Vesti
Drugi pišu

Preminuo Milija Popović

U beogradskoj bolnici „Dr Dragiša Mišović“, od posledica virusa kovid-19 preminuo je Milija Popović, ugledni građanin Gračanice, napisao je novinar i publicista Đorđe Jevtić.  
Preminuo Milija Popović
Milija Popović (Privatna fotografija/RTV Gračanica)

Milija Popović je rođen 1947. godine u Gračanici, gde je završio osnovnu školu. Srednju i Višu tehničku školu završio je u Prištini, gde je i započeo radni vek najpre u firmi „Montaža Kosovo“ a potom u beogradskoj „Montaži“. Jedno vreme bio je i direktor firme „Tapeks“. Kao dobar stručnjak i organizator, početkom devedesetih godina osnovao je među prvima privatnu firmu za elektro radove „Ponik komerc“. Nešto kasnije otvorio je i elitni restoran „Riznica“.

Milija Popović se kao dvadesetogodišnjak našao u grupi mladih Gračaničana koji su ujesen 1967. godine na jednom sastanku doneli odluku, a početkom aprila 1968. godine osnovali KUD „Simonida“, u kome je potom godinama bio jedan od njegovih najistaknutijih članova. Kao dramski amater na sceni gračaničkog Doma kulture pojavio se najpre u recitalu „Stražari slobode“, zatim u prvoj predstavi „Svatovi su stali“ u kojoj je, po tekstu i u režiji Ratka Popović, imao jednu od glavnih uloga.

Zapažene uloge imao je i u predstavama „Maksim Crnojević“ Laze Kostića i „Banović Strahinja“ Borislava Mihajlovića Mihiza. Učestvovao je i u drugim programima KUD „Simonida“, i bio jedan od onih gračaničkih kulturnih i javnih radnika koji je do kraja života iskazivao interes za svoju sredinu, posebno za njene kulturne iskaze i vrednosti.

Poseban je doprinos Milije Popovića u stvaranju jedinstvenog pesničkog i umetničkog gnjezda, restorana „Riznica“ u centru Prištine, preko koga će ostati zapamćen u kulturnoj hronici ovoga grada, Kosova i Metohije i šire. Taj restoran je prema Popovićevoj zamisli, od samog otvaranja 1995. godine postao mesto sabiranja srpskih književnika, slikara, kulturnih i javnih radnika i istaknutih privrednika, mesto za razvoj i potvrđivanje srske kulture, duhovnosti i boemije. U njemu je grupa prištinskih kluturnih stvaralaca osmislila i sve do 1999. organizovala manifestaciju „Srpska duhovna riznica“, na kojoj je vlasnik Milija Popović sa više kulturnih ustanova dodeljivao nagrade za naročiti doprinos srpskoj kulturi i duhovnosti. On je bio pokrovitelj i jedinstvene jugoslovenske manifestacije posvećene bomeskoj poeziji. Zbog doprinosa srpskoj kulturi na Kosovu i Metohiji nagrađen je Zlatnom značkom Kulturno-prosvetne zajednice Srbije.

Progonom srpskog naroda iz Prištine sredinom 1999. godine, Popovićeva firma i restoran su uzurpirani, a on nastojao da u Gračanici sve to nadomesti, ali, nažalost, nije u tome uspeo zbog teških finansijskih okolnosti. Ostao je, međutim, gospodstven, dostojanstven i stamen u stalnoj želji i angažovanju da njegova Gračanica bude na ponos svome rodu.

Tekst povodom smrti Milije Popovića napisao je novinar i publicista Đorđe Jevtić.Ostale vesti

„Pandemija negativno uticala na položaj žena“
Predsednica Udruženja žena „Ruka ruci“ Nevenka Rikalo je pozivajući se na policijske i izvore organizacija koje se bave pravima žena, rekla  da je tokom pandemije koronavirusa na Kosovu povećan broj nasilja u porodici u odnosu na period pre koronavirusa.
  • 15.02.2021
Čestitka
Setimo se da je samo koju nedelju pre Bajdenove čestitke, zbog izborne pobede demokratskog predsedničkog kandidata u SAD, ozarenost ukrasila i mnoga lica na beogradskoj društvenoj sceni, posebno onoj politički emancipovanoj od „suverenističkog balasta“, piše u uvodniku novog Pečata Saša Francisti.
  • 12.02.2021
Nomen est omen: Prof. dr Stevan Baljošević
Nedavno je nastao zapis o lekarima sa Kosova i Metohije koje je pokosila opaka bolest. Svi oni i još neizbrojano mnogo lekara bili su studenti profesora Stevana Baljoševića. Pre bi se moglo reći da su bili đaci učitelja Steve. Jer, on je svedočio etiku lekarske struke - radio je časno, predano prenosio znanje i vaspitavao buduće lekare, piše Radmila Todić-Vulićević.
  • 10.02.2021
Sonja je ispunila kosovski zavet
Kada sam sretala Sonju u domu kulture, gde se stalno nešto događalo, komentarisale smo slike umetnika, pozorišne predstave, promocije knjiga, filmove. Ona je bila uvek prisutna kao intelektualka i kao Sonja Živojinova. Ali nisu oni nikada bili, niti su ličili na one parove koji će se naći na naslovnoj strani skupog časopisa, u kome na desetak strana razgovaraju s njima i slikaju ih u različitom ambijentu. Oni su uvek bili – mi, napisala je za Politiku Radmila Todić-Vulićević.
  • 04.02.2021
Sedam vekova Gračanice, ponos srpskog pravoslavlja
Manastir Gračanicu, jednu od najlepših srpskih srednjovekovnih sakralnih građevina, podigao je pre sedam stoleća kralj Milutin. Manastirske zidine čuvaju sećanje na slavnu ali i tužnu prošlost pravoslavaca.
  • 23.01.2021
Pavlović: Firme Radoičića i Veselinovića u 2019. zaradile 63 miliona evra
Novinarka KRIK-a Bojana Pavlović rekla je u "Utisku nedelje" da su prihodi samo dve firme kontraverznih biznismena Milana Radoičića i Zvonka Veselinovića bliskih vlastima u Srbiji, a koje popločavaju ulice u Beogradu, u 2019. godini iznosili 63 miliona evra i da je važno da se spomenu veze koje oni imaju u politici.
  • 19.01.2021