Vesti
Drugi pišu

Poslanici malo rade, a mnogo zarađuju

Prihodi poslanika Skupštine Kosova za jedan mesec prelaze iznos od 2000 evra. Međutim, neretko se dešava da se oni samo potpišu na listu prisutnih i ne prisustvuju plenarnoj sednici, čime često onemogućavaju glasanje zbog nedostatka kvoruma.
Poslanici malo rade, a mnogo zarađuju
Skupština Kosova (Foto arhiva Kim)

Predstavnici civilnog društva na Kosovu kažu da poslanike treba za ovakve postupke sankcionisati. U međuvremenu, u Skupštini kažu da je količina vremena koje će poslanici provesti u skupštinskoj sali stvar njihove volje.

I ovaj saziv Skupštine Kosova suočava se sa nedostatkom poslanika u sali za plenarne sednice.

Neretko, kada poslanici napuste salu, usvajanje zakona i skupštinske rasprave moraju biti odloženi za narednu sednicu. Rad ne napuštaju samo poslanici opozicionih partija, već i oni na vlasti.

Artan Murati iz Kosovskog demokratskog instituta, naziva ovo anomalijom u radu Skupštine i smatra da poslanici koji ne učestvuju u radu Skupštine, već se samo potpišu – treba da budu kažnjeni.

„Ono što je moguće učiniti je kazniti poslanike koji dođu, potpišu se i ne učestvuju u radu Skupštine, oduzimanjem dnevnice, jer bi ovo možda bila i jedna od prvih polaznih tačaka koja bi možda težila tome da se po ovom aspektu makar malo disciplinuju poslanici. Mi smo i u toku radnih grupa za novi pravilnik o radu skupštine, stalno pozivali na uvođenje sankcija prema poslanicima, međutim kod parlamentarnih grupa nema neke velike spremnosti da uzmu u obzir ove predloge, a zbog činjenice da ne žele da kazne sami sebe,“ kaže Artan Murati.

Rasim Alija iz D4D, s druge strane, kaže da je rad Skupštine Kosova degradirao i da trenutno, Skupština nije mesto gde se razmatraju i usvajaju zakoni.

„To je nasleđen problem od prošlih saziva, međutim ni ovaj saziv Skupštine se ne razlikuje. Rad Skupštine je sada u potpunosti omalovažen i to zbog pogrešnih razloga – Skupština najmanje služi za razmatranje i usvajanje zakona i sprovođenje drugih zakonodavnih inicijativa koje teže uređivanju sistema funkcionisanja vlasti. Skupština se najviše koristi za ostvarivanje materijalne dobiti kroz visoke plate koje dobijaju poslanici za učestvovanje na sednicama odbora, pre svega. Deo dnevnica poslanici primaju i za učešće na plenarnim sednicama Skupštine Kosova, čak iako nisu prisutni i ne daju doprinos za koji su izabrani od građana Republike Kosovo. To je realnost u kojoj se sada nalazimo. Skupština Kosova je preobražena u mesto koje se koristi za dobit“, kaže Rasim Alija.

Smatra da je potrebno da se promeni kultura političkog delovanja i odgovornost svakog poslanika.

Skupština Kosova upitana je da li ima nameru da preduzme mere povodom tih slučajeva.

„Učestvovanje poslanika prati se preko potpisa. Vreme boravka u sali ostavljeno je na volju poslanika/ce“, kaže se u odgovoru Skupštine.

U Republici Kosovo gde se mesečne plate kreću od 130 do iznad 400 evra, poslanici Skupštine Kosova imaju platu pet puta veću od prosečne plate u zemlji.

Kosovo se 19 godina nakon rata suočava sa visokim stepenom siromaštva i nezaposlenosti.

Stepen nezaposlenosti dostigao je više od 26 odsto, a u međuvremenu, tokom nekoliko godina, nije bilo ni ekonomskog porasta većeg od četiri odsto.

Osim mesečne plate od oko 1500 evra mesečno, 120 poslanika Skupštine Republike Kosovo uživa i prava na dodatna novčana sredstva za svaku svoju aktivnost. Oni dobijaju po 240 evra za dve sednice mesečno.

Dobijaju i dodatak od 160 evra za učešće na sastancima skupštinskih odbora.

Problem sa neučestvovanjem na sednicama, Murati iz KDI-a smatra, mogu lako da reše, ali nedostaje politička volja parlamentarnih grupa.

„Ovo veoma lako može da se reguliše pravilnikom o radu Skupštine koji je prošao prvo čitanje. I dalje postoji mogućnosti da se ulože amandmani i da se dodaju novi članovi koji će do detalja regulisati ovo pitanje. I zakonom bi se moglo regulisati, ali je najjednostavniji način da se reguliše preko pravilnika o radu Skupštine, koji je već u proceduri. Međutim, potrebna je politička volja parlamentarnih grupa“, kaže on.

Pravilnikom o radu Skupštine Republike Kosovo, definiše se da osim prava na mesečna primanja, poslanici imaju pravo i na troškove boravka i putovanja unutar i van zemlje po službenoj dužnosti.

Zatim, poslanici primaju i dodatne dnevnice za učestvovanje na sednicama skupštinskih odbora i troškove za telefon i gorivo.Ostale vesti

Srbija - Kosovo: Šta sledi posle dogovora u Briselu?
Kako dogovor o tablicama postignut u Briselu ocenjuju Srbi, a kako Albanci? Šta kažu u Beogradu, a šta u Prištini? I šta se može očekivati dalje?
  • 25.11.2022
Berlin traži da Srbija i Kosovo reše spor
Nemačka vlada je pozvala vlasti u Srbiji i na Kosovu da međusobne napetosti reše konstruktivnim dijalogom. "Razočarani smo što dve strane nisu mogle da se dogovore o rešavanju aktuelne krize", rekao je portparol vlade u Berlinu Štefen Hebeštrajt.
  • 23.11.2022
Koha: Donošenje Zakona o saradnji opština Kosova rešenje za problema sa ZSO
Usvajanje novog zakona pod nazivom "Zakon o međuopštinskoj saradnji i koordinaciji", bilo bi rešenje za prevazilaženje višegodišnjeg ćorsokaka oko formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO), piše u nedavno procurelom "non-pejperu" u koji je imao uvid portal prištinskog lista Koha.net.
  • 15.11.2022
Kleving: Kosovo mora da iznese predlog za srpsku manjinu
Nemački stručnjak za Balkan Konrad Kleving u intervjuu za Dojče vele ocenjuje koje su to prednosti, a koje mane nemačko-francuskog predloga rešenja za Kosovo i Srbiju.
  • 15.11.2022
Peca Popović: Dobrota nije privilegija jednog naroda
„Sve najlepše dolazi sa Kosova - najlepše pesme, najlepše boje, najlepši ukusi i najčasniji ljudi“, ovim rečima se pre nekoliko dana mitrovičkoj publici obratio jedan od najvećih muzičkih novinara na jugoslovenskim prostorima, Petar Peca Popović citirajući svog prijatelja, istoričara, profesora i diplomatu, Dušana Batakovića, kojem je obećao da će zajedno sa njim doći na Kosovo.
  • 12.11.2022
Nemačko-francuski predlog: najbolja moguća ponuda?
Nemačko-francuski predlog za rešavanje kosovskog problema nije naišao na odobravanje u Beogradu. Da li je to ipak prilika za "kompromis" ili pre svega ponuda da "Srbija prizna realnost"?
  • 10.11.2022