Vesti
Drugi pišu

Orahovac dobio mural Novaka Đokovića

Meštani gornjeg dela Orahovca su jutros po navici krenuli na nedeljnu liturgiju u crkvi Uspenja presvete Bogorodice, a prolazeći pored kuće koja se nalazi preko puta redom su se oduševljavali muralom Novaka Đokovića.
Orahovac dobio mural Novaka Đokovića
Mural Novaka Đokovića u Orahovcu (Foto Radio Goraždevac)

Iako se radi samo o muralu na zidu pomenute kuće, koji, mora se priznati, izgleda itekako realno, svi su jutro započeli srećni i ponosni.

Brzo se proširila vest da je Novak stigao u Orahovac i stanovnici su se okupljali kako bi videli svog heroja, očekujući pravog, svog Noleta, a kao utehu su dobili njegov mural na zidu uz jasnu i jaku poruku na italijanskom i srpskom jeziku:

„Nema unazad čak ni da bi se uhvatio zalet“.

Meštani Orahovca Novaka doživljavaju kao svog heroja. Kako kaže Nikola, jedan od stanovnika Orahovca. Nigde ga na svetu ne vređaju više nego ovde kada pogreši i niko se na svetu ne raduje svakom osvoenom poenu tako srčano kao mi dodaje on.

„Ovde svi vole Noleta, svako prati svaki njegov meč i svi navijamo. Sada kada mu se sve ovo dešava, oko vakcinacije, zabrane igranja na turnirima, suspenzija…mi ga volimo još jače i jedva čekamo da zaigra ponovo na nekom od gren slemova i tamo im svima pokaže po hiljaditi put ko je najbolji“, kaže Nikola.

Okupljeni posmatrači su komentarisali da ne veruju da će se Mural dugo tu zadržati i boje se da će ga neko ga neko od pripadnika drugih nacija u Orahovcu uništiti preko noći, piše Radio Goraždevac. 

Oslikavanjem murala Novaka Đokovića započet je projekat „boja u vazduhu“ koji je pokrenula organizacija „Amici Di Decani“, u saradnji sa umetnikom Deroksom, koji ima zadatak da u narednom periodu u mestima sa srpskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji oslika murale po želji i dogovoru sa domaćinima.

Deroks je ranije odradio mural Lazara Kujundžića, na zidu preko puta istoimene kule u Velikoj Hoči, i Branislava Nušića na trafostanici u centru sela, a sad je zvanično započeta akcija oslikavanja murala po celom Kosovu i Metohiji. Simbolično prvi je „odrađen“ Novak Đoković.

Deroks kaže da je cilj da se na karti označe lokacije svih murala koji budu odrađeni a krajnji oblik označenih lokacija povezanih jednih za druge treba da bude u obliku srca.

U Orahovcu se danas odrađuju i murali Svetih novomučenika Kosovsko-Metohijskih, Haritona i Stefana, kao simbol stradanja srpskog naroda poslednjih nekoliko decenija.

Nakon Orahovca “turneja“ se nastavlja u Goraždevcu i odatle kreće ka ostalim srpskim sredinama na Kosovu, a završiće se u Hoči gde će osvanuti mural nobelovca Petera Handkea koji je posebno vezan za to selo.Ostale vesti

Mirno je dok crkva gori

Jedna lažna vest objavljena na javnom servisu RTK zauvek je promenila život i nasleđe KiM. Devetnaest ubijenih, uništeno 39 crkava i manastira, 4.000 proteranih Srba, Roma, Aškalija…

  • 18.03.2023
ARD: Zapadne firme finansiraju antizapadne medije u Srbiji
Mnogi srpski mediji neumorno šire rusku verziju o ratu u Ukrajini i huškaju protiv Evropske unije i Zapada, a upravo zapadna preduzeća u Srbiji, među kojima su i nemačka, finansiraju takve medije milionima evra kroz oglašavanje, ocenjuje nemačka javna televizija ARD.
  • 15.03.2023
Nedovoljan broj notara u opštinama na Kosovu

Broj javnih beležnika na Kosovu je nedovoljan pokazuju podaci Ministarstva pravde Kosova a sa tim se slažu i oni koji obavljaju ovaj posao, ali o tome nisu želeli da govore zvanično. U čak šesnaest opština javni beležnici ne postoje, pokazuju podaci ministarstva.

  • 10.03.2023
Nemačka štampa: Srbija se faktički pomirila sa postojanjem Kosova
Štampa na nemačkom jeziku mahom vidi načelni dogovor Beograda i Prištine kao faktičko priznanje nezavisnosti Kosova, ali i navodi da još nije sigurno da će Vučić stvar sprovesti do kraja, prenosi Dojče vele.
  • 01.03.2023
Dobro došli u slobodno pozorište
Razgovaralo se te davne 2010. u restoranu „Ćao” nadomak Prištine. Sastala su se dva direktora jednog pozorišta – jedan u gradu, drugi u getu, jedan izbeglica sa radnim knjižicama u kutiji cipela, drugi u zgradi u centru Prištine,  jedan igra u srušenim domovima kulture i traži publiku, drugi urban sa rešenim statusom. U razgovoru se dogodila eksplozija razumevanja, a Jeton Neziraj, mladi reditelj, pisac i direktor rodom iz Кačanika, otvorio je široka vrata na srpskim pozorištima i javnom životu.
  • 26.02.2023
Na šta mislimo kada kažemo Zajednica srpskih opština?

Definisana kao obaveza iz Briselskog sporazuma, Zajednica srpskih opština na Kosovu još uvek nije formirana, a zvanični Beograd kaže da je „uslov svih uslova“ za dalje pregovore sa Prištinom. Druga strana, pak, poručuje da ovakva asocijacija nije u skladu sa Ustavom Kosova, naziva je „novom Republikom Srpskom“ i tvrdi da se ovo pitanje može rešiti tek konačnim sporazumom koji bi podrazumevao međusobno priznanje. Šta o zajednici, čiji je i naziv predmet rasprava, zaista piše u dokumentima koji su Beograd i Priština već potpisali, a šta u predlozima trećih strana?

  • 25.02.2023