Vesti
Drugi pišu

Počeli Dani Preobraženja 2021. u Prilužju

Sportskim nadmetanjima započela tradicionalna manifestacija Dani Preobraženja. Manifestacija dani Preobraženja, koja se u Prilužju tradicionalno održava u susret slavi Hrama Svetog Preobraženja Gospodnjeg i slavi opštine Vučitrn-Prilužje, ove godine će proširiti svoj sadržaj.
Počeli Dani Preobraženja 2021. u Prilužju
Litija oko hrama Svetog Preobraženja u Prilužju (Foto D. Terentić)

Manifestacija koja prati slavu hrama od njegovog osveštanja, osmišljena je da zainteresuje i okupi sve meštane Prilužja i okolnih sela i ujedini ih u radosti obeležavanja Preobraženja gospodnjeg u Hramu posvećenom ovom velikom Pravoslavnom prazniku i ojača veru u budućnost na ovim prostorima.

Manifestacija je u osnovi imala program tri večeri uoči hramovne slave, i na sam Dan slave.
"Prvog dana je u hramovnoj porti održavano književno veče na kome su stihovi književnika sa Kosova i Metohije parali plave Prilužjanske noći a poj narodnih pojaca kupao se u žuboru Laba i Sitnice i gubio u Čičavičkim brdima a okupljeni mudro i željno slušali vešto isprepletene stihove u životne slike Kosovsko metohijske prošlosti,sadašnjosti i budućnosti, stvarnosti i čežnje", piše Dragiša Terentić.

Početak i izgradnju hrama Svetog Preobraženja Gospodnjeg pratili su slogani “Mi gradimo crkvu-crkva gradi nas“ i „Gradimo kotvu za opstanak", a manifestacija Dani preobraženja "razbija ravnodušnost i apatiju, ne baš vesele, kosovskometohijske stvarnosti i kroz sabornost pesmu igru i sport poručuje da nam je najbolje kad smo zajedno i svoji na svome", kažu meštani Prilužja.

Druge večeri nastupali su brojni rok bendovi iz Prilužja, Kosovske Mitrovice i još mnogih mesta sa Kosova.

"Treće veče je po tradiciji budilo najviše interesovanja . Veliki broj Kulturnoumetničkih društava sa ovih i
ostalih srpskih prostora znojili su se pod teškom narodnom nošnjom u vreloj avgustovskoj noći u Prilužju
da budu makar malo bolji i budu nagrađeni sa više aplauza i oduševljenja od predhodnih folklornih ansambala i grupa", piše Terentić.

On objašnjava kako izgleda Preobraženjski dan. 

"Preobraženjski dan bi počinjao dočekom crkvenih velikodostojnika i drugih gostiju u hramovnoj porti,nastavljao bi se svetom liturgijom i litijom oko hrama a potom sečenjem slavskog kolača i deljenjem osveštenog grožđa. Potom bi u organizaciji saveza amatera Kosova i Metohije u hramovnoj porti bio priređen kolaž starih srpskih pesama i igara “Starosrpski izvori“. Kolačari bi organizovali slavski ručak a po domovima bi se veselilo uz rodbinu i goste iz okoline. I tih nekoliko dana celo selo i okolina su bili potpuno zaokupljeni preobražajem njihove svakodnevnice", jasan je on.

Organizatori ovogodišnjih Dana preobraženja u Prilužju su Privremeni organ za opštinu Prilužje-Vučitrn, sportska drustva iz Prilužja i Kulturnoumetničko društvo "Abrašević". 

Predsednik privremenog organa opštine Prilužje-Vučitrn, Milan Kostić ističe da je egzistencija
mladih, zapošljavanje, socijalno staranje, poboljšanje infrastrukturnih i ukupnih uslova življenja deo
osnovnih izazova novog PO, ali i da paralelno sa tim ide i rad sa mladima i za mlade.

"Daćemo novi, snažniji i jači podsticaj sportskim klubovima, aktiviraćemo neke zastale u svom radu, pomoći
osnivanju novih. Kulturno umetničko društvo “Abrašević” postavljamo ponovo na mesto nosioca kulturno-zabavnog života mladih i neizbežnog činioca i organizatora manifestacija po kojim je Prilužje bilo poznato. Smatramo da je do našeg dolaska u Privremeni organ neopravdano zapostavljan ovaj značajan segment života, opstajanja i predstavljanja mladih i naše opštine i sredine", kaže Milan Kostić.

On dodaje da kroz Dane preobraženja daju nove impluse mladima.

