Vesti
Drugi pišu

Počeli Dani Preobraženja 2021. u Prilužju

Sportskim nadmetanjima započela tradicionalna manifestacija Dani Preobraženja. Manifestacija dani Preobraženja, koja se u Prilužju tradicionalno održava u susret slavi Hrama Svetog Preobraženja Gospodnjeg i slavi opštine Vučitrn-Prilužje, ove godine će proširiti svoj sadržaj.
Počeli Dani Preobraženja 2021. u Prilužju
Litija oko hrama Svetog Preobraženja u Prilužju (Foto D. Terentić)

Manifestacija koja prati slavu hrama od njegovog osveštanja, osmišljena je da zainteresuje i okupi sve meštane Prilužja i okolnih sela i ujedini ih u radosti obeležavanja Preobraženja gospodnjeg u Hramu posvećenom ovom velikom Pravoslavnom prazniku i ojača veru u budućnost na ovim prostorima.

Manifestacija je u osnovi imala program tri večeri uoči hramovne slave, i na sam Dan slave.
"Prvog dana je u hramovnoj porti održavano književno veče na kome su stihovi književnika sa Kosova i Metohije parali plave Prilužjanske noći a poj narodnih pojaca kupao se u žuboru Laba i Sitnice i gubio u Čičavičkim brdima a okupljeni mudro i željno slušali vešto isprepletene stihove u životne slike Kosovsko metohijske prošlosti,sadašnjosti i budućnosti, stvarnosti i čežnje", piše Dragiša Terentić.

Početak i izgradnju hrama Svetog Preobraženja Gospodnjeg pratili su slogani “Mi gradimo crkvu-crkva gradi nas“ i „Gradimo kotvu za opstanak", a manifestacija Dani preobraženja "razbija ravnodušnost i apatiju, ne baš vesele, kosovskometohijske stvarnosti i kroz sabornost pesmu igru i sport poručuje da nam je najbolje kad smo zajedno i svoji na svome", kažu meštani Prilužja.

Druge večeri nastupali su brojni rok bendovi iz Prilužja, Kosovske Mitrovice i još mnogih mesta sa Kosova.

"Treće veče je po tradiciji budilo najviše interesovanja . Veliki broj Kulturnoumetničkih društava sa ovih i
ostalih srpskih prostora znojili su se pod teškom narodnom nošnjom u vreloj avgustovskoj noći u Prilužju
da budu makar malo bolji i budu nagrađeni sa više aplauza i oduševljenja od predhodnih folklornih ansambala i grupa", piše Terentić.

On objašnjava kako izgleda Preobraženjski dan. 

"Preobraženjski dan bi počinjao dočekom crkvenih velikodostojnika i drugih gostiju u hramovnoj porti,nastavljao bi se svetom liturgijom i litijom oko hrama a potom sečenjem slavskog kolača i deljenjem osveštenog grožđa. Potom bi u organizaciji saveza amatera Kosova i Metohije u hramovnoj porti bio priređen kolaž starih srpskih pesama i igara “Starosrpski izvori“. Kolačari bi organizovali slavski ručak a po domovima bi se veselilo uz rodbinu i goste iz okoline. I tih nekoliko dana celo selo i okolina su bili potpuno zaokupljeni preobražajem njihove svakodnevnice", jasan je on.

Organizatori ovogodišnjih Dana preobraženja u Prilužju su Privremeni organ za opštinu Prilužje-Vučitrn, sportska drustva iz Prilužja i Kulturnoumetničko društvo "Abrašević". 

Predsednik privremenog organa opštine Prilužje-Vučitrn, Milan Kostić ističe da je egzistencija
mladih, zapošljavanje, socijalno staranje, poboljšanje infrastrukturnih i ukupnih uslova življenja deo
osnovnih izazova novog PO, ali i da paralelno sa tim ide i rad sa mladima i za mlade.

"Daćemo novi, snažniji i jači podsticaj sportskim klubovima, aktiviraćemo neke zastale u svom radu, pomoći
osnivanju novih. Kulturno umetničko društvo “Abrašević” postavljamo ponovo na mesto nosioca kulturno-zabavnog života mladih i neizbežnog činioca i organizatora manifestacija po kojim je Prilužje bilo poznato. Smatramo da je do našeg dolaska u Privremeni organ neopravdano zapostavljan ovaj značajan segment života, opstajanja i predstavljanja mladih i naše opštine i sredine", kaže Milan Kostić.

