Vesti
Drugi pišu

“Podela alibi za mafiju i najkraći put do Velike Albanije”

Kada su Srbe južno od Ibra prisilili da žive u kosovskom sistemu, Kosovska Mitrovica je izgledala kao ostrvo slobode. Danas, kada su nam se pridružili, delimo istu depresiju, iste strahove i neizvesnost. Izgleda da smo opet zajedno, kaže Živojin Rakočević.
“Podela alibi za mafiju i najkraći put do Velike Albanije”
Živojin Rakočević (Foto Kim)

Ako se podela dogodi na severu Kosova, završiće se u Bosni i Hercegovini, rekao je novinar i pisac Živojin Rakočević za “Pečat”.

To, prema njegovim rečima, znači da u tom međuprostoru nestaje Makedonija, preoblikuju se Crna Gora i jug centralne Srbije.

“Podela je savršen alibi da mafija ostane na vlasti i najkraći put do „Velike Albanije“. Podela je najcrnje i najgore rešenje jer se više nema šta deliti, ostale su samo emocije kojima manipulišu strani interesi i kriminalci. Ako postavimo granicu usred te emocije i tako srušimo Dečane, odrekli smo se budućnosti naše toliko pominjane dece”, kaže Rakočević.

Rakočević je prošle godine u autorskom tekstu, koji ovih dana kruži društvenim mrežama, upozorio da realizacija ideje podele Kosova može ići kroz tri poteza što bi za posledicu imalo „munjevito etničko čišćenje Srba južno od Ibra i uništavanje spomenika srpske duhovnosti i kulture“.

“Podela je deo našeg života i ona se pojavljuje kada nema nikakvog rešenja. Ona praktično znači da albanski nacionalisti i islamisti koji čekaju konačno rešenje pokušavaju da dovrše posao i prvi put u istoriji izbrišu sve što je naše i uklone, kako kažu, „minu iz temelja svoje nacije“. Pošto je Kosovo, po rečima Hilari Klinton, „privatna stvar njene porodice“, jastrebovi ove ideje nastoje, a oni ne biraju sredstva, da završe svoj „uspešni projekat Kosovo“, kazao je Rakočević.

 Ostale vesti

Srbija - Kosovo: Šta sledi posle dogovora u Briselu?
Kako dogovor o tablicama postignut u Briselu ocenjuju Srbi, a kako Albanci? Šta kažu u Beogradu, a šta u Prištini? I šta se može očekivati dalje?
  • 25.11.2022
Berlin traži da Srbija i Kosovo reše spor
Nemačka vlada je pozvala vlasti u Srbiji i na Kosovu da međusobne napetosti reše konstruktivnim dijalogom. "Razočarani smo što dve strane nisu mogle da se dogovore o rešavanju aktuelne krize", rekao je portparol vlade u Berlinu Štefen Hebeštrajt.
  • 23.11.2022
Koha: Donošenje Zakona o saradnji opština Kosova rešenje za problema sa ZSO
Usvajanje novog zakona pod nazivom "Zakon o međuopštinskoj saradnji i koordinaciji", bilo bi rešenje za prevazilaženje višegodišnjeg ćorsokaka oko formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO), piše u nedavno procurelom "non-pejperu" u koji je imao uvid portal prištinskog lista Koha.net.
  • 15.11.2022
Kleving: Kosovo mora da iznese predlog za srpsku manjinu
Nemački stručnjak za Balkan Konrad Kleving u intervjuu za Dojče vele ocenjuje koje su to prednosti, a koje mane nemačko-francuskog predloga rešenja za Kosovo i Srbiju.
  • 15.11.2022
Peca Popović: Dobrota nije privilegija jednog naroda
„Sve najlepše dolazi sa Kosova - najlepše pesme, najlepše boje, najlepši ukusi i najčasniji ljudi“, ovim rečima se pre nekoliko dana mitrovičkoj publici obratio jedan od najvećih muzičkih novinara na jugoslovenskim prostorima, Petar Peca Popović citirajući svog prijatelja, istoričara, profesora i diplomatu, Dušana Batakovića, kojem je obećao da će zajedno sa njim doći na Kosovo.
  • 12.11.2022
Nemačko-francuski predlog: najbolja moguća ponuda?
Nemačko-francuski predlog za rešavanje kosovskog problema nije naišao na odobravanje u Beogradu. Da li je to ipak prilika za "kompromis" ili pre svega ponuda da "Srbija prizna realnost"?
  • 10.11.2022