Vesti
Drugi pišu

Preminuo Milija Popović

U beogradskoj bolnici „Dr Dragiša Mišović“, od posledica virusa kovid-19 preminuo je Milija Popović, ugledni građanin Gračanice, napisao je novinar i publicista Đorđe Jevtić.  
Preminuo Milija Popović
Milija Popović (Privatna fotografija/RTV Gračanica)

Milija Popović je rođen 1947. godine u Gračanici, gde je završio osnovnu školu. Srednju i Višu tehničku školu završio je u Prištini, gde je i započeo radni vek najpre u firmi „Montaža Kosovo“ a potom u beogradskoj „Montaži“. Jedno vreme bio je i direktor firme „Tapeks“. Kao dobar stručnjak i organizator, početkom devedesetih godina osnovao je među prvima privatnu firmu za elektro radove „Ponik komerc“. Nešto kasnije otvorio je i elitni restoran „Riznica“.

Milija Popović se kao dvadesetogodišnjak našao u grupi mladih Gračaničana koji su ujesen 1967. godine na jednom sastanku doneli odluku, a početkom aprila 1968. godine osnovali KUD „Simonida“, u kome je potom godinama bio jedan od njegovih najistaknutijih članova. Kao dramski amater na sceni gračaničkog Doma kulture pojavio se najpre u recitalu „Stražari slobode“, zatim u prvoj predstavi „Svatovi su stali“ u kojoj je, po tekstu i u režiji Ratka Popović, imao jednu od glavnih uloga.

Zapažene uloge imao je i u predstavama „Maksim Crnojević“ Laze Kostića i „Banović Strahinja“ Borislava Mihajlovića Mihiza. Učestvovao je i u drugim programima KUD „Simonida“, i bio jedan od onih gračaničkih kulturnih i javnih radnika koji je do kraja života iskazivao interes za svoju sredinu, posebno za njene kulturne iskaze i vrednosti.

Poseban je doprinos Milije Popovića u stvaranju jedinstvenog pesničkog i umetničkog gnjezda, restorana „Riznica“ u centru Prištine, preko koga će ostati zapamćen u kulturnoj hronici ovoga grada, Kosova i Metohije i šire. Taj restoran je prema Popovićevoj zamisli, od samog otvaranja 1995. godine postao mesto sabiranja srpskih književnika, slikara, kulturnih i javnih radnika i istaknutih privrednika, mesto za razvoj i potvrđivanje srske kulture, duhovnosti i boemije. U njemu je grupa prištinskih kluturnih stvaralaca osmislila i sve do 1999. organizovala manifestaciju „Srpska duhovna riznica“, na kojoj je vlasnik Milija Popović sa više kulturnih ustanova dodeljivao nagrade za naročiti doprinos srpskoj kulturi i duhovnosti. On je bio pokrovitelj i jedinstvene jugoslovenske manifestacije posvećene bomeskoj poeziji. Zbog doprinosa srpskoj kulturi na Kosovu i Metohiji nagrađen je Zlatnom značkom Kulturno-prosvetne zajednice Srbije.

Progonom srpskog naroda iz Prištine sredinom 1999. godine, Popovićeva firma i restoran su uzurpirani, a on nastojao da u Gračanici sve to nadomesti, ali, nažalost, nije u tome uspeo zbog teških finansijskih okolnosti. Ostao je, međutim, gospodstven, dostojanstven i stamen u stalnoj želji i angažovanju da njegova Gračanica bude na ponos svome rodu.

Tekst povodom smrti Milije Popovića napisao je novinar i publicista Đorđe Jevtić.Ostale vesti

Zajednica srpskih opština je na Кosovu zabranjen termin

„Ti si baksuz, ovo ič ne mrda”, kaže svom poznaniku Albancu Srbin u ogromnoj koloni automobila na prelazu Кončulj kod Bujanovca. Izgleda kao da, ni s jedne ni s druge strane, u kanjonu Binačke Morave niko ne prolazi. Helikopter Кfora leti između brda i svi gledaju u njega, u nebo.

  • 26.09.2021
Kosovo press: Kriminalne grupe Radoičića i Veselinovića organizuju blokade na severu
"Uvođenje mera reciprociteta sa Srbijom na registarske tablice nije bilo dobrodošlo za dvojicu srpskih kriminalaca sa severa, Zvonka Veselinovića i Milana Radojčića, koji koriste ovaj deo Kosova za obavljanje svojih kriminalnih aktivnosti", piše Kosovo pres.
  • 21.09.2021
Na Kosovu nema albanske štampe od marta prošle godine
Dok u južnom delu Kosovske Mitrovice nema ni jednog jedinog primerka novina, u severnom delu grada već od šest sati na nekoliko kioska naslagani su svi beogradski dnevnici, nedeljnici, časopisi.
  • 19.09.2021
Ubijam čoveka u sebi
Nikad ga nisam upoznao, a čini mi se da ga tako dobro znam. Nisam rođen u Beogradu. Živeo sam u ulici koja je bila prepuna Prelevića. Gradskih šmekera koji su imali fazone, voleli da popiju, pa i da se potuku. Nama, u Dragiše Mišovića ulici, rano je usađivan taj kodeks ulice. Većina nas je ostala na svetloj strani sile, ali neke je progutao mrak. Nismo sudili, niti osuđivali. Ova stvar je s albuma "Ja, Prele" iz 1996. Fantastičnu gitaru svira, a ko drugi nego Radomir Mihajlović - Točak. Još jedan junak mog detinjstva.
  • 17.09.2021

Potpisivanje Briselskog sporazuma 2013. godine ulilo je nadu ne samo u smislu rešavanja spora između Kosova i Srbije, već i omogućilo manevarski prostor za unapređenje međusobnih odnosa u izazovnom političkom okruženju kakav je zapadni Balkan. Iako su pojedine klauzule uspešno primenjene, šest od petnaest tačaka Sporazuma koje se tiču Zajednice srpskih opština (ZSO) nisu implementirane u praksi. 

  • 11.09.2021
Pandemija podelila Evropu
Radikalno različito doživljavanje pandemije kovida 19 stvorilo je velike geografske, generacijske i društvene podele širom Evrope.
  • 02.09.2021