Vesti
Drugi pišu

Priština kasni u trci za Unesko

Priština bi eventualni zahtev za članstvom u Unesko mogla da podnese tek u oktobru, saznaje „Politika”.
Priština kasni u trci za Unesko
(Foto unescoportugal.mne.pt)

Dnevni red aprilske sednice Izvršnog saveta Uneska već je zaključen tako da bi Priština zahtev za članstvom mogla da podnese tek u oktobru.

“Ako odluči da se ponovo kandiduje za prijem u Unesko, Priština će morati da sačeka oktobarsko zasedanje Izvršnog saveta te organizacije, jer je dnevni red prve ovogodišnje sednice tog tela, zakazane za april, već utvrđen”, rekao je za „Politiku” izvor upućen u funkcionisanje organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu.

Prištinski list Koha ditore preneo je nedavno vest da je iz međunarodne zajednice Prištini sugerisano da ove godine ne podnosi kandidaturu.

Kao razlog, list je naveo procenu da bi Kosovo teško obezbedilo dvotrećinsku naklonost članica Generalne konferencije Uneska, koja bi posle Izvršnog saveta donela poslednju reč o članstvu.

Ako se Priština ogluši od navodnih preporuka da se ne kandiduje, onda bi se ponovio scenario iz 2015. godine.

Tada, u oktobru, Izvršni savet je prostom većinom glasova odlučio da prosledi Generalnoj konferenciji zahtev za članstvo Kosova, na kojem su Prištini falila tri glasa za ulazak u ovu organizaciju UN.Ostale vesti

Zapadni posrednici dolaze ’’praznih ruku’’
Predstavnici Nemačke, Francuske i EU žele dil Beograda i Prištine, ali ne nude pravu evropsku perspektivu, ocenjuje Frankfurter algemajne cajtung. Zato je pitanje da li će Vučić i Kurti založiti svoj politički kapital.
  • 23.01.2023
Sećanje na Olivera Ivanovića, južno od Ibra

Na današnji dan pre pet godina, u 8 i 15 ujutro, ubijen je srpski političar sa Kosova i Metohije, Oliver Ivanović. Još se ne zna ko su ubice i nalogodavci. U Prištini je u toku suđenje za umešanost u ubistvo, koje se odvija sporo i uz svedoke koji menjaju iskaze ili se ne odazivaju pozivima da svedoče. U Beogradu je Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo predistražni postupak, o kojem ne znamo ništa jer, kako je Insajderu odgovoreno, sve je pod oznakom strogo poverljivo. 

  • 16.01.2023
Drži nas svetinja
Teško je danas naći u svetu jednu tako lepu crkvu u koju dolazi manje ljudi i u kojoj je život snažno povezan sa svetim i istorijskim ličnostima sa njenih zidina.
  • 08.01.2023
Roditelji ubijene dece: Vučić i Tužilaštvo da saopšte istinu o masakru u ’Pandi’
Roditelji šest dečaka ubijenih u pećkom kafiću "Panda" 1998. godine, već šest godina uzalud traže prijem kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je 2013. godine saopštio da masakr u "Pandi" nisu počinili Albanci.
  • 26.12.2022
Vučić zateže odnose sa Berlinom: Sve je drukčije bez Merkel
Vlasti u Berlinu insistiraju na bržem rešenju kosovskog problema, a Beograd na to odgovara oštrom retorikom. Odnos sa Nemačkom je protivrečan - čas se predstavlja kao prijatelj, čas kao neprijatelj.
  • 24.12.2022
Sveti Nikola u Prištini: Lepo lice slobode
Crkva Svetog Nikole je malo ostrvo na kojem jednom godišnje oživi Priština, ožive priče, urbanost, mirisi grada, zaboravljeni prijatelji i potreba za povratkom.
  • 19.12.2022