Priština se sve više ljulja: "Taoci Vučićevih odluka"

Vlada Ramuša Haradinaja sve se jače ljulja dok opozicija sve jače traži raspisivanje vanrednih izbora, zbog sve teže političke i ekonomske situacije na Kosovu.

Podeli ovaj članak sa:
 • Vlada Kosova (Foto Kim arhiva)

Umesto podrške političkih partija vladinoj platformi o dijalogu sa Srbijom, Haradinaju je stigao odgovor opozicije koja namerava da se ujedini i pokrene inicijativu za rušenje Vlade.

Haradinaj i Veselji nemaju trenutno parlamentarnu većinu, koju podržavaju 53 poslanika od ukupno 120, jer je Srpska lista napustila koaliciju zbog kašnjenja u formiranju Zajednice srpskih opština.

"Kada je Vlada formirana govorili smo da će biti talac Vučičevih odluka. Ne smemo da dozvolimo da budemo Vučičev instrument u donošenju odluka. Naša poslanička grupa smatra da se trenutna vlada ne bavi važnim pitanjima koja su bitna za građane", navodi Dardan Sejdiju iz Grupe nezavisnih poslanika.

Iz Srpske liste kažu da ne znaju o ovoj inicijativi opozicije i tvrde da su oni trenutno jedina opoziciona stranka koja je prethodnih meseci glasala protiv usvajanja mnogih zakona na predlog vlade.

Osim toga, oni ističu da ne veruju da je inicijativa političkih partija o rušenju vlade iskrena.

Opozicione stranke tvrde i da neće dozvoliti Haradinaju i Tačiju kompromise u razgovoru sa Vučićem kada je u pitanju Zajednica srpskih opština, a suprotstaviće se podeli ili formiranju nove Republike Srpske na Kosovu.

S druge strane Hašim Tači ne obraća pažnju na zahtev opozicije jer mu na ruku ide podrška evropskih diplomata u Prištini koji se protive održavanju izbora.

"Naredni meseci će biti odlučujući za jačanje države. Kao i u svakoj državi regiona i na Kosovu ima zrelosti, ima i ogovaranja, ali sam ubeđen da će druga decenija državnosti Kosovu doneti učlanjenje u NATO i UN. Nadam se da će biti moguće i učlanjenje u EU", ističe Tači.

Iako će opozicija zahtevati da Parlament raspravlja o poverenju vladi, politički analitičari procenjuju da nijednoj stranci ne odgovara brzo održavanje parlamentarnih izbora.

Ostale vesti

 • Visoki Dečani žive 700 godina, monaško bratsvo se roji i podmlađuje

  Visoki Dečani žive 700 godina, monaško bratsvo se roji i podmlađuje

  Drevna lavra udno Prokletija, Visoki Dečani u Metohiji, podignuta je u vreme procvata srpske srednjovekovne države. I danas je stecište ne samo verujućih već i vizantologa, istoričara umetnosti, freskoslikara. Sa Srbima koji žive nadomak svetinje manastir Visoki Dečani i njegovi monasi simbol su očuvanja pravoslavlja na prostoru Kosova.

 • Kada ističe mandat Specijalnom sudu u Hagu?

  Kada ističe mandat Specijalnom sudu u Hagu?

  Petogodišnji mandat Specijalnog suda za zločine na Kosovu, prema ustavnom amandmanu iz 2015. ističe sledeće godine, dok u Zakonu o ratifikaciji međunarodnog sporazuma Kosova i EU stoji da će mandat suda biti okončan onda kada Savet EU to odluči, piše RSE.

 • Mađarska izručuje Manitaševića Kosovu

  Mađarska izručuje Manitaševića Kosovu

  Mađarske vlasti odlučile su juče da Srbina, Ljubišu Manitaševića, rodom iz Velike Hoče, izruče Kosovu. Ministar pravosuđa Mađarske ima rok od šest meseci, koji počinje 25. novembra, da potpiše odluku o izručenju, izjavio je za Danas Nenad Manitašević, pozivajući se na informacije iz Konzulata Srbije u Budimpešti i advokata koji zastupa njegovog brata, Ljubišu Manitaševića.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane