Vesti
Drugi pišu

Priština traži ukidanje Unmika

Vlada Kosova zahteva od međunarodne zajednice da Unmmiku promeni mandat i dodeli političku misiju kako bi Kosovo započelo pregovore o učlanjenju u UN.

Priština traži ukidanje Unmika
(Foto B92)

Iz Unmika poručuju da nastavljaju svoj mandat, jer je posle jednostranog proglašenja nezavisnosti usledila rekonfiguracija misije.

Misija Unmika u sadašnjem formatu nije potrebna Kosovu, stav je zvaničnika u Prištini koji očekuju ukidanje misije kroz transformaciju u kancelariju za vezu sa Ujedinjenim nacijama koja bi pomogla Kosovu da postane član te organizacije.

"Unmik ima svoju ulogu po rezoluciji 1244 i odgovara direktno generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija. Unutar tog mandata i mi imamo obavezu da se bavimo pitanjima spoljnih poslova", naveo je Elmi Rečica iz Komisije Skupštine Kosova za inostrane poslove.

Priština zna da će biti veoma teško da se misija ukine jer iz Unmika poručuju da se njihov mandat nastavlja

"Rad i misija Unmika su po odluci Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i to je razlog zašto smo ovde. Mi smo na Kosovu da bi vam pomogli. Sve dok Savet bezbednosti tako nalaže, mi ćemo biti ovde", rekao je Zahir Tanin, šef Unmika na Kosovu.

Kosovski zvaničnici ocenjuju da rad Unmika nije produktivan i navode da su i pojedine članice Saveta bezbednosti za smanjenje budžeta i ukidanje misije.

"Želim da istaknem neproduktivnost ovakvih misija na Kosovu, koje su neefikasne i nepotrebne, a posebno nakon proglašenja nezavisnosti i konsolidovane institucije koje treba samostalno da rade svoj posao", rekla je Puhie Demaku iz Samoopredeljenja.

Nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova deo nadležnosti Unmika preuzeo je Euleks. Osoblje sa 15.000 je smanjeno na 350 radnika, kao i budžet, koji je manji za 10 miliona evra.Ostale vesti

Sudar katunskih pesnica
Dva veka posle borbe Petrovića i Radonjića, ponovo dvojica Katunjana, Đukanović i Krivokapić, odlučuju kojim putem ide Crna Gora, piše za "Politiku" Živojin Rakočević.
  • 18.10.2020
Kossev: Nije bilo skandiranja
"Niko nije uzvikivao ni tu ni bilo koju drugu političku parolu, u pitanju je lažno prijavljivanje i policija je sa tim upoznata", za KoSSev svedoče u crkvenoj opštini Prizren.
  • 04.10.2020
Specijalni sud u Hagu – da li se Priština suprotstavlja ili izruguje
Pre skoro četiri godine (decembar 2016) je u Hagu je osnovan Specijalni sud za procesuiranje zločina počinjenih nad civilnim stanovništvom od strane paravojnih jedinica OVK na Kosovu. Tek prošlog septembra je ta institucija počela sa poslom i promptno se našla u slučaju nepoštovanja suda. Događaj je medijski efektan, ali političkoj javnosti u nemačkom govorom području mahom neinteresantan. Kad je tema tugaljiva, ćutanje je zlato.
  • 04.10.2020
Lipljan: Sumnje na zloupotrebe vršiteljke dužnosti direktorke škole
Deo rukovodstva Osnovne škole “Braća Aksić” u Lipljanu, više puta je u proteklih godinu dana nadležnim prosvetnim organima Republike Srbije, upućivao dopise kojima su ukazivali na sumnje da vršilac dužnosti direktorka te škole Bogdanka Mirić, kako tvrde, krši brojne zakone. Deo zaposlenih se tim povodom obratio i Agenciji za borbu protiv korupcije u Beogradu, navodeći u dopisu više od dvadeset tačaka, za koje tvrde da predstavljaju primere kršenja zakona u toj školi.
  • 24.09.2020
Koha: „Prisvajanje srednjovekovnih arberijskih spomenika na Kosovu od strane Srba“
Srpska država, u međunarodnoj zajednici, kada govori o pravima nad Kosovom, pokreće pitanje crkava i manastira na Kosovu. Ovaj nepravedni istorijski pokušaj bio je toliko uspešan da je srpska propaganda uticala na postizanje međunarodnog sporazuma „Sveobuhvatni predlog za rešavanje statusa Kosova“, koji je izradio predsednik Finske (marta 2007.) – gde su pravoslavni manastiri izgrađeni u srednjem veku prepoznati kao zaostavština Srpske pravoslavne crkve.
  • 12.09.2020
Pozitivni signali sa sastanka u Briselu
Srbija i Kosovo su u Briselu, vrativši dijalog "kući" sa "izleta" u Vašington, potvrdili svoju posvećenost evrointegracijama i dijalogu pod okriljem Evropske unije (EU), piše Dojče vele (DW).
  • 08.09.2020