Vesti
Drugi pišu

Osipanje civilnog društva zarad jačanja stranaka

Pristupanje pojedinaca iz civilnog društva političkim partijama, na pragu parlamentarnih izbora, sve je učestalije na Kosovu.
Osipanje civilnog društva zarad jačanja stranaka
Priština (Foto arhiva KIM)

Neki od njih su donedavno bili oštri kritičari vladavine i određenih političkih partija, a danas, oni su već postali deo tih partija, navodeći da ih je partijski program naterao da uđu u politiku i utiču na pozitivne promene u zemlji.
 
Pokretu Samoopredeljenje se tako pridružio Iljir Deda, nekadašnji direktor KIPRED-a, Kosovskog instituta za istraživanje i razvoj politika. Ovom pokretu se priključio i Avni Zogiani, iz Organizacije za demokratiju, antikorupciju i dostojanstvo, Čohu.

Demokratskoj partiji Kosova priključili su se Ramadan Iljazi, iz kosovskog Instituta za mir, Ljuljeta Vunići, osnivač kosovskog Centra za rodne studije, dok se Ardian Arifaj, nekada član KIPRED-a, priključio premijeru Hašimu Tačiju.
 
Analitičari na ovaj trend različito gledaju.

Publicista Halil Matoši navodi za Radio Slobodna Evropa da su političke partije shvatile da izborno telo traži promene, a trude se da te promene postignu preko javnih ličnosti. Za njega je pozitivno to što pristupaju političkim partijama, a naročito ako neko od njih uspeh i da dobije poslaničko mesto u Parlamentu Kosova.
 
“Eventualni ulaz nekih od njih u Skuštini Kosova bila bi jedna novina i donelo bi vitalnost i živahnost Skupštini Kosova. U svakom slučaju, to vidim kao nešto pozitivno”, kazao je Matoši.
 
S druge strane, analitičar Špend Kursani smatra da se na nova pristupanja političkim partijama treba gledati pozitivno. Ali, u ovaj konkretan slučaj, kada se to dešava na pragu izbora, to poprima negativan karakter, dodaje on.

Kursani naglašava da pojedinci koji ulaze u politiku imaju veće šanse da se sami promene i prilagode partijama, nego što se može očekivati da će imati uticaja ili doneti reforme partijama.
 
“Ne verujem da će doći do nekih pozitivnih promena zato što se ta pristupanja dešavaju iz ličnih, finansijskih i ostalih interesa, a ne zbog opšteg političkog koncepta kojeg oni predstavljaju. Pojedinci koji se priključuju politici na pragu izbora, a ne ranije, koriste civilno društvo za svoju ličnu promociju, a kako bi povećali, uslovno rečeno, pregovaračku cenu sa političkom partijom, kada se radi o izborima”, kaže Kursani.
 
Halil Matoši, međutim, kaže da ovo neće predstavljati štetu civilnom društvu zato što ono kontinuirano dobija nove, mlade stručnjake. Neki odlaze, ali novi dolaze, dodaje on.

“Političke partije nemaju svoje institucije za osposobljavanje novih stručnjaka ili osoblja, te tu ulogu imaju uglavnom mediji i civilno društvo”, navodi Matoši.Ostale vesti

Mirno je dok crkva gori

Jedna lažna vest objavljena na javnom servisu RTK zauvek je promenila život i nasleđe KiM. Devetnaest ubijenih, uništeno 39 crkava i manastira, 4.000 proteranih Srba, Roma, Aškalija…

  • 18.03.2023
ARD: Zapadne firme finansiraju antizapadne medije u Srbiji
Mnogi srpski mediji neumorno šire rusku verziju o ratu u Ukrajini i huškaju protiv Evropske unije i Zapada, a upravo zapadna preduzeća u Srbiji, među kojima su i nemačka, finansiraju takve medije milionima evra kroz oglašavanje, ocenjuje nemačka javna televizija ARD.
  • 15.03.2023
Nedovoljan broj notara u opštinama na Kosovu

Broj javnih beležnika na Kosovu je nedovoljan pokazuju podaci Ministarstva pravde Kosova a sa tim se slažu i oni koji obavljaju ovaj posao, ali o tome nisu želeli da govore zvanično. U čak šesnaest opština javni beležnici ne postoje, pokazuju podaci ministarstva.

  • 10.03.2023
Nemačka štampa: Srbija se faktički pomirila sa postojanjem Kosova
Štampa na nemačkom jeziku mahom vidi načelni dogovor Beograda i Prištine kao faktičko priznanje nezavisnosti Kosova, ali i navodi da još nije sigurno da će Vučić stvar sprovesti do kraja, prenosi Dojče vele.
  • 01.03.2023
Dobro došli u slobodno pozorište
Razgovaralo se te davne 2010. u restoranu „Ćao” nadomak Prištine. Sastala su se dva direktora jednog pozorišta – jedan u gradu, drugi u getu, jedan izbeglica sa radnim knjižicama u kutiji cipela, drugi u zgradi u centru Prištine,  jedan igra u srušenim domovima kulture i traži publiku, drugi urban sa rešenim statusom. U razgovoru se dogodila eksplozija razumevanja, a Jeton Neziraj, mladi reditelj, pisac i direktor rodom iz Кačanika, otvorio je široka vrata na srpskim pozorištima i javnom životu.
  • 26.02.2023
Na šta mislimo kada kažemo Zajednica srpskih opština?

Definisana kao obaveza iz Briselskog sporazuma, Zajednica srpskih opština na Kosovu još uvek nije formirana, a zvanični Beograd kaže da je „uslov svih uslova“ za dalje pregovore sa Prištinom. Druga strana, pak, poručuje da ovakva asocijacija nije u skladu sa Ustavom Kosova, naziva je „novom Republikom Srpskom“ i tvrdi da se ovo pitanje može rešiti tek konačnim sporazumom koji bi podrazumevao međusobno priznanje. Šta o zajednici, čiji je i naziv predmet rasprava, zaista piše u dokumentima koji su Beograd i Priština već potpisali, a šta u predlozima trećih strana?

  • 25.02.2023