Vesti
Drugi pišu

Orahovac dobio mural Novaka Đokovića

Meštani gornjeg dela Orahovca su jutros po navici krenuli na nedeljnu liturgiju u crkvi Uspenja presvete Bogorodice, a prolazeći pored kuće koja se nalazi preko puta redom su se oduševljavali muralom Novaka Đokovića.
Orahovac dobio mural Novaka Đokovića
Mural Novaka Đokovića u Orahovcu (Foto Radio Goraždevac)

Iako se radi samo o muralu na zidu pomenute kuće, koji, mora se priznati, izgleda itekako realno, svi su jutro započeli srećni i ponosni.

Brzo se proširila vest da je Novak stigao u Orahovac i stanovnici su se okupljali kako bi videli svog heroja, očekujući pravog, svog Noleta, a kao utehu su dobili njegov mural na zidu uz jasnu i jaku poruku na italijanskom i srpskom jeziku:

„Nema unazad čak ni da bi se uhvatio zalet“.

Meštani Orahovca Novaka doživljavaju kao svog heroja. Kako kaže Nikola, jedan od stanovnika Orahovca. Nigde ga na svetu ne vređaju više nego ovde kada pogreši i niko se na svetu ne raduje svakom osvoenom poenu tako srčano kao mi dodaje on.

„Ovde svi vole Noleta, svako prati svaki njegov meč i svi navijamo. Sada kada mu se sve ovo dešava, oko vakcinacije, zabrane igranja na turnirima, suspenzija…mi ga volimo još jače i jedva čekamo da zaigra ponovo na nekom od gren slemova i tamo im svima pokaže po hiljaditi put ko je najbolji“, kaže Nikola.

Okupljeni posmatrači su komentarisali da ne veruju da će se Mural dugo tu zadržati i boje se da će ga neko ga neko od pripadnika drugih nacija u Orahovcu uništiti preko noći, piše Radio Goraždevac. 

Oslikavanjem murala Novaka Đokovića započet je projekat „boja u vazduhu“ koji je pokrenula organizacija „Amici Di Decani“, u saradnji sa umetnikom Deroksom, koji ima zadatak da u narednom periodu u mestima sa srpskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji oslika murale po želji i dogovoru sa domaćinima.

Deroks je ranije odradio mural Lazara Kujundžića, na zidu preko puta istoimene kule u Velikoj Hoči, i Branislava Nušića na trafostanici u centru sela, a sad je zvanično započeta akcija oslikavanja murala po celom Kosovu i Metohiji. Simbolično prvi je „odrađen“ Novak Đoković.

Deroks kaže da je cilj da se na karti označe lokacije svih murala koji budu odrađeni a krajnji oblik označenih lokacija povezanih jednih za druge treba da bude u obliku srca.

U Orahovcu se danas odrađuju i murali Svetih novomučenika Kosovsko-Metohijskih, Haritona i Stefana, kao simbol stradanja srpskog naroda poslednjih nekoliko decenija.

Nakon Orahovca “turneja“ se nastavlja u Goraždevcu i odatle kreće ka ostalim srpskim sredinama na Kosovu, a završiće se u Hoči gde će osvanuti mural nobelovca Petera Handkea koji je posebno vezan za to selo.Ostale vesti

RSE: Elektrosever još nije ispunio obaveze iz licence za Kosovo
Srpska kompanija Elektrosever, koja je dobila licencu za distribuciju električne enrgije u opštinama na severu Kosova, još nije ispunila kriterijume za poslovanje koji proizilaze iz Mape puta za implementaciju energetskih sporazuma. Oni su dogovoreni u okviru dijaloga Kosova i Srbije 21. juna, podseća Radio Slobodna Evropa.
  • 14.09.2022
Disklejmerom ću te, disklejmerom ćeš me
I "disklejmer" i "Srpski blok" i "Prajd" i pripiti predsednik, polazak u školu i mreža prostitucije, sve je ovog prvog septembra bilo tu. Nije se desilo baš ništa što su provladini dnevni listovi (znači skoro svi koji postoje) najavljivali u poslednjih skoro mesec dana, ali to njih ne opterećuje preterano. Naprotiv, to je jedan uigrani proces koji, neverovatno, uvek upali. Daćemo mu radni naziv "Ne pitajte me za obijanje trafika dok gori Hilandar", odnosno, nema dovoljno velikog problema, a da novine ne mogu da izmisle neki još gori.
  • 05.09.2022
Parče neba na zemlji
Na ovom mestu se sve pomešalo: izbeglištvo, sećanja i strahovi od zaborava, ali se sačuvala nada da ništa nije izgubljeno dok god se pamte male svetinje ukopane u zemlju.
  • 30.08.2022
Izbeglice iz Avganistana zaglavljene na Kosovu
Evakuisani iz Avganistana, prema tvrdnjama SAD, trebalo je da budu samo privremeno smešteni na Kosovu. Godinu dana kasnije i dalje su tamo. Neki od njih kažu da se osećaju kao da su u zatvoru.
  • 30.08.2022
Sporazum Srbije i Kosova: Šta to u praksi znači?
Nakon deset dana diplomatske ofanzive, Srbija i Kosovo postigli su dogovor o slobodi kretanja u delu koji se tiče ličnih karata. Kada će stupiti na snagu i šta će to u praksi značiti?
  • 29.08.2022
Vranje – déjà vu
Već viđeno, da nastavim u duhu filmskih referenci, tako bih mogao da okarakterišem sve ono što mi se događa od trenutka kada sam 15. juna kročio u Vranje.
  • 25.08.2022