Vesti
Drugi pišu

Pojačane mere bezbednosti na Kosovu

Nakon terorističkog napada u Turskoj, kosovske vlasti pojačale su mere bezbednosti na mestima gde se okuplja veći broj ljudi, uključujući i prištinski aerodrom, prenosi RTS.
Pojačane mere bezbednosti na Kosovu
Policija Kosova (Foto slobodnaevropa.org)

Dodatno su obezbeđeni objekti javnih ustanova, pa su čak i magistralni putevi pod većim nadzorom, saopštila je policija.
 
“Radi se o preventivnim merama”, naveo je portparol kosovske policije Daut Hodža, dodajući da su na osnovu raspoloživih informacija preduzete konkretne mere, koje garantuju bezbednost.
 
Hodža je rekao da od septembra prošle godine ne postoji nijedna osoba sa Kosova koja se priključila terorističkim grupama i ratovima u inostranstvu.
 
Zvaničnici kosovske vlade tvrde da se od 2012. godine do sada oko 300 Albanaca sa Kosova priključilo terorističkim organizacijama, najviše onima koje deluju u Siriji.
 
Procena je da je na Kosovu oko 200 povratnika iz ratova u Siriji i Iraku.Ostale vesti

Nova Balkanska ruta – preko Jarinja
Balkanska ruta je ove godine nešto drugačija nego prethodnih, ali Srbija se i dalje nalazi na njoj. Reporterka Dojče velea pronašla je migrante iz Avganistana i Sirije na pruzi Mitrovica - Raška.
  • 10.11.2021
Prištinski sud osudio Zlatana Krstića, porodica tvrdi da u vreme zločina nije ni bio na Kosovu
Zlatan Krstić, uhapšen je 2019. godine u Uroševcu. Kosovski sud osudio ga je prvostepeno na 14 i po godina zatvora za ubistvo četvoro Albanaca, iako je u vreme kada je zločin počinjen živeo u Kragujevcu. Porodica Krstić pokušava da se izbori za pravdu i istinu, ali sud njihove dokaze ne uzima u obzir.
  • 07.11.2021
Ministarski autogol
Ako već nije izazvao zadovoljstvo („e nek’ si im reko!“) raznih usijanih glava zbog bujice pakosnih provokacija, onda u našoj javnosti svakako nije ni naročito komentarisan nastup ministra spoljnih poslova Srbije na sednici SB, piše Srđan Milošević za Peščanik.net.
  • 03.11.2021
RSE: Vlada Kosova protiv Unmika
"Unmik je ovde jer Ujedinjene nacije odbijaju da suspenduju njegov mandat, iako je Unmik od proglašenja nezavisnosti Kosova nepotreban i nema izvršna ovlašćenja", saopšteno je iz Vlade Kosova za Radio Slobodna Evropa.
  • 22.10.2021
’’Možemo očekivati još napetih situacija’’
Možemo očekivati još napetih situacija, rekao je stručnjak za međunarodne odnose i rektor Univerziteta Vern u Zagrebu Vlatko Cvrtila u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" govoreći o stanju na Kosovu nakon nedavnih sukoba i nemira.
  • 15.10.2021
Lokalni izbori na Kosovu: Bitka za Prištinu i ostale političke utakmice
Izbori za lokalne organe vlasti prvi su veliki izborni test za ubedljivog pobednika prethodnih parlamentarnih izbora, stranku Samoopredeljenje Aljbina Kurtija.
  • 15.10.2021