Vesti
Drugi pišu

Postoji rizik da Kosovo ostane bez viza

Građani Kosova iščekuju da će im u narednoj godini biti omogućeno putovanje bez viza u zemlje EU. Međutim, postoji rizik da Kosovo ostane u izolaciji i tokom naredne godine zbog političke krize.
Postoji rizik da Kosovo ostane bez viza
Priština (Foto Kim)

Kosovo se više od godinu dana nalazi u političkoj krizi. Nakon poslednjih parlamentarnih izbora suočilo se sa šestomesečnim političkim zastojem zbog beskompromisne borbe političkih stranaka za preuzimanje vlasti. Ali ova borba se nije završila pronalaženjem vladajuće formule, piše Ljajmi.net.

Opozicija, ne slažući se s činjenicom brojčane moći u Skupštini, pronašla način kako da blokira instituciju u kojoj su predstavnici naroda, navodno radi odbrane Republike.

Ove krize, jedna za drugom, bez sumnje su omele razvoj društva i onemogućile mnoge važne procese za građane.

Jedan od njih je i liberalizacija viznog režima. Zvaničnici Evropske unije, kao i domaći zvaničnici, najavili su da bi građani Kosova konačno tokom naredne godine mogli da putuju bez viza u zemlje EU.

Ali sada postoji još jedna opasnost. Nije EU ta koja će Kosovare držati u izolaciji, već politički lideri na Kosovu.

Ministar evropskih integracija Bekim Čolaku je uveren da su kosovske institucije ispunile kriterije za liberalizaciju viznog režima i da sada to pitanje ostaje u rukama EU.

Čolaku je za portal “Lajmi.net” rekao je da nedavnim dešavanjima Kosovo ne šalje dobru poruku zemljama EU, kada je reč o donošenju odluke o ukidanje viza za građane.

"Ispunili smo tehničke kriterijume za liberalizaciju viznog režima, a sada ostaje na političkoj volji EU i zemalja članica da donesu zasluženu odluku. A da bi donijeli ovu političku odluku, Kosovu je kao nikada do sada potreban pozitivan imidž u međunarodnim složenim i problematičnim okolnostima", rekao je Čolaku.

Ministar Čolaku strahuje da ako se politička kriza ne prevaziđe ili što je još gore, eskalira, proces liberalizacije viznog režima će ozbiljno biti ugrožen, kao i mnogi drugi važni procesi za Kosovo.

"Stoga je jasno da ukoliko dođe do dodatne eskalacije situacije i ako u potpunosti ne normalizujemo političku i sigurnosnu situaciju u zemlji, onda ne samo da će biti ugrožen proces liberalizacije viznog režima, već će biti u opasnosti svi drugi procesi, kako na domaćem tako i na međunarodnom planu", rekao je ministar.Ostale vesti

„Pandemija negativno uticala na položaj žena“
Predsednica Udruženja žena „Ruka ruci“ Nevenka Rikalo je pozivajući se na policijske i izvore organizacija koje se bave pravima žena, rekla  da je tokom pandemije koronavirusa na Kosovu povećan broj nasilja u porodici u odnosu na period pre koronavirusa.
  • 15.02.2021
Čestitka
Setimo se da je samo koju nedelju pre Bajdenove čestitke, zbog izborne pobede demokratskog predsedničkog kandidata u SAD, ozarenost ukrasila i mnoga lica na beogradskoj društvenoj sceni, posebno onoj politički emancipovanoj od „suverenističkog balasta“, piše u uvodniku novog Pečata Saša Francisti.
  • 12.02.2021
Nomen est omen: Prof. dr Stevan Baljošević
Nedavno je nastao zapis o lekarima sa Kosova i Metohije koje je pokosila opaka bolest. Svi oni i još neizbrojano mnogo lekara bili su studenti profesora Stevana Baljoševića. Pre bi se moglo reći da su bili đaci učitelja Steve. Jer, on je svedočio etiku lekarske struke - radio je časno, predano prenosio znanje i vaspitavao buduće lekare, piše Radmila Todić-Vulićević.
  • 10.02.2021
Sonja je ispunila kosovski zavet
Kada sam sretala Sonju u domu kulture, gde se stalno nešto događalo, komentarisale smo slike umetnika, pozorišne predstave, promocije knjiga, filmove. Ona je bila uvek prisutna kao intelektualka i kao Sonja Živojinova. Ali nisu oni nikada bili, niti su ličili na one parove koji će se naći na naslovnoj strani skupog časopisa, u kome na desetak strana razgovaraju s njima i slikaju ih u različitom ambijentu. Oni su uvek bili – mi, napisala je za Politiku Radmila Todić-Vulićević.
  • 04.02.2021
Sedam vekova Gračanice, ponos srpskog pravoslavlja
Manastir Gračanicu, jednu od najlepših srpskih srednjovekovnih sakralnih građevina, podigao je pre sedam stoleća kralj Milutin. Manastirske zidine čuvaju sećanje na slavnu ali i tužnu prošlost pravoslavaca.
  • 23.01.2021
Pavlović: Firme Radoičića i Veselinovića u 2019. zaradile 63 miliona evra
Novinarka KRIK-a Bojana Pavlović rekla je u "Utisku nedelje" da su prihodi samo dve firme kontraverznih biznismena Milana Radoičića i Zvonka Veselinovića bliskih vlastima u Srbiji, a koje popločavaju ulice u Beogradu, u 2019. godini iznosili 63 miliona evra i da je važno da se spomenu veze koje oni imaju u politici.
  • 19.01.2021