Poverenik traži povlačenje publikacija Ministarstva poljoprivrede

Poverenik za jezike na Kosovu Slaviša Mladenović zatražio je od ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Kosova da po hitnom postupku reaguje i naloži povlačenje srpske verzije publikacija koje su namenjene poljoprivrednicima na Kosovu.

Podeli ovaj članak sa:
 • Sporne publikacije (Foto Glas Amerike)

Mladenović je reagovao pošto je Glas Amerike objavio priču o publikacijama, koje su na srpskom jeziku izrađene uz podršku ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja u Vladi Kosova.

Publikacije je izradila i u većinski srpskim opštinama distribuirala organizacija “Grupa za ekonomsku podršku”.

Samo neki od naslova tih publikacija su: Ylogu i značaj minerala u pošumljavanju teladi i drugih kategorija životinja i živine, Proizvodnja lucerka-poljoprivredni mere, Uloga i značaj zrna žitarica i zelena obroka u semenima ishrane u poljoprivredi, Gojaznost telad za tov, Yzgoj ptice za gojaznost…

Pored besmislenih rečenica, kako u naslovu, tako i u samim publikacijama, u nekim od publikacija se umesto “u” koristi “Y – ipsilon”, slovo koje ne postoji u srpskom jeziku.

“Od ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Kosova zatražili smo u ponedeljak da hitno reaguje i povuče sa terena publikacije o kojima je pisao Glas Amerike i da one budu zamenjene. U utorak smo iz ministarstva dobili kopiju dopisa gde se navodi da je ‘Grupa za ekonomsku podršku’ preduzela sve neophodne mere da se u roku od 10 radnih dana povuku publikacije sa greškama i zamene novim materijalom u kojem će prevod biti adekvatan. Kancelarija poverenika za jezike će pažljivo pratiti da li će to biti realizovano”, naveo je Mladenović u pisanoj izjavi za Glas Amerike.

Novac za izradu i štampu ovih publikacija dalo je ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja u Vladi Kosova prošle godine, kad je na čelu ovog ministarstva bio Nenad Rikalo iz Srpske liste.

Rikalo je, pošto je početkom februara ove godine smenjen sa mesta ministra u Vladi Kosova, imenovan za sekretara u ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Srbije.

Bez odgovora iz resornog ministarstva

Predstavnici ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja u Vladi Kosova – ministarka Dijana Živić i sekretar Kaplan Haljimi, nisu još uvek odgovorili na pitanja Glasa Amerike, koja su im upućena još 15. marta 2019. godine – koliko je para dato za izradu i štampanje ovih publikacija, da li je u pitanju greška u prevodu i – ako nije – šta znači „uloga i značaj minerala u pošumljavanju teladi i drugih životinja“ i „uzgoj ptice za gojaznost“, kao i šta će ministarstvo preduzeti povodom ovih publikacija.

Glas Amerike je u ponedeljak, pozivajući se na “Zakon o uvidu u javnim dokumentima” zatražio od ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja u Vladi Kosova ugovor koji je ministarstvo sklopilo sa organizacijom “Grupa za ekonomsku podršku”, kao i kompletan projekat, koji se odnosi na izradu i štampanje publikacija za poljoprivrednike.

Ministarstvo je po “Zakonu o uvidu u javnim dokumentima” dužno da u roku od najviše 15 dana dostavi traženu dokumentaciju.

Poverenik za jezike Slaviša Mladenović izjavio je ranije za Glas Amerike da je „svaki cent dat na ovakav projekat bačen cent“.

“Ovo je komično, neozbiljno, neodgovorno, zaista nemam drugi komentar. Ovo vređa inteligenciju, ovo ne doprinosi poljoprivredi, ne doprinosi ničemu, ovo je za deponiju i ništa drugo“, rekao je Slaviša Mladenović.

Ostale vesti

 • ’’Gde nema Amerikanaca, nema ni odluka’’

  ’’Gde nema Amerikanaca, nema ni odluka’’

  Imenovanje Ričarda Grenela na poziciju specijalnog izaslanika američke administracije za dijalog Beograda i Prištine, na Kosovu se uglavnom ocenjuje kao nagoveštaj da će se proces pregovora uskoro ubrzati.

 • Društvo sa jahte: Kako se kuje kosovska politika

  Društvo sa jahte: Kako se kuje kosovska politika

  Nova fotografija do koje je došao KRIK prikazuje tajni susret poznatog kosovskog biznismena i lobiste Bedžeta Pacolija i uticajnog čoveka srpskog podzemlja Milana Radoičića, osumnjičenog za učešće u ubistvu Olivera Ivanovića. Kako je novinarima objasnio izvor koji je dostavio fotografiju, sastanak na jahti dogodio se u leto 2017. godine, a Pacoli je ubrzo nakon toga napravio iznenađujući preokret – napustio je dotadašnje političke partnere, pridružio se koaliciji Ramuša Haradinaja i postao ministar spoljnih poslova.

 • U predizbornoj kampanji ništa novo i ništa realno

  U predizbornoj kampanji ništa novo i ništa realno

  Predizborna kampanja za vanredne parlamentarne izbore koji će na Kosovu biti održani 6. oktobra završava se u petak u ponoć. Kampanja je počela 25. septembra, a pojedini građani i analitičari smatraju da se tokom kampanje od kandidata za poslanike u kosovskom parlamentu nije čulo ništa novo i realno.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane