Vesti
Drugi pišu

“Podela alibi za mafiju i najkraći put do Velike Albanije”

Kada su Srbe južno od Ibra prisilili da žive u kosovskom sistemu, Kosovska Mitrovica je izgledala kao ostrvo slobode. Danas, kada su nam se pridružili, delimo istu depresiju, iste strahove i neizvesnost. Izgleda da smo opet zajedno, kaže Živojin Rakočević.
“Podela alibi za mafiju i najkraći put do Velike Albanije”
Živojin Rakočević (Foto Kim)

Ako se podela dogodi na severu Kosova, završiće se u Bosni i Hercegovini, rekao je novinar i pisac Živojin Rakočević za “Pečat”.

To, prema njegovim rečima, znači da u tom međuprostoru nestaje Makedonija, preoblikuju se Crna Gora i jug centralne Srbije.

“Podela je savršen alibi da mafija ostane na vlasti i najkraći put do „Velike Albanije“. Podela je najcrnje i najgore rešenje jer se više nema šta deliti, ostale su samo emocije kojima manipulišu strani interesi i kriminalci. Ako postavimo granicu usred te emocije i tako srušimo Dečane, odrekli smo se budućnosti naše toliko pominjane dece”, kaže Rakočević.

Rakočević je prošle godine u autorskom tekstu, koji ovih dana kruži društvenim mrežama, upozorio da realizacija ideje podele Kosova može ići kroz tri poteza što bi za posledicu imalo „munjevito etničko čišćenje Srba južno od Ibra i uništavanje spomenika srpske duhovnosti i kulture“.

“Podela je deo našeg života i ona se pojavljuje kada nema nikakvog rešenja. Ona praktično znači da albanski nacionalisti i islamisti koji čekaju konačno rešenje pokušavaju da dovrše posao i prvi put u istoriji izbrišu sve što je naše i uklone, kako kažu, „minu iz temelja svoje nacije“. Pošto je Kosovo, po rečima Hilari Klinton, „privatna stvar njene porodice“, jastrebovi ove ideje nastoje, a oni ne biraju sredstva, da završe svoj „uspešni projekat Kosovo“, kazao je Rakočević.

 Ostale vesti

Borelj: Razgraničenje više nije opcija
Razgraničenje Srbije i Kosova više nije opcija, poručio je šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj i tako ponovo ostavio prostor za pitanje od milion dolara: "Šta jeste?", piše Blic.
  • 30.11.2020
Sud za ratne zločine u Beogradu nije obavešten o masovnoj grobnici kod Raške
Odeljenju za ratne zločine Višeg suda u Beogradu nije dostavljeno obaveštenje o pronalasku posmrtnih ostataka u blizini Raške, rečeno je juče za Radio Slobodna Evropa (RSE) u toj instituciji.
  • 18.11.2020
Sudar katunskih pesnica
Dva veka posle borbe Petrovića i Radonjića, ponovo dvojica Katunjana, Đukanović i Krivokapić, odlučuju kojim putem ide Crna Gora, piše za "Politiku" Živojin Rakočević.
  • 18.10.2020
Kossev: Nije bilo skandiranja
"Niko nije uzvikivao ni tu ni bilo koju drugu političku parolu, u pitanju je lažno prijavljivanje i policija je sa tim upoznata", za KoSSev svedoče u crkvenoj opštini Prizren.
  • 04.10.2020
Specijalni sud u Hagu – da li se Priština suprotstavlja ili izruguje
Pre skoro četiri godine (decembar 2016) je u Hagu je osnovan Specijalni sud za procesuiranje zločina počinjenih nad civilnim stanovništvom od strane paravojnih jedinica OVK na Kosovu. Tek prošlog septembra je ta institucija počela sa poslom i promptno se našla u slučaju nepoštovanja suda. Događaj je medijski efektan, ali političkoj javnosti u nemačkom govorom području mahom neinteresantan. Kad je tema tugaljiva, ćutanje je zlato.
  • 04.10.2020
Lipljan: Sumnje na zloupotrebe vršiteljke dužnosti direktorke škole
Deo rukovodstva Osnovne škole “Braća Aksić” u Lipljanu, više puta je u proteklih godinu dana nadležnim prosvetnim organima Republike Srbije, upućivao dopise kojima su ukazivali na sumnje da vršilac dužnosti direktorka te škole Bogdanka Mirić, kako tvrde, krši brojne zakone. Deo zaposlenih se tim povodom obratio i Agenciji za borbu protiv korupcije u Beogradu, navodeći u dopisu više od dvadeset tačaka, za koje tvrde da predstavljaju primere kršenja zakona u toj školi.
  • 24.09.2020