Vesti
Drugi pišu

Porodica Ranka Perenića u šoku, čekaju odgovor na žalbu o prekidu istrage

Ni tri meseca nakon što je uložila žalbu na odluku Euleksa da zatvori istragu o kidnapovanju njenog supruga Ranka, Snežana Perenić nije dobila odgovor.
Porodica Ranka Perenića u šoku, čekaju odgovor na žalbu o prekidu istrage
Novinari drže fotografije nestalih kolega, među njima i fotografija Ranka Perenića (Foto Sputnjik)

Euleks je istragu zatvorio 23. oktobra 2013, ali je porodicu obavestio tek decembra prošle godine, u vreme kada je dokumentaciju o istrazi već prosledio Specijalnom tužilaštvu Kosova.

Snežanu Perenić nijedna institucija nije pozvala da da iskaz, niti je imala saznanja da se istraga vodi. Zato je bila u potpunom šoku kada je uz obaveštenje Euleksa, dobila i obrazloženje tužioca Mauricia Salustra da su njenog supruga Ranka, radnika RTV Priština, u nepoznatnom pravcu odveli pripadnici OVK zapretivši oružjem, a da joj Euleks daje tri dana da se žali na odluku o zatvaranju istrage. Sada mesecima odgovora nema.

- Prosto sam očajna. Još se nisam oporavila od škola koji sam doživela. Volela bih da me neko obavesti da je istraga ponovo otvorena. Ne želim da se na ovome završi, ali ni sama ne znam kome da se obratim. Nije mi logično da mi daju tri dana za žalbu, a onda tri meseca ne odgovaraju - kaže za Udruženje novinara Srbije (UNS) Snežana Perenić.

Obaveštenje iz Euleksa je stiglo posredstvom Ministarstva pravde Srbije i srpskog Tužilaštva za ratne zločine. U Ministarstvu za UNS kažu da nisu dobili odgovor Kancelarije specijalnog predstavnika EU u Prištini povodom žalbe koju je uputila Snežana Perenić.

Istraga o kidnapovanju Ranka Perenića je iz Euleksa prebačena u ruke Specijalnog tužilštva Kosova 3. novembra 2017. Euleks nam je odgovorio da sve informacije potražimo na toj adresi. Takođe su dodali da su obavešteni da nam je od Specijalnog tužilaštva Kosova stigao odgovor. Ipak, iz tog Tužilaštva nisu odgovorili na naše upite.

Snežani Perenić je u sastavljanju žalbe pomogao Savo Štrbac, predsednik Dokumentaciono informacionog centra "Veritas". Za UNS on pojašnjava da je situacija u pravosuđu takva da izjašnjavanje o žalbi nije vezano za rok.

- U pravosuđu tri meseca nije mnogo, a na Balkanu postupci traju godinama, pa to nije ništa neobično. Snežana Perenić će svakako morati da dobije odluku povodom njene žalbe, a ono što bi mogla da uradi jeste da pošalje urgenciju naslovljenu na glavnog tužioca na ruke, da on vidi šta je sa njenom žalbom. Ovde je takođe reč o očito dva različita pravna sistema i činjenici da se koristi diplomatska pošta, a ne da se direktno šalje sa adrese na kućnu adresu – ističe Štrbac.

Novinari Radio Prištine Ranko Perenić i Đuro Slavuj kidnapovani su 21. avgusta 1998. dok su obavljali novinarski zadatak, vozeći automobil Zastava 128 ka manastiru Sveti Vrači u Zočište da urade prilog o povratku otetih monaha. Od tada, do decembra 2017. nije bilo informacija o njihovoj sudbini.

U obrazloženju tužioca Mauricia Salustra u odluci iz 2013. stoji da su "na osnovu dostupnih informacija, dana 21. avgusta 1998. godine žrtve otišle u Veliku Hoču kako bi izvršile radni zadatak. Na putu nazad presrela ih je naoružana grupa ljudi koji su nosili obeležje OVK, zapretila oružjem i odvela ih u nepoznatom pravcu". On dodaje da "iako je verovatno da status žrtava kao nestalih lica nakon toliko godina ukazuje da oni više nisu živi, postoji apsolutni nedostatak dokaza povodom toga šta se dogodilo. Štaviše, identitet navodnih otmičara je nepoznat i ne postoje razumni izgledi da će se njihovi identiteti otkriti putem dodatnih istražnih mera. Nema istražnih zaključaka koji bi predložili dalje istražne radnje… Prema tome, policijska prijava se mora odbaciti."

