Vesti
Drugi pišu

Počeli Dani Preobraženja 2021. u Prilužju

Sportskim nadmetanjima započela tradicionalna manifestacija Dani Preobraženja. Manifestacija dani Preobraženja, koja se u Prilužju tradicionalno održava u susret slavi Hrama Svetog Preobraženja Gospodnjeg i slavi opštine Vučitrn-Prilužje, ove godine će proširiti svoj sadržaj.
Počeli Dani Preobraženja 2021. u Prilužju
Litija oko hrama Svetog Preobraženja u Prilužju (Foto D. Terentić)

Manifestacija koja prati slavu hrama od njegovog osveštanja, osmišljena je da zainteresuje i okupi sve meštane Prilužja i okolnih sela i ujedini ih u radosti obeležavanja Preobraženja gospodnjeg u Hramu posvećenom ovom velikom Pravoslavnom prazniku i ojača veru u budućnost na ovim prostorima.

Manifestacija je u osnovi imala program tri večeri uoči hramovne slave, i na sam Dan slave.
"Prvog dana je u hramovnoj porti održavano književno veče na kome su stihovi književnika sa Kosova i Metohije parali plave Prilužjanske noći a poj narodnih pojaca kupao se u žuboru Laba i Sitnice i gubio u Čičavičkim brdima a okupljeni mudro i željno slušali vešto isprepletene stihove u životne slike Kosovsko metohijske prošlosti,sadašnjosti i budućnosti, stvarnosti i čežnje", piše Dragiša Terentić.

Početak i izgradnju hrama Svetog Preobraženja Gospodnjeg pratili su slogani “Mi gradimo crkvu-crkva gradi nas“ i „Gradimo kotvu za opstanak", a manifestacija Dani preobraženja "razbija ravnodušnost i apatiju, ne baš vesele, kosovskometohijske stvarnosti i kroz sabornost pesmu igru i sport poručuje da nam je najbolje kad smo zajedno i svoji na svome", kažu meštani Prilužja.

Druge večeri nastupali su brojni rok bendovi iz Prilužja, Kosovske Mitrovice i još mnogih mesta sa Kosova.

"Treće veče je po tradiciji budilo najviše interesovanja . Veliki broj Kulturnoumetničkih društava sa ovih i
ostalih srpskih prostora znojili su se pod teškom narodnom nošnjom u vreloj avgustovskoj noći u Prilužju
da budu makar malo bolji i budu nagrađeni sa više aplauza i oduševljenja od predhodnih folklornih ansambala i grupa", piše Terentić.

On objašnjava kako izgleda Preobraženjski dan. 

"Preobraženjski dan bi počinjao dočekom crkvenih velikodostojnika i drugih gostiju u hramovnoj porti,nastavljao bi se svetom liturgijom i litijom oko hrama a potom sečenjem slavskog kolača i deljenjem osveštenog grožđa. Potom bi u organizaciji saveza amatera Kosova i Metohije u hramovnoj porti bio priređen kolaž starih srpskih pesama i igara “Starosrpski izvori“. Kolačari bi organizovali slavski ručak a po domovima bi se veselilo uz rodbinu i goste iz okoline. I tih nekoliko dana celo selo i okolina su bili potpuno zaokupljeni preobražajem njihove svakodnevnice", jasan je on.

Organizatori ovogodišnjih Dana preobraženja u Prilužju su Privremeni organ za opštinu Prilužje-Vučitrn, sportska drustva iz Prilužja i Kulturnoumetničko društvo "Abrašević". 

Predsednik privremenog organa opštine Prilužje-Vučitrn, Milan Kostić ističe da je egzistencija
mladih, zapošljavanje, socijalno staranje, poboljšanje infrastrukturnih i ukupnih uslova življenja deo
osnovnih izazova novog PO, ali i da paralelno sa tim ide i rad sa mladima i za mlade.

"Daćemo novi, snažniji i jači podsticaj sportskim klubovima, aktiviraćemo neke zastale u svom radu, pomoći
osnivanju novih. Kulturno umetničko društvo “Abrašević” postavljamo ponovo na mesto nosioca kulturno-zabavnog života mladih i neizbežnog činioca i organizatora manifestacija po kojim je Prilužje bilo poznato. Smatramo da je do našeg dolaska u Privremeni organ neopravdano zapostavljan ovaj značajan segment života, opstajanja i predstavljanja mladih i naše opštine i sredine", kaže Milan Kostić.

