Vesti
Drugi pišu

Preminuo Milija Popović

U beogradskoj bolnici „Dr Dragiša Mišović“, od posledica virusa kovid-19 preminuo je Milija Popović, ugledni građanin Gračanice, napisao je novinar i publicista Đorđe Jevtić.  
Preminuo Milija Popović
Milija Popović (Privatna fotografija/RTV Gračanica)

Milija Popović je rođen 1947. godine u Gračanici, gde je završio osnovnu školu. Srednju i Višu tehničku školu završio je u Prištini, gde je i započeo radni vek najpre u firmi „Montaža Kosovo“ a potom u beogradskoj „Montaži“. Jedno vreme bio je i direktor firme „Tapeks“. Kao dobar stručnjak i organizator, početkom devedesetih godina osnovao je među prvima privatnu firmu za elektro radove „Ponik komerc“. Nešto kasnije otvorio je i elitni restoran „Riznica“.

Milija Popović se kao dvadesetogodišnjak našao u grupi mladih Gračaničana koji su ujesen 1967. godine na jednom sastanku doneli odluku, a početkom aprila 1968. godine osnovali KUD „Simonida“, u kome je potom godinama bio jedan od njegovih najistaknutijih članova. Kao dramski amater na sceni gračaničkog Doma kulture pojavio se najpre u recitalu „Stražari slobode“, zatim u prvoj predstavi „Svatovi su stali“ u kojoj je, po tekstu i u režiji Ratka Popović, imao jednu od glavnih uloga.

Zapažene uloge imao je i u predstavama „Maksim Crnojević“ Laze Kostića i „Banović Strahinja“ Borislava Mihajlovića Mihiza. Učestvovao je i u drugim programima KUD „Simonida“, i bio jedan od onih gračaničkih kulturnih i javnih radnika koji je do kraja života iskazivao interes za svoju sredinu, posebno za njene kulturne iskaze i vrednosti.

Poseban je doprinos Milije Popovića u stvaranju jedinstvenog pesničkog i umetničkog gnjezda, restorana „Riznica“ u centru Prištine, preko koga će ostati zapamćen u kulturnoj hronici ovoga grada, Kosova i Metohije i šire. Taj restoran je prema Popovićevoj zamisli, od samog otvaranja 1995. godine postao mesto sabiranja srpskih književnika, slikara, kulturnih i javnih radnika i istaknutih privrednika, mesto za razvoj i potvrđivanje srske kulture, duhovnosti i boemije. U njemu je grupa prištinskih kluturnih stvaralaca osmislila i sve do 1999. organizovala manifestaciju „Srpska duhovna riznica“, na kojoj je vlasnik Milija Popović sa više kulturnih ustanova dodeljivao nagrade za naročiti doprinos srpskoj kulturi i duhovnosti. On je bio pokrovitelj i jedinstvene jugoslovenske manifestacije posvećene bomeskoj poeziji. Zbog doprinosa srpskoj kulturi na Kosovu i Metohiji nagrađen je Zlatnom značkom Kulturno-prosvetne zajednice Srbije.

Progonom srpskog naroda iz Prištine sredinom 1999. godine, Popovićeva firma i restoran su uzurpirani, a on nastojao da u Gračanici sve to nadomesti, ali, nažalost, nije u tome uspeo zbog teških finansijskih okolnosti. Ostao je, međutim, gospodstven, dostojanstven i stamen u stalnoj želji i angažovanju da njegova Gračanica bude na ponos svome rodu.

Tekst povodom smrti Milije Popovića napisao je novinar i publicista Đorđe Jevtić.Ostale vesti

RSE: Elektrosever još nije ispunio obaveze iz licence za Kosovo
Srpska kompanija Elektrosever, koja je dobila licencu za distribuciju električne enrgije u opštinama na severu Kosova, još nije ispunila kriterijume za poslovanje koji proizilaze iz Mape puta za implementaciju energetskih sporazuma. Oni su dogovoreni u okviru dijaloga Kosova i Srbije 21. juna, podseća Radio Slobodna Evropa.
  • 14.09.2022
Disklejmerom ću te, disklejmerom ćeš me
I "disklejmer" i "Srpski blok" i "Prajd" i pripiti predsednik, polazak u školu i mreža prostitucije, sve je ovog prvog septembra bilo tu. Nije se desilo baš ništa što su provladini dnevni listovi (znači skoro svi koji postoje) najavljivali u poslednjih skoro mesec dana, ali to njih ne opterećuje preterano. Naprotiv, to je jedan uigrani proces koji, neverovatno, uvek upali. Daćemo mu radni naziv "Ne pitajte me za obijanje trafika dok gori Hilandar", odnosno, nema dovoljno velikog problema, a da novine ne mogu da izmisle neki još gori.
  • 05.09.2022
Parče neba na zemlji
Na ovom mestu se sve pomešalo: izbeglištvo, sećanja i strahovi od zaborava, ali se sačuvala nada da ništa nije izgubljeno dok god se pamte male svetinje ukopane u zemlju.
  • 30.08.2022
Izbeglice iz Avganistana zaglavljene na Kosovu
Evakuisani iz Avganistana, prema tvrdnjama SAD, trebalo je da budu samo privremeno smešteni na Kosovu. Godinu dana kasnije i dalje su tamo. Neki od njih kažu da se osećaju kao da su u zatvoru.
  • 30.08.2022
Sporazum Srbije i Kosova: Šta to u praksi znači?
Nakon deset dana diplomatske ofanzive, Srbija i Kosovo postigli su dogovor o slobodi kretanja u delu koji se tiče ličnih karata. Kada će stupiti na snagu i šta će to u praksi značiti?
  • 29.08.2022
Vranje – déjà vu
Već viđeno, da nastavim u duhu filmskih referenci, tako bih mogao da okarakterišem sve ono što mi se događa od trenutka kada sam 15. juna kročio u Vranje.
  • 25.08.2022