"Danima preobraženja u Prilužju dajemo nove impulse. Na zahtev mladih uvodimo sportske turnire, vraćamo nastupe rok bendova, okupljamo još veći broj kulturno-umetničkih društava sa kojima sarađuje naš KUD. Liturgiju će držati preosvešteni vladika raško-prizrenski I kosovsko-metohijski Teodosije, dolazi nam direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sa saradnicima, presednici i predstavnici opština. Pokušavamo da se na svim poljima preobrazimo i napredujemo da bi opstali u jedinstvu i slozi, zaključuje Kostić.

Predsednik PO opštine Prilužje-Vučitrn Milan Kostić izrazio je i veliku zahvalnost za pokroviteljstvo ove manifestacije Petru Petkoviću direktoru  Kancelariji za Kosovo i Metohiju, direktoru Srđi Kovačeviću i Javnom preduzeću Površinski kopovi "Kosovo" Obilić i Srpskoj pravoslavcnoj crkvi na ovim prostorima. Naveo je da su, pored pokroviteljstva manifestacija, oni uvek tu kad treba pomoći Srbe u Prilužju I okolini ali  na celom Kosovu.

Manifestacija Dani probraženja u Prilužju ove godine traje 5 dana. Prvih dana su sportska takmičenja malom fudbalu (juniori i seniori) tenisu i stonom tenisu, potom koncert rok sastava, a zatim veče folklor na kome učestvuju Kulturno umetnička drštva: "Čukarica" iz Beograda, "Kopaonik" iz Leposavića "Kosovski Božuri" iz Kosovske Mitrovice, "Kosovka Devojka" iz babinog Mosta,"Branko Medenica" iz Ugljara, "Cvetko Grbic" iz Štrpca ,"Simonida" iz Raniluga i "Kos" iz Šilova i domaćini "Abrašević" iz Prilužja.

Na dan Preobraženja nakon liturgije, litije i rezanja slavskog kolača predviđen je prigodan kulturnozabavni program KUD "Abrašević".Ostale vesti

Na Kosovu nema albanske štampe od marta prošle godine
Dok u južnom delu Kosovske Mitrovice nema ni jednog jedinog primerka novina, u severnom delu grada već od šest sati na nekoliko kioska naslagani su svi beogradski dnevnici, nedeljnici, časopisi.
  • 19.09.2021
Ubijam čoveka u sebi
Nikad ga nisam upoznao, a čini mi se da ga tako dobro znam. Nisam rođen u Beogradu. Živeo sam u ulici koja je bila prepuna Prelevića. Gradskih šmekera koji su imali fazone, voleli da popiju, pa i da se potuku. Nama, u Dragiše Mišovića ulici, rano je usađivan taj kodeks ulice. Većina nas je ostala na svetloj strani sile, ali neke je progutao mrak. Nismo sudili, niti osuđivali. Ova stvar je s albuma "Ja, Prele" iz 1996. Fantastičnu gitaru svira, a ko drugi nego Radomir Mihajlović - Točak. Još jedan junak mog detinjstva.
  • 17.09.2021

Potpisivanje Briselskog sporazuma 2013. godine ulilo je nadu ne samo u smislu rešavanja spora između Kosova i Srbije, već i omogućilo manevarski prostor za unapređenje međusobnih odnosa u izazovnom političkom okruženju kakav je zapadni Balkan. Iako su pojedine klauzule uspešno primenjene, šest od petnaest tačaka Sporazuma koje se tiču Zajednice srpskih opština (ZSO) nisu implementirane u praksi. 

  • 11.09.2021
Pandemija podelila Evropu
Radikalno različito doživljavanje pandemije kovida 19 stvorilo je velike geografske, generacijske i društvene podele širom Evrope.
  • 02.09.2021
Srpski biznis na severu Кosova ili kako je jedna firma pobedila na 170 tendera
Malo poznatu firmu Rad 028 iz Zvečana država je samo u poslednjih godinu i po dana, ne računajući izgradnju novog „Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Кosovskoj Mitrovici“, angažovala, po pravilu kao jedinog ponuđača, za poslove vredne skoro 29 miliona evra. Mnogi sumnjaju da je tajna uspeha u tajnom gazdi ovog preduzeća.
  • 27.08.2021
Koje novine čekaju đake od 1. septembra

Još se ne zna kako će učenici pratiti nastavu u narednoj školskoj godini – u učionicama ili onlajn. U resornom Ministarstviu prosvete kažu da će to zavisiti od epidemiološke situacije i da će uskoro predložiti model nastave Kriznom štabu za borbu protiv koronavirusa.

  • 09.08.2021