Vesti
Drugi pišu

Počeli Dani Preobraženja 2021. u Prilužju

Sportskim nadmetanjima započela tradicionalna manifestacija Dani Preobraženja. Manifestacija dani Preobraženja, koja se u Prilužju tradicionalno održava u susret slavi Hrama Svetog Preobraženja Gospodnjeg i slavi opštine Vučitrn-Prilužje, ove godine će proširiti svoj sadržaj.
Počeli Dani Preobraženja 2021. u Prilužju
Litija oko hrama Svetog Preobraženja u Prilužju (Foto D. Terentić)

Manifestacija koja prati slavu hrama od njegovog osveštanja, osmišljena je da zainteresuje i okupi sve meštane Prilužja i okolnih sela i ujedini ih u radosti obeležavanja Preobraženja gospodnjeg u Hramu posvećenom ovom velikom Pravoslavnom prazniku i ojača veru u budućnost na ovim prostorima.

Manifestacija je u osnovi imala program tri večeri uoči hramovne slave, i na sam Dan slave.
"Prvog dana je u hramovnoj porti održavano književno veče na kome su stihovi književnika sa Kosova i Metohije parali plave Prilužjanske noći a poj narodnih pojaca kupao se u žuboru Laba i Sitnice i gubio u Čičavičkim brdima a okupljeni mudro i željno slušali vešto isprepletene stihove u životne slike Kosovsko metohijske prošlosti,sadašnjosti i budućnosti, stvarnosti i čežnje", piše Dragiša Terentić.

Početak i izgradnju hrama Svetog Preobraženja Gospodnjeg pratili su slogani “Mi gradimo crkvu-crkva gradi nas“ i „Gradimo kotvu za opstanak", a manifestacija Dani preobraženja "razbija ravnodušnost i apatiju, ne baš vesele, kosovskometohijske stvarnosti i kroz sabornost pesmu igru i sport poručuje da nam je najbolje kad smo zajedno i svoji na svome", kažu meštani Prilužja.

Druge večeri nastupali su brojni rok bendovi iz Prilužja, Kosovske Mitrovice i još mnogih mesta sa Kosova.

"Treće veče je po tradiciji budilo najviše interesovanja . Veliki broj Kulturnoumetničkih društava sa ovih i
ostalih srpskih prostora znojili su se pod teškom narodnom nošnjom u vreloj avgustovskoj noći u Prilužju
da budu makar malo bolji i budu nagrađeni sa više aplauza i oduševljenja od predhodnih folklornih ansambala i grupa", piše Terentić.

On objašnjava kako izgleda Preobraženjski dan. 

"Preobraženjski dan bi počinjao dočekom crkvenih velikodostojnika i drugih gostiju u hramovnoj porti,nastavljao bi se svetom liturgijom i litijom oko hrama a potom sečenjem slavskog kolača i deljenjem osveštenog grožđa. Potom bi u organizaciji saveza amatera Kosova i Metohije u hramovnoj porti bio priređen kolaž starih srpskih pesama i igara “Starosrpski izvori“. Kolačari bi organizovali slavski ručak a po domovima bi se veselilo uz rodbinu i goste iz okoline. I tih nekoliko dana celo selo i okolina su bili potpuno zaokupljeni preobražajem njihove svakodnevnice", jasan je on.

Organizatori ovogodišnjih Dana preobraženja u Prilužju su Privremeni organ za opštinu Prilužje-Vučitrn, sportska drustva iz Prilužja i Kulturnoumetničko društvo "Abrašević". 

Predsednik privremenog organa opštine Prilužje-Vučitrn, Milan Kostić ističe da je egzistencija
mladih, zapošljavanje, socijalno staranje, poboljšanje infrastrukturnih i ukupnih uslova življenja deo
osnovnih izazova novog PO, ali i da paralelno sa tim ide i rad sa mladima i za mlade.

"Daćemo novi, snažniji i jači podsticaj sportskim klubovima, aktiviraćemo neke zastale u svom radu, pomoći
osnivanju novih. Kulturno umetničko društvo “Abrašević” postavljamo ponovo na mesto nosioca kulturno-zabavnog života mladih i neizbežnog činioca i organizatora manifestacija po kojim je Prilužje bilo poznato. Smatramo da je do našeg dolaska u Privremeni organ neopravdano zapostavljan ovaj značajan segment života, opstajanja i predstavljanja mladih i naše opštine i sredine", kaže Milan Kostić.

On dodaje da kroz Dane preobraženja daju nove impluse mladima.

