u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" govoreći o stanju na Kosovu nakon nedavnih sukoba i nemira.
  • 15.10.2021
Lokalni izbori na Kosovu: Bitka za Prištinu i ostale političke utakmice
Izbori za lokalne organe vlasti prvi su veliki izborni test za ubedljivog pobednika prethodnih parlamentarnih izbora, stranku Samoopredeljenje Aljbina Kurtija.
  • 15.10.2021