Vesti
Drugi pišu

Preti li Kosovu teroristički napad?

Ovogodišnji tradicionalni koncert, koji se 4. jula održava u Prištini povodom Dana nezavisnosti SAD, po svemu sudeći će biti otkazan zbog navodno najavljenih terorističkih akcija koje na kosovske institucije pripremaju albanski džihadisti čija je baza u Siriji i Iraku.
Preti li Kosovu teroristički napad?
Priština (Foto Kim)

Kosovska policija je zbog toga podigla bezbednosni nivo na najviši stepen, a njeni pripadnici od ponedeljka nose i pancire, javljaju prištinski mediji.

Oni su, tvrdi se, povezani sa Albancima u Makedoniji, Albaniji, Kosovu, ali i drugim državama regiona sa kojima pripremaju terorističke napade na razne institucije, javio je prištinski Top-kanal, uz napomenu da policija nije potvrdila ali ni demantovala ove informacije.

Portparol Kosovske policije Baki Keljani je u pisanoj izjavi dostavljenoj tom mediju naveo sve akcije koje se preduzimaju protiv eventualnih terorističkih napada, ne iznoseći detalje.

“Kosovska policija je zapocela istragu i krivično goni preko 130 osoba povezanih sa učešćem u terorističkim organizacijama, organizovanjem, regrutovanjem, podsticanjem i finansiranjem pojedinaca da se priključe terorističkim organizacijama. U svemu tome tesno sarađuje sa Specijalnim tužilaštvom. S tim u vezi do sada je uhapšeno preko 80 osoba, a pretreseno je preko 100 mesta gde se nalaze sumnjive osobe", naveo je Keljani.

Kosovska policija je, kako se navodi, saopštila da su domaće bezbednosne institucije, uključujući i tajnu službu, dobile informacije na osnovu kojih se može konstatovati da albanski džihadisti sa bazom u Siriji i Iraku, u saradnji sa svojim kosovskim saradnicima, kao i onima u Makedoniji, Albaniji i drugim država regiona pripremaju terorističke napade na njihovim teritorijama.

U skladu sa tim saznanjima, Kosovska policija je, dodaje se, podigla nivo bezbednosti na najviši stepen, sa posebnom pažnjom na institucije kao što su skupština, predsedništvo, vlada i ministarstva.

Ističe se i da Kosovska policija ima dovoljno kapaciteta za sprečavanje eventualnih terorističkih napada, ali i da se izbori sa bilo kojim oblikom zločina ili krivičnog dela.Ostale vesti

RSE: Elektrosever još nije ispunio obaveze iz licence za Kosovo
Srpska kompanija Elektrosever, koja je dobila licencu za distribuciju električne enrgije u opštinama na severu Kosova, još nije ispunila kriterijume za poslovanje koji proizilaze iz Mape puta za implementaciju energetskih sporazuma. Oni su dogovoreni u okviru dijaloga Kosova i Srbije 21. juna, podseća Radio Slobodna Evropa.
  • 14.09.2022
Disklejmerom ću te, disklejmerom ćeš me
I "disklejmer" i "Srpski blok" i "Prajd" i pripiti predsednik, polazak u školu i mreža prostitucije, sve je ovog prvog septembra bilo tu. Nije se desilo baš ništa što su provladini dnevni listovi (znači skoro svi koji postoje) najavljivali u poslednjih skoro mesec dana, ali to njih ne opterećuje preterano. Naprotiv, to je jedan uigrani proces koji, neverovatno, uvek upali. Daćemo mu radni naziv "Ne pitajte me za obijanje trafika dok gori Hilandar", odnosno, nema dovoljno velikog problema, a da novine ne mogu da izmisle neki još gori.
  • 05.09.2022
Parče neba na zemlji
Na ovom mestu se sve pomešalo: izbeglištvo, sećanja i strahovi od zaborava, ali se sačuvala nada da ništa nije izgubljeno dok god se pamte male svetinje ukopane u zemlju.
  • 30.08.2022
Izbeglice iz Avganistana zaglavljene na Kosovu
Evakuisani iz Avganistana, prema tvrdnjama SAD, trebalo je da budu samo privremeno smešteni na Kosovu. Godinu dana kasnije i dalje su tamo. Neki od njih kažu da se osećaju kao da su u zatvoru.
  • 30.08.2022
Sporazum Srbije i Kosova: Šta to u praksi znači?
Nakon deset dana diplomatske ofanzive, Srbija i Kosovo postigli su dogovor o slobodi kretanja u delu koji se tiče ličnih karata. Kada će stupiti na snagu i šta će to u praksi značiti?
  • 29.08.2022
Vranje – déjà vu
Već viđeno, da nastavim u duhu filmskih referenci, tako bih mogao da okarakterišem sve ono što mi se događa od trenutka kada sam 15. juna kročio u Vranje.
  • 25.08.2022