Vesti
Drugi pišu

Prištinski mediji: Funkcija KSB-a i ustavni mandat ostaju nepromenjeni

Usvajanje tri nacrta zakona u načelu u kosovskoj skupštini ne definišu Kosovske snage bezbednosti (KSB) kao vojnu silu, prenosi prištinska štampa na albanskom jeziku, navodeći da funkcija i ustavni mandat KSB-a ostaju nepromenjeni.
Prištinski mediji: Funkcija KSB-a i ustavni mandat ostaju nepromenjeni
Bezdbednosne snage Kosova (Foto arhiva Kim)

Sudeći po onome što je rečeno u paketu nacrta tri zakona, koji regulišu položaj i ulogu KSB-a u kosovskom društvu, bivši predsedavajući Ustavnog suda Enver Hasani je naveo nekoliko karakteristika KSB-a, kao ustavne institucije.

Prema njegovim rečima, pravna infrastruktura za postepenu transformaciju KSB-a u vojsku u celini, liči na japanski slučaj, kako po obliku tako i sadržaju.

Ustav Japana, prenose međunarodni mediji, zabranjuje formiranje vojske, iako imaju odbrambene snage, koje izgledaju kao standardna vojska.

Japanski premijer Šinzo Abe predložio je 2013 godine promenu imena, čime bi, u suštini, postojeće snage bile priznate kao vojska. Razlog za inicijativu o promeni imena Japanci su naveli, "agresivne korake" Kine u vezi sa spornim ostrvima u Istočnom kineskom moru.

U centralnim institucijama u Prištini, kao razlog za transformaciju KSB-a u vojsku, navode zaokruživanje državnosti i integriteta na celoj teritoriji Kosova.

Ustav Japana ograničava odbrambene snage te zemlje da dovoljno brzo reaguju ili prve napadnu u slučaju pretnji. U Drugom svetskom ratu, japanska vojska počinila je brojna zverstva, kao što je masakr stotina hiljada ljudi u gradu Nankingu.

Kosovske bezbednosne snage nastale su transformacijom iz Kosovskog zaštitinog korpusa (KZK) 2009. godine, a ta formacija zvaničnom demilitarizacijom Oslobodilačke vojske Kosova 1999.

Pripadnici OVK postali su članovi KZK-a. Kosovskim ustavom KSB su zadužene za intervenciju prilikom prirodnih nepogoda.

Početak transformacije KSB-a u vojsku pokrenut u vladi i nastavljen u skupštini, zaobilazi kosovski ustav, po kojem je za promenu manadata postojeće formacije potrebna saglasnost i srpskih predstavnika u kosovskom parlamentu.

Kancelarije EU u Prištini pozvala je na odgovorajući proces usvajanja zakonodavstva o transformaciji KSB-a, u skladu s ustavom Kosova i uzimajući u obzir interese i brige svih zajednica na Kosovu, kao i sve relevantne zainteresovane strane.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj rekao je da će izgradnja punog kapaciteta kosovskih oružanih snaga trajati oko deset godina i da će biti podeljena u tri faze.

Haradinaj tvrdi da će institucije u Prištini u potpunosti poštovati mandat misije Kfora, dok će KSB ostati partner međunarodnim vojnim snagama.

Na Kosovu, dodaje Haradinaj, neće biti bezbednosnog vakuuma, a transformacija Kosovskih snaga bezbednosti stvoriće 2.500 novih radnih mesta.

Uz protivljenje srpskih poslanika, kosovska skupština prošle nedelje glasala je u načelu za tri nacrta zakona o transformaciji KSB-a, kojima se predviđa i osnivanje Ministarstva odbrane.Ostale vesti

Sakib Ademović dok spava u Prizrenu, sanja o Bosni
Sakib Ademović već 28 godina živi nedaleko od Prizrena na jugozapadu Kosova, a stalno sanja Gornje Vrsinje kod Vlasenice u Bosni i Hercegovini (BiH), odakle je rodom.
  • 11.05.2022
Kako razumeti globalni Indeks medijskih sloboda
Najnoviji indeks medijskih sloboda Reportera bez granica treba čitati na novi način i u kontekstu nove metodologije.
  • 07.05.2022
Nemačka gura pregovore Srbije i Kosova
Prvi veliki balkanski zadatak novog nemačkog kancelara je obavljen: u Berlin su došli i Vučić i Kurti, političari u čijim je rukama rešenje trenutno najvećeg političkog problema na Balkanu - odnosa Srbije i Kosova.
  • 05.05.2022
Novinari optužuju Vladu Kosova za ’’nedostatak saradnje’’
Protekla 2021. godina nije bila laka za novinarsku profesiju, ocenjuju iz Udruženja novinara Kosova, te dodaju da je sličan trend nastavljen i u prva četiri meseca 2022. godine.
  • 03.05.2022
’’Nemam para ni da se lečim’’: Sa nadničarima u Prizrenu za 1. maj
Sedat Damka iz Prizrena već osamnaest godina radi svakojake poslove na dnevnicu, kojom izdržava svoju petočlanu porodicu.
  • 01.05.2022
Srbija, Rusija i politika: Da li je Putin promenio stav o Kosovu
Paralela predsednika Rusije, u kome je separatističke regione u Ukrajini uporedio sa Kosovom, za neke je označila najavu razlaza sa Srbijom i put ka priznanju nezavisnosti.
  • 29.04.2022