On dodaje da kroz Dane preobraženja daju nove impluse mladima.

"Danima preobraženja u Prilužju dajemo nove impulse. Na zahtev mladih uvodimo sportske turnire, vraćamo nastupe rok bendova, okupljamo još veći broj kulturno-umetničkih društava sa kojima sarađuje naš KUD. Liturgiju će držati preosvešteni vladika raško-prizrenski I kosovsko-metohijski Teodosije, dolazi nam direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sa saradnicima, presednici i predstavnici opština. Pokušavamo da se na svim poljima preobrazimo i napredujemo da bi opstali u jedinstvu i slozi, zaključuje Kostić.

Predsednik PO opštine Prilužje-Vučitrn Milan Kostić izrazio je i veliku zahvalnost za pokroviteljstvo ove manifestacije Petru Petkoviću direktoru  Kancelariji za Kosovo i Metohiju, direktoru Srđi Kovačeviću i Javnom preduzeću Površinski kopovi "Kosovo" Obilić i Srpskoj pravoslavcnoj crkvi na ovim prostorima. Naveo je da su, pored pokroviteljstva manifestacija, oni uvek tu kad treba pomoći Srbe u Prilužju I okolini ali  na celom Kosovu.

Manifestacija Dani probraženja u Prilužju ove godine traje 5 dana. Prvih dana su sportska takmičenja malom fudbalu (juniori i seniori) tenisu i stonom tenisu, potom koncert rok sastava, a zatim veče folklor na kome učestvuju Kulturno umetnička drštva: "Čukarica" iz Beograda, "Kopaonik" iz Leposavića "Kosovski Božuri" iz Kosovske Mitrovice, "Kosovka Devojka" iz babinog Mosta,"Branko Medenica" iz Ugljara, "Cvetko Grbic" iz Štrpca ,"Simonida" iz Raniluga i "Kos" iz Šilova i domaćini "Abrašević" iz Prilužja.

Na dan Preobraženja nakon liturgije, litije i rezanja slavskog kolača predviđen je prigodan kulturnozabavni program KUD "Abrašević".Ostale vesti

Srbija - Kosovo: Šta sledi posle dogovora u Briselu?
Kako dogovor o tablicama postignut u Briselu ocenjuju Srbi, a kako Albanci? Šta kažu u Beogradu, a šta u Prištini? I šta se može očekivati dalje?
  • 25.11.2022
Berlin traži da Srbija i Kosovo reše spor
Nemačka vlada je pozvala vlasti u Srbiji i na Kosovu da međusobne napetosti reše konstruktivnim dijalogom. "Razočarani smo što dve strane nisu mogle da se dogovore o rešavanju aktuelne krize", rekao je portparol vlade u Berlinu Štefen Hebeštrajt.
  • 23.11.2022
Koha: Donošenje Zakona o saradnji opština Kosova rešenje za problema sa ZSO
Usvajanje novog zakona pod nazivom "Zakon o međuopštinskoj saradnji i koordinaciji", bilo bi rešenje za prevazilaženje višegodišnjeg ćorsokaka oko formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO), piše u nedavno procurelom "non-pejperu" u koji je imao uvid portal prištinskog lista Koha.net.
  • 15.11.2022
Kleving: Kosovo mora da iznese predlog za srpsku manjinu
Nemački stručnjak za Balkan Konrad Kleving u intervjuu za Dojče vele ocenjuje koje su to prednosti, a koje mane nemačko-francuskog predloga rešenja za Kosovo i Srbiju.
  • 15.11.2022
Peca Popović: Dobrota nije privilegija jednog naroda
„Sve najlepše dolazi sa Kosova - najlepše pesme, najlepše boje, najlepši ukusi i najčasniji ljudi“, ovim rečima se pre nekoliko dana mitrovičkoj publici obratio jedan od najvećih muzičkih novinara na jugoslovenskim prostorima, Petar Peca Popović citirajući svog prijatelja, istoričara, profesora i diplomatu, Dušana Batakovića, kojem je obećao da će zajedno sa njim doći na Kosovo.
  • 12.11.2022
Nemačko-francuski predlog: najbolja moguća ponuda?
Nemačko-francuski predlog za rešavanje kosovskog problema nije naišao na odobravanje u Beogradu. Da li je to ipak prilika za "kompromis" ili pre svega ponuda da "Srbija prizna realnost"?
  • 10.11.2022