Vesti
Drugi pišu

Orahovac dobio mural Novaka Đokovića

Meštani gornjeg dela Orahovca su jutros po navici krenuli na nedeljnu liturgiju u crkvi Uspenja presvete Bogorodice, a prolazeći pored kuće koja se nalazi preko puta redom su se oduševljavali muralom Novaka Đokovića.
Orahovac dobio mural Novaka Đokovića
Mural Novaka Đokovića u Orahovcu (Foto Radio Goraždevac)

Iako se radi samo o muralu na zidu pomenute kuće, koji, mora se priznati, izgleda itekako realno, svi su jutro započeli srećni i ponosni.

Brzo se proširila vest da je Novak stigao u Orahovac i stanovnici su se okupljali kako bi videli svog heroja, očekujući pravog, svog Noleta, a kao utehu su dobili njegov mural na zidu uz jasnu i jaku poruku na italijanskom i srpskom jeziku:

„Nema unazad čak ni da bi se uhvatio zalet“.

Meštani Orahovca Novaka doživljavaju kao svog heroja. Kako kaže Nikola, jedan od stanovnika Orahovca. Nigde ga na svetu ne vređaju više nego ovde kada pogreši i niko se na svetu ne raduje svakom osvoenom poenu tako srčano kao mi dodaje on.

„Ovde svi vole Noleta, svako prati svaki njegov meč i svi navijamo. Sada kada mu se sve ovo dešava, oko vakcinacije, zabrane igranja na turnirima, suspenzija…mi ga volimo još jače i jedva čekamo da zaigra ponovo na nekom od gren slemova i tamo im svima pokaže po hiljaditi put ko je najbolji“, kaže Nikola.

Okupljeni posmatrači su komentarisali da ne veruju da će se Mural dugo tu zadržati i boje se da će ga neko ga neko od pripadnika drugih nacija u Orahovcu uništiti preko noći, piše Radio Goraždevac. 

Oslikavanjem murala Novaka Đokovića započet je projekat „boja u vazduhu“ koji je pokrenula organizacija „Amici Di Decani“, u saradnji sa umetnikom Deroksom, koji ima zadatak da u narednom periodu u mestima sa srpskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji oslika murale po želji i dogovoru sa domaćinima.

Deroks je ranije odradio mural Lazara Kujundžića, na zidu preko puta istoimene kule u Velikoj Hoči, i Branislava Nušića na trafostanici u centru sela, a sad je zvanično započeta akcija oslikavanja murala po celom Kosovu i Metohiji. Simbolično prvi je „odrađen“ Novak Đoković.

Deroks kaže da je cilj da se na karti označe lokacije svih murala koji budu odrađeni a krajnji oblik označenih lokacija povezanih jednih za druge treba da bude u obliku srca.

U Orahovcu se danas odrađuju i murali Svetih novomučenika Kosovsko-Metohijskih, Haritona i Stefana, kao simbol stradanja srpskog naroda poslednjih nekoliko decenija.

Nakon Orahovca “turneja“ se nastavlja u Goraždevcu i odatle kreće ka ostalim srpskim sredinama na Kosovu, a završiće se u Hoči gde će osvanuti mural nobelovca Petera Handkea koji je posebno vezan za to selo.Ostale vesti

Sakib Ademović dok spava u Prizrenu, sanja o Bosni
Sakib Ademović već 28 godina živi nedaleko od Prizrena na jugozapadu Kosova, a stalno sanja Gornje Vrsinje kod Vlasenice u Bosni i Hercegovini (BiH), odakle je rodom.
  • 11.05.2022
Kako razumeti globalni Indeks medijskih sloboda
Najnoviji indeks medijskih sloboda Reportera bez granica treba čitati na novi način i u kontekstu nove metodologije.
  • 07.05.2022
Nemačka gura pregovore Srbije i Kosova
Prvi veliki balkanski zadatak novog nemačkog kancelara je obavljen: u Berlin su došli i Vučić i Kurti, političari u čijim je rukama rešenje trenutno najvećeg političkog problema na Balkanu - odnosa Srbije i Kosova.
  • 05.05.2022
Novinari optužuju Vladu Kosova za ’’nedostatak saradnje’’
Protekla 2021. godina nije bila laka za novinarsku profesiju, ocenjuju iz Udruženja novinara Kosova, te dodaju da je sličan trend nastavljen i u prva četiri meseca 2022. godine.
  • 03.05.2022
’’Nemam para ni da se lečim’’: Sa nadničarima u Prizrenu za 1. maj
Sedat Damka iz Prizrena već osamnaest godina radi svakojake poslove na dnevnicu, kojom izdržava svoju petočlanu porodicu.
  • 01.05.2022
Srbija, Rusija i politika: Da li je Putin promenio stav o Kosovu
Paralela predsednika Rusije, u kome je separatističke regione u Ukrajini uporedio sa Kosovom, za neke je označila najavu razlaza sa Srbijom i put ka priznanju nezavisnosti.
  • 29.04.2022