Vesti
Drugi pišu

Pritisak na pet članica EU da priznaju Kosovo

Pet članica EU koje do sada nisu priznale nezavisnost Kosova uskoro mogu da očekuju nove pritiske Brisela da promene stav, pišu Novosti.
Pritisak na pet članica EU da priznaju Kosovo
Jahanes Han (Foto Beta)

To bar, pišu Novosti, može da se prosudi iz prvih izjava budućeg komesara za evropsku politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanesa Hana, koji je poručio da očekuje nove pomake u stavu ovih zemalja i najavio da će to lično nadgledati s novom šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini.

"Pripremajući se za ovu funkciju, razumeo sam da je možda moguće da u razgovorima s tih pet vlada identifikujemo gde se trenutno nalazimo, kolika je njihova fleksibilnost i šta su mogući koraci, s ciljem da se situacija poboljša, da nemamo previše teške prepreke za dalje razgovore i rad s Kosovom. To će biti deo mojih aktivnosti u prvih nekoliko meseci", otkrio je Han svoje namere, za Novosti.

U kosovskom pitanju ogleda se najozbiljnije razmimoilaženje članica EU na osnovu krajnje oprečnih stavova, što im ozbiljno podriva jedinstvo, pa će Brisel u predstojećem periodu pokušati nešto da uradi u tom pravcu. Teško je, međutim, pomisliti da bi bilo šta ozbiljnije moglo da se promeni, imajući u vidu čvrste pozicije Kipra, Slovačke, Španije, Grčke i Rumunije, i stanje na terenu, u trenutku kada rastu regionalni apetiti kao, na primer, ovih dana u Kataloniji.

Unija u svoje okrilje ne prima regione, već države, pa bi stavovi pomenutih prestonica, u jednom trenutku, mogli da ukoče dalji hod Prištine ka Briselu.

Han je pohvalio rad svog prethodnika Štefana Filea, ali nije išao dalje od toga, kada je reč o Srbiji. Iako, prema saznanjima Novosti, File u svom predstojećem godišnjem izveštaju, koji će biti predstavljen sledeće nedelje, predlaže da se u pregovorima s našom zemljom konačno otvori prvo poglavlje, Han nije bio tako eksplicitan.

"Trenutno se nalazimo u procesu skrininga. Videćemo."Ostale vesti

Agencija pokreće postupak protiv šest funkcionera zaposlenih na Kosovu
Osim što je gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić ima još dve funkcije u srpskim institucijama na Kosovu, kao i imovinu i prihode koje nije prijavio beogradskoj Agenciji za borbu protiv korupcije. U Agenciji proveravaju da li su Rakić i još pet funkcionera na Kosovu prekršili zakon nakon čega bi mogli da budu sankcionisani, saznaje CINS.
  • 30.05.2020
Neprovereni navodi o smrti Srbina sa Kosova u Libiji
Telo plaćenika pronađeno je južno od Tripolija, prenela je Anadolija pozivajući se na zvanične izvore u Libiji. Neki od vodećih kosovskih medija, između ostalih i javni servis, su s druge strane vođeni neproverenim informacijama sa Tvitera preneli i to da je reč o Srbinu sa Kosova, koji je učestvovao i u sukobima 1999. godine, objavljujući između ostalog fotografiju Tibora Cerne, pripadnika Vojske Jugoslavije koji je nastradao tokom bitke na Košarama
  • 27.05.2020
Kud se dede Metohija?
Kako piše Petrit Imami u knjizi „Srbi i Albanci kroz vekove“, tokom Drugog svetskog rata, postojao je sukob između Albanaca kvislinga-nacionalista i antifašista. Fadilj Hodža kao odgovor na zloupotrebu Prizrenske lige iz 1878, u listu KPJ Sloboda (1943) najavljuje: „Narodi Kosova i Metohije, organizovaće konferenciju, možda ne u Prizrenu, koja će imati veću važnost nego ona 1878. g. (Imami, 2016: 469)“. 
  • 19.05.2020
Izjava Škeljzena Gašija iz Samoopredeljenja o ubistvu oko hiljadu nedužnih Srba ima težinu jer je to prvi put da dolazi iz neke od jačih albanskih partija, piše beogradska Politika.
  • 02.05.2020
Dvostruki policijski čas kao dobar naslov u teatru apsurda
Narodno pozorište u Prištini sa sedištem u Gračanici je institucija Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije i u svom radu se u potpunosti i isključivo rukovodi regulativama i instrukcijama vlade u Beogradu i svog resornog ministarstva, što važi i za slučaj pandemije virusa korona.
  • 23.04.2020
Vaskrs utrnulog sveta
Etnička izolovanost, strah od drugoga i formiranje geta već 20 godina su način života i model opstanka za Srbe na Кosmetu.
  • 20.04.2020