Vesti
Drugi pišu

Policija: Situacija na Kosovu mirna i stabilna

Bezbednosna situacija na Kosovu je „mirna i stabilna“, navode iz Kosovske policije, ističući da "povremeni incidenti različite prirode nisu uticali na opštu bezbednosnu situaciju".
Policija: Situacija na Kosovu mirna i stabilna
Specijalna Kosovska policija (Foto N1)

Ocena situacije usledila je nakon niza incidenata u kojima su meta bili Srbi i njihova imovina, piše Kossev.

Iz KP-a, međutim, nisu precizirali na koje konkretno „povremene incidente“ reaguju, a takođe nisu naveli ni povod za ovo saopštenje.

Sa druge strane, navode poznato: „Svako krivično delo kažnjivo je bez obzira na to ko je izvršilac.“

Istovremeno ohrabruju, navode, sve građane da prijave sva kriminalna dela, jer „na taj način pomažu Kosovskoj policiji u istrazi“ i „što bržem rasvetljavanju svih kriminalnih slučajeva“.

Podsetimo, od prošle nedelje zabeležena je serija izveštaja napada na lokalne Srbe i njihovu imovinu.

Prvi slučaj zabeležen je kada su Albanci iz Petriča blokirali prilaz crkvi Srbima kod Kline.

Lokalni mediji su izvestili i o kamenovanju ambulante u Suvom Dolu, u Severnoj Mitrovici.

Obijena je ambulanta u selu Novake i zapaljene su knjige protokola pacijenata, zbog čega su privedena četiri maloletna lica.

Incident je zabeležen i u Starom Gracku kada se, prema lokalnim izvorima i izveštaju RTK2, dogodio incident u kojem je došlo do fizičkog sukoba između jedne srpske porodice i lokalnog Albanca.

Kod sela Žač grupa Albanaca presrela je lokalnog sveštenika oca Stevana Markovića koji se sa porodicom vraćao sa službe u Pećkoj Patrijaršiji – saopštila je Eparhija raško-prizrenska.

A u najskorijim izveštajima zabeležene su dve krađe srpske imovine u Vitini, koje je potvrdio predsednik privremenog organa te opštine, Srđan Nikolić, za Tanjug.

U noći između nedelje i ponedeljka kamenovane su dve srpske kuće u centru Vitine, javila je juče RTV Puls.Ostale vesti

Mirno je dok crkva gori

Jedna lažna vest objavljena na javnom servisu RTK zauvek je promenila život i nasleđe KiM. Devetnaest ubijenih, uništeno 39 crkava i manastira, 4.000 proteranih Srba, Roma, Aškalija…

  • 18.03.2023
ARD: Zapadne firme finansiraju antizapadne medije u Srbiji
Mnogi srpski mediji neumorno šire rusku verziju o ratu u Ukrajini i huškaju protiv Evropske unije i Zapada, a upravo zapadna preduzeća u Srbiji, među kojima su i nemačka, finansiraju takve medije milionima evra kroz oglašavanje, ocenjuje nemačka javna televizija ARD.
  • 15.03.2023
Nedovoljan broj notara u opštinama na Kosovu

Broj javnih beležnika na Kosovu je nedovoljan pokazuju podaci Ministarstva pravde Kosova a sa tim se slažu i oni koji obavljaju ovaj posao, ali o tome nisu želeli da govore zvanično. U čak šesnaest opština javni beležnici ne postoje, pokazuju podaci ministarstva.

  • 10.03.2023
Nemačka štampa: Srbija se faktički pomirila sa postojanjem Kosova
Štampa na nemačkom jeziku mahom vidi načelni dogovor Beograda i Prištine kao faktičko priznanje nezavisnosti Kosova, ali i navodi da još nije sigurno da će Vučić stvar sprovesti do kraja, prenosi Dojče vele.
  • 01.03.2023
Dobro došli u slobodno pozorište
Razgovaralo se te davne 2010. u restoranu „Ćao” nadomak Prištine. Sastala su se dva direktora jednog pozorišta – jedan u gradu, drugi u getu, jedan izbeglica sa radnim knjižicama u kutiji cipela, drugi u zgradi u centru Prištine,  jedan igra u srušenim domovima kulture i traži publiku, drugi urban sa rešenim statusom. U razgovoru se dogodila eksplozija razumevanja, a Jeton Neziraj, mladi reditelj, pisac i direktor rodom iz Кačanika, otvorio je široka vrata na srpskim pozorištima i javnom životu.
  • 26.02.2023
Na šta mislimo kada kažemo Zajednica srpskih opština?

Definisana kao obaveza iz Briselskog sporazuma, Zajednica srpskih opština na Kosovu još uvek nije formirana, a zvanični Beograd kaže da je „uslov svih uslova“ za dalje pregovore sa Prištinom. Druga strana, pak, poručuje da ovakva asocijacija nije u skladu sa Ustavom Kosova, naziva je „novom Republikom Srpskom“ i tvrdi da se ovo pitanje može rešiti tek konačnim sporazumom koji bi podrazumevao međusobno priznanje. Šta o zajednici, čiji je i naziv predmet rasprava, zaista piše u dokumentima koji su Beograd i Priština već potpisali, a šta u predlozima trećih strana?

  • 25.02.2023