Vesti
Drugi pišu

Pritisak na pet članica EU da priznaju Kosovo

Pet članica EU koje do sada nisu priznale nezavisnost Kosova uskoro mogu da očekuju nove pritiske Brisela da promene stav, pišu Novosti.
Pritisak na pet članica EU da priznaju Kosovo
Jahanes Han (Foto Beta)

To bar, pišu Novosti, može da se prosudi iz prvih izjava budućeg komesara za evropsku politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanesa Hana, koji je poručio da očekuje nove pomake u stavu ovih zemalja i najavio da će to lično nadgledati s novom šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini.

"Pripremajući se za ovu funkciju, razumeo sam da je možda moguće da u razgovorima s tih pet vlada identifikujemo gde se trenutno nalazimo, kolika je njihova fleksibilnost i šta su mogući koraci, s ciljem da se situacija poboljša, da nemamo previše teške prepreke za dalje razgovore i rad s Kosovom. To će biti deo mojih aktivnosti u prvih nekoliko meseci", otkrio je Han svoje namere, za Novosti.

U kosovskom pitanju ogleda se najozbiljnije razmimoilaženje članica EU na osnovu krajnje oprečnih stavova, što im ozbiljno podriva jedinstvo, pa će Brisel u predstojećem periodu pokušati nešto da uradi u tom pravcu. Teško je, međutim, pomisliti da bi bilo šta ozbiljnije moglo da se promeni, imajući u vidu čvrste pozicije Kipra, Slovačke, Španije, Grčke i Rumunije, i stanje na terenu, u trenutku kada rastu regionalni apetiti kao, na primer, ovih dana u Kataloniji.

Unija u svoje okrilje ne prima regione, već države, pa bi stavovi pomenutih prestonica, u jednom trenutku, mogli da ukoče dalji hod Prištine ka Briselu.

Han je pohvalio rad svog prethodnika Štefana Filea, ali nije išao dalje od toga, kada je reč o Srbiji. Iako, prema saznanjima Novosti, File u svom predstojećem godišnjem izveštaju, koji će biti predstavljen sledeće nedelje, predlaže da se u pregovorima s našom zemljom konačno otvori prvo poglavlje, Han nije bio tako eksplicitan.

"Trenutno se nalazimo u procesu skrininga. Videćemo."Ostale vesti

Sudar katunskih pesnica
Dva veka posle borbe Petrovića i Radonjića, ponovo dvojica Katunjana, Đukanović i Krivokapić, odlučuju kojim putem ide Crna Gora, piše za "Politiku" Živojin Rakočević.
  • 18.10.2020
Kossev: Nije bilo skandiranja
"Niko nije uzvikivao ni tu ni bilo koju drugu političku parolu, u pitanju je lažno prijavljivanje i policija je sa tim upoznata", za KoSSev svedoče u crkvenoj opštini Prizren.
  • 04.10.2020
Specijalni sud u Hagu – da li se Priština suprotstavlja ili izruguje
Pre skoro četiri godine (decembar 2016) je u Hagu je osnovan Specijalni sud za procesuiranje zločina počinjenih nad civilnim stanovništvom od strane paravojnih jedinica OVK na Kosovu. Tek prošlog septembra je ta institucija počela sa poslom i promptno se našla u slučaju nepoštovanja suda. Događaj je medijski efektan, ali političkoj javnosti u nemačkom govorom području mahom neinteresantan. Kad je tema tugaljiva, ćutanje je zlato.
  • 04.10.2020
Lipljan: Sumnje na zloupotrebe vršiteljke dužnosti direktorke škole
Deo rukovodstva Osnovne škole “Braća Aksić” u Lipljanu, više puta je u proteklih godinu dana nadležnim prosvetnim organima Republike Srbije, upućivao dopise kojima su ukazivali na sumnje da vršilac dužnosti direktorka te škole Bogdanka Mirić, kako tvrde, krši brojne zakone. Deo zaposlenih se tim povodom obratio i Agenciji za borbu protiv korupcije u Beogradu, navodeći u dopisu više od dvadeset tačaka, za koje tvrde da predstavljaju primere kršenja zakona u toj školi.
  • 24.09.2020
Koha: „Prisvajanje srednjovekovnih arberijskih spomenika na Kosovu od strane Srba“
Srpska država, u međunarodnoj zajednici, kada govori o pravima nad Kosovom, pokreće pitanje crkava i manastira na Kosovu. Ovaj nepravedni istorijski pokušaj bio je toliko uspešan da je srpska propaganda uticala na postizanje međunarodnog sporazuma „Sveobuhvatni predlog za rešavanje statusa Kosova“, koji je izradio predsednik Finske (marta 2007.) – gde su pravoslavni manastiri izgrađeni u srednjem veku prepoznati kao zaostavština Srpske pravoslavne crkve.
  • 12.09.2020
Pozitivni signali sa sastanka u Briselu
Srbija i Kosovo su u Briselu, vrativši dijalog "kući" sa "izleta" u Vašington, potvrdili svoju posvećenost evrointegracijama i dijalogu pod okriljem Evropske unije (EU), piše Dojče vele (DW).
  • 08.09.2020