On dodaje da kroz Dane preobraženja daju nove impluse mladima.

"Danima preobraženja u Prilužju dajemo nove impulse. Na zahtev mladih uvodimo sportske turnire, vraćamo nastupe rok bendova, okupljamo još veći broj kulturno-umetničkih društava sa kojima sarađuje naš KUD. Liturgiju će držati preosvešteni vladika raško-prizrenski I kosovsko-metohijski Teodosije, dolazi nam direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sa saradnicima, presednici i predstavnici opština. Pokušavamo da se na svim poljima preobrazimo i napredujemo da bi opstali u jedinstvu i slozi, zaključuje Kostić.

Predsednik PO opštine Prilužje-Vučitrn Milan Kostić izrazio je i veliku zahvalnost za pokroviteljstvo ove manifestacije Petru Petkoviću direktoru  Kancelariji za Kosovo i Metohiju, direktoru Srđi Kovačeviću i Javnom preduzeću Površinski kopovi "Kosovo" Obilić i Srpskoj pravoslavcnoj crkvi na ovim prostorima. Naveo je da su, pored pokroviteljstva manifestacija, oni uvek tu kad treba pomoći Srbe u Prilužju I okolini ali  na celom Kosovu.

Manifestacija Dani probraženja u Prilužju ove godine traje 5 dana. Prvih dana su sportska takmičenja malom fudbalu (juniori i seniori) tenisu i stonom tenisu, potom koncert rok sastava, a zatim veče folklor na kome učestvuju Kulturno umetnička drštva: "Čukarica" iz Beograda, "Kopaonik" iz Leposavića "Kosovski Božuri" iz Kosovske Mitrovice, "Kosovka Devojka" iz babinog Mosta,"Branko Medenica" iz Ugljara, "Cvetko Grbic" iz Štrpca ,"Simonida" iz Raniluga i "Kos" iz Šilova i domaćini "Abrašević" iz Prilužja.

Na dan Preobraženja nakon liturgije, litije i rezanja slavskog kolača predviđen je prigodan kulturnozabavni program KUD "Abrašević".Ostale vesti

Dilema oko statusa kandidata za EU
Šta Zapadni Balkan može da očekuje na samitu EU koji se održava krajem ove sedmice? Da li će te zemlje na putu ka EU prestići Ukrajina i Moldavija? Evo nekih izvoda iz nemačke štampe.
  • 21.06.2022
Šolc izoštrio poruke, Vučić navodno iznenađen
Nešto optimizma oko "evropske perspektive" palo je u senku suprotstavljenih stavova kancelara Šolca i predsednika Vučića o Kosovu i sankcijama protiv Rusije, kažu sagovornici DW.
  • 11.06.2022
Most preko Bojane će spojiti Crnu Goru i Albaniju
Plan Albanije i Crne Gore je da zajednički do 2024. godine izgrade most preko reke Bojane (alb. Buna), koji će spajati Ulcinj - najjužniju crnogorsku opštinu i letovalište Velipolje u Albaniji.
  • 10.06.2022
Kosovo i Albanija vratili deo svojih građana iz Sirije
Kosovo i Albanija su zajedničkom akcijom vratili nekoliko građana iz ratnih zona u Siriji, potvrdio je ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja.
  • 28.05.2022
Vučić i Rama – od varnica do prijateljstva
Nekada je bio "poštovani Edi Rama", a danas "Edi" – tako se tokom godina razvijao odnos Aleksandra Vučića, predsednika Srbije i premijera Albanije Edija Rame.
  • 26.05.2022
Aleksinac: Ovacije za mlade glumce ansambla iz Prištine
Na ZIPO festivalu je sinoć odigrana poslednja ovogodišnja takmičarska predstava. Završetak smotre kako se samo može poželeti: za kraj puna pozornica mladih glumaca i dece u obostranoj želji da se ovaj događaj ovekoveči fotografijom i selfijem.
  • 26.05.2022