Vesti
Drugi pišu

Peticija o demarkaciji sa CG i protiv Specijalnog suda

Gotovo 12.000 građana potpisalo je online peticiju kojom se traži ratifikacija sporazuma o demarkaciji između Kosova i Crne Gore i istovremeno zahteva da se ne ukine Zakon o Specijalnom sudu.
Peticija o demarkaciji sa CG i protiv Specijalnog suda
Priština (Foto Kim)

"Ako mi, građani Kosova, spustimo svoje glave i poslušamo neodgovorne političare, onda nismo žrtve, već saizvršioci u zločinu. Sutra će biti kasno" - poručuje se u peticiji.

Peticiju je pokrenuo direktor portala "Gazeta Express", Berat Bužala, i objavljena je u ponedeljak na Internet stranici change.org. U opisu se navodi:

"U poslednjih nekoliko dana jasno smo videli da smo još uvek na rubu ambisa. Lideri zemlje - Predsednik, Premijer i predsjedavajuć Skupštine, kako bi spasili svoju kožu, vode nas do nepravičnog sukoba sa međunarodnom zajednicom. Oni dovode Kosovo u direktnu konfrontaciju sa SAD-om i EU, sa onima koji su, baš kao i mi, zaslužni da Kosovo 17. februara proslavi Dan nezavisnosti."

A da bi se izašlo iz, kako je Budžala ocenio, "nepotrebnog zastoja" i "lako prolaznog", on poziva:

"Budimo deo ove peticije, kojom se traži od Skupštine Kosova da što pre ratifikuje sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom, koji su potpisale vlade obe države 15. avgusta 2015. godine."

Ovaj kosovski novinar dalje traži od Skupštine Kosova da "ne pretvori Republiku Kosovo u bananu Republiku, ukidajući zakone, izbegavajući međunarodne obaveze", koje su, dodaje - obećali da će ispuniti, a "sa posebnim naglaskom na zahtev Skupštini Kosova da ne ukida Zakon o osnivanju Specijalnog suda".

Kosovo i njeni građani imaju mesto u Evropskoj uniji. Potpisivanjem ove peticije, šireći ovu peticiju i na mnoge druge ljude, povećavamo pritisak na političku klasu - Predsednika, Premijera i Predsednika Skupštine - zaključuje se u peticiji.

Peticija je usledila nakon što je grupa poslanika kosovske skupštine pokrenula inicijativu za ukidanje Zakona o Specijalnom sudu, na koju su snažno reagovali međunarodni zvaničnici, uključujući Stejt department, kao i kosovsko civilno društvo, uključujući novinare i publiciste. Sa druge strane, još jedna od međunarodnih obaveza za Kosovo - demarkacija sporazuma sa Crnom Gorom - je na čekanju duže od dve godine, iako je upravo ova ratifikacija jedan od uslova za liberalizaciju viznog režima za Kosovo.Ostale vesti

Spomen ploča koja deli žrtve na Kosovu: Tri tačke za ’ostale’
Dragiša i Zorica Petrović iz Gračanice kod Prištine su 1. maja 1999. godine zauvek izgubili sina Nikolu (17) i ćerku Mariju (15), kada je NATO tokom bombardovanja tadašnje Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) pogodio autobus Niš Ekspresa koji je prelazio preko mosta u mestu Lužane kod Podujeva. Podujevo se nalazi na oko 40 kilometara od Prištine.
  • 08.05.2021
„Čestitka” Aljbina Кurtija
Šta je u podeljenim i odvojenim nacionalnim, verskim i ideološkim svetovima svih ovih decenija na Кosovu i Metohiji imalo trunku iskrenosti? Gde se mogla čuti jednostavna ljudska prirodna i preko potrebna poruka da se obratiš drugima? Кako se, makar, jednog jedinog dana mogla osetiti želja da je neko nekome poželeo: sreću, mir, blagostanje – pa čak i ljubav?
  • 04.05.2021
Svetlost, strah i poricanje
Na odeždama svetitelja sada piše OVК (Oslobodilačka vojska Кosova), a na vrhu stene, nekoliko metara iznad isposnice, postavljena je nova zastava Republike Albanije
  • 03.05.2021
EU: Non pejper ne odražava stavove EU i nije dostavljen Lajčaku ili Borelju
Nakon što su Nemačka i Francuska demantovale da stoje iza non-pejpera o rešavanju kosovskog pitanja koji je u ponedeljak uveče objavila Koha, od istog se distancirala i Evropska unija.
  • 28.04.2021
Preminuo Milija Popović
U beogradskoj bolnici „Dr Dragiša Mišović“, od posledica virusa kovid-19 preminuo je Milija Popović, ugledni građanin Gračanice, napisao je novinar i publicista Đorđe Jevtić.  
  • 21.03.2021
„Pandemija negativno uticala na položaj žena“
Predsednica Udruženja žena „Ruka ruci“ Nevenka Rikalo je pozivajući se na policijske i izvore organizacija koje se bave pravima žena, rekla  da je tokom pandemije koronavirusa na Kosovu povećan broj nasilja u porodici u odnosu na period pre koronavirusa.
  • 15.02.2021