Vesti
Drugi pišu

Prištinski mediji: Funkcija KSB-a i ustavni mandat ostaju nepromenjeni

Usvajanje tri nacrta zakona u načelu u kosovskoj skupštini ne definišu Kosovske snage bezbednosti (KSB) kao vojnu silu, prenosi prištinska štampa na albanskom jeziku, navodeći da funkcija i ustavni mandat KSB-a ostaju nepromenjeni.
Prištinski mediji: Funkcija KSB-a i ustavni mandat ostaju nepromenjeni
Bezdbednosne snage Kosova (Foto arhiva Kim)

Sudeći po onome što je rečeno u paketu nacrta tri zakona, koji regulišu položaj i ulogu KSB-a u kosovskom društvu, bivši predsedavajući Ustavnog suda Enver Hasani je naveo nekoliko karakteristika KSB-a, kao ustavne institucije.

Prema njegovim rečima, pravna infrastruktura za postepenu transformaciju KSB-a u vojsku u celini, liči na japanski slučaj, kako po obliku tako i sadržaju.

Ustav Japana, prenose međunarodni mediji, zabranjuje formiranje vojske, iako imaju odbrambene snage, koje izgledaju kao standardna vojska.

Japanski premijer Šinzo Abe predložio je 2013 godine promenu imena, čime bi, u suštini, postojeće snage bile priznate kao vojska. Razlog za inicijativu o promeni imena Japanci su naveli, "agresivne korake" Kine u vezi sa spornim ostrvima u Istočnom kineskom moru.

U centralnim institucijama u Prištini, kao razlog za transformaciju KSB-a u vojsku, navode zaokruživanje državnosti i integriteta na celoj teritoriji Kosova.

Ustav Japana ograničava odbrambene snage te zemlje da dovoljno brzo reaguju ili prve napadnu u slučaju pretnji. U Drugom svetskom ratu, japanska vojska počinila je brojna zverstva, kao što je masakr stotina hiljada ljudi u gradu Nankingu.

Kosovske bezbednosne snage nastale su transformacijom iz Kosovskog zaštitinog korpusa (KZK) 2009. godine, a ta formacija zvaničnom demilitarizacijom Oslobodilačke vojske Kosova 1999.

Pripadnici OVK postali su članovi KZK-a. Kosovskim ustavom KSB su zadužene za intervenciju prilikom prirodnih nepogoda.

Početak transformacije KSB-a u vojsku pokrenut u vladi i nastavljen u skupštini, zaobilazi kosovski ustav, po kojem je za promenu manadata postojeće formacije potrebna saglasnost i srpskih predstavnika u kosovskom parlamentu.

Kancelarije EU u Prištini pozvala je na odgovorajući proces usvajanja zakonodavstva o transformaciji KSB-a, u skladu s ustavom Kosova i uzimajući u obzir interese i brige svih zajednica na Kosovu, kao i sve relevantne zainteresovane strane.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj rekao je da će izgradnja punog kapaciteta kosovskih oružanih snaga trajati oko deset godina i da će biti podeljena u tri faze.

Haradinaj tvrdi da će institucije u Prištini u potpunosti poštovati mandat misije Kfora, dok će KSB ostati partner međunarodnim vojnim snagama.

Na Kosovu, dodaje Haradinaj, neće biti bezbednosnog vakuuma, a transformacija Kosovskih snaga bezbednosti stvoriće 2.500 novih radnih mesta.

Uz protivljenje srpskih poslanika, kosovska skupština prošle nedelje glasala je u načelu za tri nacrta zakona o transformaciji KSB-a, kojima se predviđa i osnivanje Ministarstva odbrane.Ostale vesti

Lipljan: Sumnje na zloupotrebe vršiteljke dužnosti direktorke škole
Deo rukovodstva Osnovne škole “Braća Aksić” u Lipljanu, više puta je u proteklih godinu dana nadležnim prosvetnim organima Republike Srbije, upućivao dopise kojima su ukazivali na sumnje da vršilac dužnosti direktorka te škole Bogdanka Mirić, kako tvrde, krši brojne zakone. Deo zaposlenih se tim povodom obratio i Agenciji za borbu protiv korupcije u Beogradu, navodeći u dopisu više od dvadeset tačaka, za koje tvrde da predstavljaju primere kršenja zakona u toj školi.
  • 24.09.2020
Koha: „Prisvajanje srednjovekovnih arberijskih spomenika na Kosovu od strane Srba“
Srpska država, u međunarodnoj zajednici, kada govori o pravima nad Kosovom, pokreće pitanje crkava i manastira na Kosovu. Ovaj nepravedni istorijski pokušaj bio je toliko uspešan da je srpska propaganda uticala na postizanje međunarodnog sporazuma „Sveobuhvatni predlog za rešavanje statusa Kosova“, koji je izradio predsednik Finske (marta 2007.) – gde su pravoslavni manastiri izgrađeni u srednjem veku prepoznati kao zaostavština Srpske pravoslavne crkve.
  • 12.09.2020
Pozitivni signali sa sastanka u Briselu
Srbija i Kosovo su u Briselu, vrativši dijalog "kući" sa "izleta" u Vašington, potvrdili svoju posvećenost evrointegracijama i dijalogu pod okriljem Evropske unije (EU), piše Dojče vele (DW).
  • 08.09.2020
Rakočević: Od slobodne Crne Gore zavisi sloboda Kosova
Od slobodne Crne Gore zavisi sloboda Kosova, poručio je književnik i novinar iz Gračanice Živojin Rakočević, kojem je u sklopu ovogodišnje manifestacije „Trg od ćirilice“ uručena nagrada „Pečat hercega Šćepana“.
  • 30.08.2020
Zvezda u Tirani – ni mediji ne uspevaju da podgreju tenzije
Očekivalo bi se da pršti od varnica i političkih izjava i zaveta. Ali, pred duel srpskog i albanskog šampiona od toga gotovo da nema ni traga. Smirivanju strasti doprinosi i to što se igra bez publike, piše Dojče Vele.
  • 24.08.2020
Firma Zvonka Veselinovića i Milana Radoičića učestvuje u popločavanju Beograda
Građevinski materijal za popločavanje nekoliko ulica u centru Beograda nabavljen je od firme "Granit-peščar" u kojoj četvrtinu vlasništva imaju biznismeni Zvonko Veselinović i Milan Radoičić, objavio je Krik. Ova firma jedan je od najvećih poreskih dužnika u zemlji.
  • 20.08.2020