Vesti
Drugi pišu

Poverenik traži povlačenje publikacija Ministarstva poljoprivrede

Poverenik za jezike na Kosovu Slaviša Mladenović zatražio je od ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Kosova da po hitnom postupku reaguje i naloži povlačenje srpske verzije publikacija koje su namenjene poljoprivrednicima na Kosovu.
Poverenik traži povlačenje publikacija Ministarstva poljoprivrede
Sporne publikacije (Foto Glas Amerike)

Mladenović je reagovao pošto je Glas Amerike objavio priču o publikacijama, koje su na srpskom jeziku izrađene uz podršku ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja u Vladi Kosova.

Publikacije je izradila i u većinski srpskim opštinama distribuirala organizacija “Grupa za ekonomsku podršku”.

Samo neki od naslova tih publikacija su: Ylogu i značaj minerala u pošumljavanju teladi i drugih kategorija životinja i živine, Proizvodnja lucerka-poljoprivredni mere, Uloga i značaj zrna žitarica i zelena obroka u semenima ishrane u poljoprivredi, Gojaznost telad za tov, Yzgoj ptice za gojaznost…

Pored besmislenih rečenica, kako u naslovu, tako i u samim publikacijama, u nekim od publikacija se umesto “u” koristi “Y – ipsilon”, slovo koje ne postoji u srpskom jeziku.

“Od ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Kosova zatražili smo u ponedeljak da hitno reaguje i povuče sa terena publikacije o kojima je pisao Glas Amerike i da one budu zamenjene. U utorak smo iz ministarstva dobili kopiju dopisa gde se navodi da je ‘Grupa za ekonomsku podršku’ preduzela sve neophodne mere da se u roku od 10 radnih dana povuku publikacije sa greškama i zamene novim materijalom u kojem će prevod biti adekvatan. Kancelarija poverenika za jezike će pažljivo pratiti da li će to biti realizovano”, naveo je Mladenović u pisanoj izjavi za Glas Amerike.

Novac za izradu i štampu ovih publikacija dalo je ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja u Vladi Kosova prošle godine, kad je na čelu ovog ministarstva bio Nenad Rikalo iz Srpske liste.

Rikalo je, pošto je početkom februara ove godine smenjen sa mesta ministra u Vladi Kosova, imenovan za sekretara u ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Srbije.

Bez odgovora iz resornog ministarstva

Predstavnici ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja u Vladi Kosova – ministarka Dijana Živić i sekretar Kaplan Haljimi, nisu još uvek odgovorili na pitanja Glasa Amerike, koja su im upućena još 15. marta 2019. godine – koliko je para dato za izradu i štampanje ovih publikacija, da li je u pitanju greška u prevodu i – ako nije – šta znači „uloga i značaj minerala u pošumljavanju teladi i drugih životinja“ i „uzgoj ptice za gojaznost“, kao i šta će ministarstvo preduzeti povodom ovih publikacija.

Glas Amerike je u ponedeljak, pozivajući se na “Zakon o uvidu u javnim dokumentima” zatražio od ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja u Vladi Kosova ugovor koji je ministarstvo sklopilo sa organizacijom “Grupa za ekonomsku podršku”, kao i kompletan projekat, koji se odnosi na izradu i štampanje publikacija za poljoprivrednike.

Ministarstvo je po “Zakonu o uvidu u javnim dokumentima” dužno da u roku od najviše 15 dana dostavi traženu dokumentaciju.

Poverenik za jezike Slaviša Mladenović izjavio je ranije za Glas Amerike da je „svaki cent dat na ovakav projekat bačen cent“.

“Ovo je komično, neozbiljno, neodgovorno, zaista nemam drugi komentar. Ovo vređa inteligenciju, ovo ne doprinosi poljoprivredi, ne doprinosi ničemu, ovo je za deponiju i ništa drugo“, rekao je Slaviša Mladenović.Ostale vesti

’’Možemo očekivati još napetih situacija’’
Možemo očekivati još napetih situacija, rekao je stručnjak za međunarodne odnose i rektor Univerziteta Vern u Zagrebu Vlatko Cvrtila u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" govoreći o stanju na Kosovu nakon nedavnih sukoba i nemira.
  • 15.10.2021
Lokalni izbori na Kosovu: Bitka za Prištinu i ostale političke utakmice
Izbori za lokalne organe vlasti prvi su veliki izborni test za ubedljivog pobednika prethodnih parlamentarnih izbora, stranku Samoopredeljenje Aljbina Kurtija.
  • 15.10.2021
Stiker preko života
Prazni, beli, komadić papira s brojem u dnu. Njega lepite preko grba i imena zemlje dok ste na Kosovu, potom ga odlepljujete i bacate čim kročite u užu Srbiju, a ako, recimo, nekoliko puta pređete čuke na Jarinju, Brnjaku ili Merdaru, isto toliko puta morate uzimati, odlepljivati i lepiti beli stiker, piše za Politiku Živojin Rakočević.
  • 11.10.2021
’’Kurti i Vučić kao pelivani u cirkusu’’
Gde smo bili? Nigde! Šta smo radili? Ništa! Ali važno je da smo pobedili! Ovako nekako obratili su se Vučić i Kurti svojim biračima posle deblokade Jarinja. Ali, trebalo je da javnosti objasne još ponešto, piše Nedžat Beljulji u autorskom tekstu.
  • 04.10.2021
Zajednica srpskih opština je na Кosovu zabranjen termin

„Ti si baksuz, ovo ič ne mrda”, kaže svom poznaniku Albancu Srbin u ogromnoj koloni automobila na prelazu Кončulj kod Bujanovca. Izgleda kao da, ni s jedne ni s druge strane, u kanjonu Binačke Morave niko ne prolazi. Helikopter Кfora leti između brda i svi gledaju u njega, u nebo.

  • 26.09.2021
Kosovo press: Kriminalne grupe Radoičića i Veselinovića organizuju blokade na severu
"Uvođenje mera reciprociteta sa Srbijom na registarske tablice nije bilo dobrodošlo za dvojicu srpskih kriminalaca sa severa, Zvonka Veselinovića i Milana Radojčića, koji koriste ovaj deo Kosova za obavljanje svojih kriminalnih aktivnosti", piše Kosovo pres.
  • 21.09.2021