Vesti
Drugi pišu

Policija: Situacija na Kosovu mirna i stabilna

Bezbednosna situacija na Kosovu je „mirna i stabilna“, navode iz Kosovske policije, ističući da "povremeni incidenti različite prirode nisu uticali na opštu bezbednosnu situaciju".
Policija: Situacija na Kosovu mirna i stabilna
Specijalna Kosovska policija (Foto N1)

Ocena situacije usledila je nakon niza incidenata u kojima su meta bili Srbi i njihova imovina, piše Kossev.

Iz KP-a, međutim, nisu precizirali na koje konkretno „povremene incidente“ reaguju, a takođe nisu naveli ni povod za ovo saopštenje.

Sa druge strane, navode poznato: „Svako krivično delo kažnjivo je bez obzira na to ko je izvršilac.“

Istovremeno ohrabruju, navode, sve građane da prijave sva kriminalna dela, jer „na taj način pomažu Kosovskoj policiji u istrazi“ i „što bržem rasvetljavanju svih kriminalnih slučajeva“.

Podsetimo, od prošle nedelje zabeležena je serija izveštaja napada na lokalne Srbe i njihovu imovinu.

Prvi slučaj zabeležen je kada su Albanci iz Petriča blokirali prilaz crkvi Srbima kod Kline.

Lokalni mediji su izvestili i o kamenovanju ambulante u Suvom Dolu, u Severnoj Mitrovici.

Obijena je ambulanta u selu Novake i zapaljene su knjige protokola pacijenata, zbog čega su privedena četiri maloletna lica.

Incident je zabeležen i u Starom Gracku kada se, prema lokalnim izvorima i izveštaju RTK2, dogodio incident u kojem je došlo do fizičkog sukoba između jedne srpske porodice i lokalnog Albanca.

Kod sela Žač grupa Albanaca presrela je lokalnog sveštenika oca Stevana Markovića koji se sa porodicom vraćao sa službe u Pećkoj Patrijaršiji – saopštila je Eparhija raško-prizrenska.

A u najskorijim izveštajima zabeležene su dve krađe srpske imovine u Vitini, koje je potvrdio predsednik privremenog organa te opštine, Srđan Nikolić, za Tanjug.

U noći između nedelje i ponedeljka kamenovane su dve srpske kuće u centru Vitine, javila je juče RTV Puls.Ostale vesti

Agencija pokreće postupak protiv šest funkcionera zaposlenih na Kosovu
Osim što je gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić ima još dve funkcije u srpskim institucijama na Kosovu, kao i imovinu i prihode koje nije prijavio beogradskoj Agenciji za borbu protiv korupcije. U Agenciji proveravaju da li su Rakić i još pet funkcionera na Kosovu prekršili zakon nakon čega bi mogli da budu sankcionisani, saznaje CINS.
  • 30.05.2020
Neprovereni navodi o smrti Srbina sa Kosova u Libiji
Telo plaćenika pronađeno je južno od Tripolija, prenela je Anadolija pozivajući se na zvanične izvore u Libiji. Neki od vodećih kosovskih medija, između ostalih i javni servis, su s druge strane vođeni neproverenim informacijama sa Tvitera preneli i to da je reč o Srbinu sa Kosova, koji je učestvovao i u sukobima 1999. godine, objavljujući između ostalog fotografiju Tibora Cerne, pripadnika Vojske Jugoslavije koji je nastradao tokom bitke na Košarama
  • 27.05.2020
Kud se dede Metohija?
Kako piše Petrit Imami u knjizi „Srbi i Albanci kroz vekove“, tokom Drugog svetskog rata, postojao je sukob između Albanaca kvislinga-nacionalista i antifašista. Fadilj Hodža kao odgovor na zloupotrebu Prizrenske lige iz 1878, u listu KPJ Sloboda (1943) najavljuje: „Narodi Kosova i Metohije, organizovaće konferenciju, možda ne u Prizrenu, koja će imati veću važnost nego ona 1878. g. (Imami, 2016: 469)“. 
  • 19.05.2020
Izjava Škeljzena Gašija iz Samoopredeljenja o ubistvu oko hiljadu nedužnih Srba ima težinu jer je to prvi put da dolazi iz neke od jačih albanskih partija, piše beogradska Politika.
  • 02.05.2020
Dvostruki policijski čas kao dobar naslov u teatru apsurda
Narodno pozorište u Prištini sa sedištem u Gračanici je institucija Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije i u svom radu se u potpunosti i isključivo rukovodi regulativama i instrukcijama vlade u Beogradu i svog resornog ministarstva, što važi i za slučaj pandemije virusa korona.
  • 23.04.2020
Vaskrs utrnulog sveta
Etnička izolovanost, strah od drugoga i formiranje geta već 20 godina su način života i model opstanka za Srbe na Кosmetu.
  • 20.04.2020