Iako su Ranko Perenić i Đuro Slavu zajedno kidnapovani, porodica Slavuj nije dobila nikakavo obaveštenje.

Istražujući ubistva i kidnapovanja novinara, UNS je u razgovoru sa penzionisanim američkim diplomatom Šonom Bernsom otkrio podatke nepoznate javnosti, da je u toj regiji, u vreme kada su Perenić i Slavuj nestali, najviše uticaja imao Fatmir Ljimaj, te da su do te lokacije dolazile i jedinice pod kontrolom Ramuša Haradinaja.

U razgovoru sa Milivojeom Mikijem Mihajlovićem, nekadašnjim urednikom Radio Prištine i rukovodiocem Medija centra u Prištini, došli smo do saznanja da je nakon kidnapovanja Perenića i Slavuja novinar Njujork Tajmsa Majk O’Konor, u Beloj Crkvi, naselju u Orahovcu, video Zastavu 128 kojom su otišli na radni zadatak i u njoj njihov diktafon.

U februaru je šesti put srušena i odnešena spomen-ploča postavljena u znak sećanja na otete novinare Radio Prištine Đura Slavuja i Ranka Perenića. Oko mesta gde je stajala ploča nabacana je velika količina kostiju, najverovatnije životinjskog porekla. Udruženje novinara Srbije od 2012. na mestu gde su poslednji put viđeni Đuro Slavuj i Ranko Perenić postavlja obeležje na kome na srpskom i albanskom jeziku piše: "Ovde su 21. avgusta 1998. otete naše kolege novinari Đuro Slavuj i Ranko Perenić. Tražimo ih." Naredne nedelje, ploču ćemo postaviti sedmi put.Ostale vesti

Spomen ploča koja deli žrtve na Kosovu: Tri tačke za ’ostale’
Dragiša i Zorica Petrović iz Gračanice kod Prištine su 1. maja 1999. godine zauvek izgubili sina Nikolu (17) i ćerku Mariju (15), kada je NATO tokom bombardovanja tadašnje Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) pogodio autobus Niš Ekspresa koji je prelazio preko mosta u mestu Lužane kod Podujeva. Podujevo se nalazi na oko 40 kilometara od Prištine.
  • 08.05.2021
„Čestitka” Aljbina Кurtija
Šta je u podeljenim i odvojenim nacionalnim, verskim i ideološkim svetovima svih ovih decenija na Кosovu i Metohiji imalo trunku iskrenosti? Gde se mogla čuti jednostavna ljudska prirodna i preko potrebna poruka da se obratiš drugima? Кako se, makar, jednog jedinog dana mogla osetiti želja da je neko nekome poželeo: sreću, mir, blagostanje – pa čak i ljubav?
  • 04.05.2021
Svetlost, strah i poricanje
Na odeždama svetitelja sada piše OVК (Oslobodilačka vojska Кosova), a na vrhu stene, nekoliko metara iznad isposnice, postavljena je nova zastava Republike Albanije
  • 03.05.2021
EU: Non pejper ne odražava stavove EU i nije dostavljen Lajčaku ili Borelju
Nakon što su Nemačka i Francuska demantovale da stoje iza non-pejpera o rešavanju kosovskog pitanja koji je u ponedeljak uveče objavila Koha, od istog se distancirala i Evropska unija.
  • 28.04.2021
Preminuo Milija Popović
U beogradskoj bolnici „Dr Dragiša Mišović“, od posledica virusa kovid-19 preminuo je Milija Popović, ugledni građanin Gračanice, napisao je novinar i publicista Đorđe Jevtić.  
  • 21.03.2021
„Pandemija negativno uticala na položaj žena“
Predsednica Udruženja žena „Ruka ruci“ Nevenka Rikalo je pozivajući se na policijske i izvore organizacija koje se bave pravima žena, rekla  da je tokom pandemije koronavirusa na Kosovu povećan broj nasilja u porodici u odnosu na period pre koronavirusa.
  • 15.02.2021