"Danima preobraženja u Prilužju dajemo nove impulse. Na zahtev mladih uvodimo sportske turnire, vraćamo nastupe rok bendova, okupljamo još veći broj kulturno-umetničkih društava sa kojima sarađuje naš KUD. Liturgiju će držati preosvešteni vladika raško-prizrenski I kosovsko-metohijski Teodosije, dolazi nam direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sa saradnicima, presednici i predstavnici opština. Pokušavamo da se na svim poljima preobrazimo i napredujemo da bi opstali u jedinstvu i slozi, zaključuje Kostić.

Predsednik PO opštine Prilužje-Vučitrn Milan Kostić izrazio je i veliku zahvalnost za pokroviteljstvo ove manifestacije Petru Petkoviću direktoru  Kancelariji za Kosovo i Metohiju, direktoru Srđi Kovačeviću i Javnom preduzeću Površinski kopovi "Kosovo" Obilić i Srpskoj pravoslavcnoj crkvi na ovim prostorima. Naveo je da su, pored pokroviteljstva manifestacija, oni uvek tu kad treba pomoći Srbe u Prilužju I okolini ali  na celom Kosovu.

Manifestacija Dani probraženja u Prilužju ove godine traje 5 dana. Prvih dana su sportska takmičenja malom fudbalu (juniori i seniori) tenisu i stonom tenisu, potom koncert rok sastava, a zatim veče folklor na kome učestvuju Kulturno umetnička drštva: "Čukarica" iz Beograda, "Kopaonik" iz Leposavića "Kosovski Božuri" iz Kosovske Mitrovice, "Kosovka Devojka" iz babinog Mosta,"Branko Medenica" iz Ugljara, "Cvetko Grbic" iz Štrpca ,"Simonida" iz Raniluga i "Kos" iz Šilova i domaćini "Abrašević" iz Prilužja.

Na dan Preobraženja nakon liturgije, litije i rezanja slavskog kolača predviđen je prigodan kulturnozabavni program KUD "Abrašević".Ostale vesti

“Školica sporta”- idealno rešenje za savladavanje prvih sportskih koraka
Dete nije mali čovek, već ima svoje specifične potrebe. Među njima je i mnogo više vremena provedenog u kretanju, što je jedan od najvažnijih faktora zdravlja. Kroz fizičku aktivnost deca razvijaju telesne i psihičke veštine. Većina njih tu svoju potrebu zadovoljava kroz igru, ali je sve više mladih koji se rano usmere na određenu vrstu sporta i počnu intenzivan trening, a sve radi takmičenja.
  • 26.01.2022
Predistražni postupak za ubistvo Ivanovića: Strogo poverljiva istina
Prema slovu zakona odrednica "strogo poverljivo" postavlja se radi sprečavanja nastanka teške štete po interese Republike Srbije. Nije li upravo nepopravljiva šteta već nastala Ivanovićevim ubistvom, piše u najnovijem broju NIN-a novinar Milan Radonjić.
  • 25.01.2022
Agencija za borbu protiv korupcije Kosova pokrenula postupke protiv funkcionera Srpske liste
Agencija za borbu protiv korupcije Kosova je pokrenula istražni postupak protiv funkcionera iz redova Srpske liste, vodeće partije kosovskih Srba, koja ima podršku zvaničnog Beograda.
  • 24.01.2022
Da li je beskrupulozno izveštavanje o samoubistvu tvoja novinarska misija?
Obraćam se tebi, dragi/a kolega/koleginice, u nadi da mi nećeš zameriti što ti ne persiram. Nije to odsustvo kućnog vaspitanja - ne persiram ti jer te doživljavam kao člana svojevrsne proširene porodice sa kojom već četvrt veka delim ovaj grki novinarski hleb. Obraćam ti se u nadi da ćeš konačno razumeti zašto uporno pokušavam da doprem do tebe ne bi li konačno zaista shvatio/la koliku odgovornost imaš kao delatnik koji bi trebalo da štiti interes javnosti, posebno kada izveštavaš o tako ozbiljnim i osetljivim temama kao što je fenomen samoubistva.
  • 21.01.2022
Nevolje sa udžbenicima
Mada između ova dva entiteta postoji ogroman politički i društveni jaz, kada je reč o udžbenicima istorije đaci u Srbiji i na Kosovu izloženi su sličnim oblicima dezinformisanja o sukobima 1998 – 1999.
  • 20.01.2022
Kako nam nedostaje Oliver
Kosovska Mitrovica na današnji dan pre četiri godine – grad bez osmeha, s ljudima koji plaču na ulici. Komadić grada u koji je Ivanović ugradio svoj život izgledao je prazno i zaleđeno.
  • 16.01.2022